Tema: vätgas och e-bränslen

Tema: vätgas och e-bränslen

Den förnybara vätgasens roll i energisystemet växer. Den kan bland annat bli länken mellan elsystemet, industrin och transportsektorn. På den vägen blir tillverkning av flytande elektrokolväten viktig, tillverkade av CO2 och vätgas från elektrolys. Slutprodukterna kan bland annat vara elektrobränslen, e-diesel eller e-metanol. På Second Opinion har vi i ett tiotal artiklar berört frågan om den nygamla ”elektrovätgasens” roll i omställningen av energisystemet och processindustrin.

Mars 2020
Fel förbjuda förbränningsmotorer

Direkt elektrifiering är svårt att genomföra i hela transportsektorn. Därför behövs också förbränningsmotorer, menar forskarna Maria Grahn och Lucien Koopmans. Istället för att förbjuda vissa biltyper bör Sverige storsatsa på industriell utveckling av fossilfria bränslen.

Bild: produktion av e-diesel.

Juni 2019
Vill ligga främst med vätgaskraft

Vattenfall planerar att bränna vätgas i sitt nederländska gaskraftverk Magnum. I konsortiet H2M samarbetar man med Equinor som förbereder leverans av vätgas från avkarboniserad naturgas. Även om det är långt till kommersiell succé är tanken att ta täten i en växande nisch.

Maj 2019
Elbaserad vätgas kan rädda vindkraften

Sektorkoppling av el och gas har blivit ett hett tema i europeisk energipolitik. Danska Energinet har djupdykt i den elbaserade vätgasens roll ur et systemperspektiv. Power-to-gas kan bli elektrifieringens räddning när kapacitet och effektbalans havererar.

Mars 2019
Elektrobränslen kan stödja elnätet

Tillverkning av elektrobränslen kan utjämna effektbrist i elnätet och bidra till bättre nätkapacitet. – Syntetiska bränslen från vattenelektrolys och infångad koldioxid har fördelar på flera marknader, säger Anna-Karin Jannasch på RISE. Det finns plats till både industrin och transportsektorn.

Elektrometanol kan ge fossilfri e-plast

Vattenfall tror på elektrokolväten för industrin, dock ej som just bränsle. Kemi- och plastindustrin behöver nya fossilfria råmaterial och e-metanol kan vara lösningen. Vätgas från elektrolys tar elektrifieringen in i helt nya segment, menar Vattenfalls Andreas Regnell. – För industrin finns få alternativ.

Planerar storproduktion av elektrobränsle

Elektrolysföretaget Nordic Blue Crude förbereder storskalig tillverkning av förnybar e-diesel. Planen är att bygga upp tiotalet anläggningar i Norge och Sverige. Marknadsprognoserna för e-bränsle håller, bara elnätet kan leverera kraften, menar vd Gunnar Holen.

Nordiskt fokus på vätgas och CCS

Nordens länder måste samla sig runt sina industriella klimatlösningar, menar Ketil Kjenseth i Nordiska rådet. Utvecklingen av CCS och vätgas kräver att nordisk finansiering uppdateras. – Norden behöver en gemensam grön bank för klimatinvesteringar, säger Ketil Kjenseth.

Juli 2018
Stål med vätgas kräver nya linjer

Vi är beroende av att få till en elmatning till ugnen i Oxelösund, säger HYBRIT:s vd Mårten Görnerup. Svenska kraftnäts utmaning är att hinna med SSAB:s och Vattenfalls planer.

Juni 2018
Vätgaslager för stål kanske ny reservkapacitet

Ett bergrum med vätgas för stålproduktion kan bli ett viktigt verktyg för effektbalans. Nu tas första spadtaget till HYBRIT:s pilotanläggning i Luleå med fossilfritt stål som mål. Vätgaslagret är en tänkt bonusaffär.

Maj 2018
Vätgas från vindkraft kan spara näten

I norra Norge finns Nordens effektivaste vindkraft instängd utan kraftnät. Statnett vill inte bygga nytt och affärerna uteblir. Varanger Kraft har dock valt att tänka större och vill skeppa ut vindkraften i form av vätgas. Med tanke på det europeiska kraftnätets flaskhalsproblem kan det på sikt ge en helt ny elmarknad. Först ska man bygga ett automatiskt vätgaslager för balansering av det lokala elnätet.

Av Mats Olin
Ansvarig utgivare Second Opinion
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet