Omvandling öppnar för nya aktörer

Omvandling öppnar för nya aktörer

Etablerade energiföretag som samarbetar med mindre och nystartade företag och smarta lösningar för att hantera och analysera data från mängder med små produktionsanläggningar. Det är två trender att hålla ögonen på, skriver Colin Beaney, VP, Energy, Utilities & Resources på IFS.

Just nu ser vi en övergång från snack till handling, vad gäller att minska koldioxidutsläpp. Det gör sig mest påmint bland nya aktörer på energimarknaden, men även äldre jättar förnyar sig. Här följer beskrivningar av de två största trenderna som vi kan förvänta oss på energimarknaden under 2021.

Nya samarbeten visar vägen
Det finns trots allt mycket att vara optimistisk över just nu, inte minst fortsatt tillväxt för förnyelsebara energikällor och miljövänlig energiproduktion, som sol-, vind- och vattenkraft. Min förutsägelse är att den här tillväxten kommer att drivas på av nya partnerskap, med deltagare som bidrar med olika förmågor. Ett exempel är etablerade energiföretag som samarbetar med mindre och nystartade företag som kan agera mer flexibelt.

Foto: Ellevio.

Det finns gott exempel över hela världen. I Kalifornien har Pacific Gas and Electric Company (PG&E) och Tesla inlett arbetet med att skapa ett system för energilagring baserat på litiumjonbatterier. Det ska kunna hantera 182,5 MW. BP och det danska företaget Ørsted jobbar med förnyelsebar vätgasproduktion, baserad på vatten, i Tyskland. Och så vidare.

En distribuerad energimarknad
Sätten att skaffa el blir allt fler och det blir vanligare för både företagskunder och konsumenter att utnyttja en mix av olika lösningar. Ett tydligt exempel är att använda solpaneler och jordvärme för de grundläggande energibehov, och därigenom runda de traditionella energiföretagen.

Det innebär att energiföretagen, både producenter och distributörer, förlorar stadiga inkomster som de kunnat förlita sig på i evigheter. Det innebär också att de rikstäckande distributionsnäten inte kan hantera de krav som följer med nya, decentraliserade sätt att producera energi.

Det finns stora möjligheter för nya aktörer att ta plats på marknaden, när den förändras. Och de etablerade aktörerna måste se sig om efter nya affärsmodeller. Jag förutspår att de senare kommer att börja sälja och ge service för solpaneler och annan utrustning för att producera förnyelsebar energi.

I dag säljs sådan utrustning ofta av specialiserade företag. Men etablerade energiföretag kan dra nytta av stordriftsfördelar och väl utbyggda servicenätverk. De kan erbjuda större valfrihet och mer flexibla alternativ för betalning. Dessutom föredrar vissa kunder att handla från etablerade företag som de uppfattar som trygga val.

Smarta lösningar för att hantera och analysera data, inklusive AI, maskininlärning och digitala tvillingar, kommer att bli avgörande för att optimera verksamheter med hundratusentals små produktionsanläggningar. Det behövs inte minst för att kunna öka graden av automatisering, samt av prediktivt och preskriptivt underhåll. Analysföretaget IDG förutspår att mer än hälften av energiföretagen kommer att öka sina satsningar på automatisering fram till 2025.

Dags att skrida till handling
Trots allt elände som drabbat oss under 2020 känner jag av en optimism inför 2021. När jag pratar med kunder, partner, analytiker och andra intressenter i energisektorn märks en genuin vilja att börja uppfylla de löften som getts de senaste åren, vad gäller miljövänlig och förnyelsebar energi.

Av Colin Beaney
VP, Energy, Utilities & Resources på IFS
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet