Professor i statsvetenskap: Löfven kan ge S ny kurs i kärnkraftsfrågan

Professor i statsvetenskap: Löfven kan ge S ny kurs i kärnkraftsfrågan

S-ledaren Stefan Löfvens positiva inställning till kärnkraft kommer troligtvis ge Socialdemokraterna en ny riktning i kärnkraftsfrågan. Det menar Evert Vedung, professor i statsvetenskap.
– Socialdemokraterna är egentligen inte emot kärnkraften för att den skulle vara farlig, utan för att opinionen är emot den, säger han.

Daniel Löfstedt på uppdrag av Svensk Energi

Med Stefan Löfven som ny partiordförande för Socialdemokraterna kastade medierna sitt ljus på den politiskt laddade kärnkraftsfrågan. De fick vittring på en konflikt där Stefan Löfvens positiva inställning till kärnkraft går stick i stäv mot partilinjen. 

Men i realiteten är hans positiva syn på kärnkraft egentligen okontroversiellt, enligt Evert Vedung, professor emeritus i statsvetenskap vid Uppsala universitet, som har följt kärnkrafts- och energifrågan sedan 1970-talet. Han har bland annat skrivit Kärnavfallets politiska utmaningar (2005), Vattenkraften, staten och de politiska partierna (2001), Kärnkraften och regeringen Fälldins fall (1979). Evert Vedung menar att den kärnkraftsvänliga ådran alltid funnits och överlevt i partiet.
– Socialdemokraterna är egentligen inte emot kärnkraften för att den skulle vara farlig utan för att opinionen är emot den. Avvecklingskraven från opinion kommer alltid i samband med olyckor. ”Människors oro” kan inte bortses ifrån, som Birgitta Dahl uttryckte det när hon var miljö- och energiminister i början av 1980-talet. Så det finns egentligen inget motstånd i sak, utan man är och har varit lyhörd för folkets åsikt. Därför är det som Stefan Löfvén tycker om kärnkraften inte skakande för den inre kretsen inom Socialdemokraterna, säger Evert Vedung.

Dessutom ser Evert Vedung en svängd opinion. I dag är fokus mer på att elpriserna stiger och då behövs kärnkraften. Det ökar möjligheterna för att Löfvéns ståndpunkt slår igenom brett inom partiet. Härtill har samarbetet med Miljöpartiet lösts upp, det gör att Socialdemokraterna inte behöver tassa i frågan på samma sätt som tidigare. Evert Vedung menar att det är stor skillnad på Socialdemokraternas och Miljöpartiets inställning till kärnkraft.
– Miljöpartiet är genuint emot kärnkraft som energislag, det handlar inte om opinionstaktiska skäl som det i stor utsträckning gör för Socialdemokraterna, säger Evert Vedung, som dock pekar på att problemet kan komma tillbaka om partierna ska bilda regering tillsammans och då får det lösas i förhandlingar.

Samtidigt finns det en gren i Socialdemokraterna som är genuint emot kärnkraft och det skulle kunna öppna för mer splittringar i ett redan splittrat parti. Men Evert Vedung tror inte att den striden kommer att tas och äventyra den nytillträdde partiledaren.
– Jag har svårt att tro att man skulle kasta sig över honom internt i den här frågan, nu när man har fått ännu en ny partiledare på plats.
I stället kanske kärnkraftsfrågan kan användas för att göra vissa socialdemokratiska väljargrupper till freds:
– Många av Socialdemokraternas mest trogna väljare finns inom den energiintensiva industrin och där blir det reellt om kärnkraften försvinner och energikostnaderna ökar, det påverkar dessa väljare konkret, säger Evert Vedung.

Tror du att vi kommer att få se ett kärnkraftsvänligare Socialdemokraterna med Stefan Löfven som partiordförande?
– Ja, det tror jag faktiskt, säger Evert Vedung.

Av Daniel Löfstedt
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet