Gustav Boëthius, kemist och statsvetare, med en internationell bakgrund från det internationella energiorganet IEA och flera FN-institutioner. Tjänsten på Energimyndigheten var hans första jobb i Sverige.

Boken om
Sveriges gasberoende:

Ledningen

Ur ett försörjningstrygghetsperspektiv har Sverige i dag det sämsta gasnät som kan byggas: ett enkelt rör utan lagring och bara obetydlig egen produktion. Samtidigt är gasen en kritisk insatsvara i mängder av produkter som människor dagligen behöver. Lika kritisk är gasens roll för många industriella processer vars produkter påverkar miljontals människors liv.

Som handläggare på Energimyndigheten upptäckte Gustav Boëthius snart att gasen var politiskt oönskad. Putins gaskrig och sprängningen av Nord Stream gav frågan närmast existentiella proportioner. Till sist fann sig Gustav stå i stormens öga i en ursinnig kamp för att rädda Sveriges gasförsörjning.

Här är hans unika berättelse, som landar i tung kritik mot kulturen i en myndighet som misslyckats i sitt centrala syfte: att utgöra en del av rikets immunförsvar mot dåliga beslut.


Du kan köpa boken på Adlibris.com eller Bokus.com.

Prenumerera

Det går att prenumerera på artiklar via e-post eller som RSS-flöde. Följ oss på Facebook och Twitter.

Uppdrag

Second Opinion drivs på uppdrag av branschorganisationen Energiföretagen Sverige.

Information

För mer information om Second Opinion kontakta Mats Olin på 0706-674 000 eller via e-post.