Effektbehovet i det svenska elsystemet är så akut att mycket går ut på att lappa och laga med korta tidshorisonter. Svenska kraftnät gör sitt bästa för att hämta in extra resurser från E.ON och Göteborg Energi – och som tur är öppnar Statnett på måndag för mer än 600 MW i ökad kapacitet från Norge.
Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, bedömer idag fredag 9 december 2022 att det inte föreligger hög risk för effektbrist ”den närmaste tiden”. Den sammantagna bedömningen för vintern är ändå den samma som tidigare, som betyder att ”vi har gått från låg till reell risk vilket innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare”.
Bild: Statnett skruvar upp kapaciteten till Sverige i rätt tid.
Läget spetsas imorgon lördag 10 december 2022 när effekten från kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 nära på halveras. Vattenfalls generatorleverantör GE har påpekat att en plåt ”behöver kontrollera så att den sitter som den ska”. Från klockan 04 lördag morgon till midnatt mot söndag finns enbart 537 MW istället för normalt 1074 MW. Idag fredag 9 december kopplas dessutom Oskarshamn 3 bort från nätet och ska vara det fram till söndag 18 december. Samtidigt är Ringhals 4 sedan tidigare avställd för reparationer efter skadan med tryckhållaren i augusti. R4 förväntas återstarta först 23 februari 2023.
Samtidigt är det fullt fokus på extrainsatta resurser hos leverantörerna. Heleneholmsverket förbereder ett akutscenario. För första gången på decennier ska ”olja och gas kunna eldas i ett gammalt kraftverk mitt i centrala Malmö”, skriver Aftonbladet. ”Jag måste förbereda mig för det värsta scenariot,” säger Anette Blücher, vd på Eon Energiinfrastruktur AB.
Från morgon lördag 10 december kör Göteborg Energi igång nya akutleveraser från Rya kraftvärmeverk, ett gaskombikraftverk som drivs med naturgas och har möjlighet att också elda olja. Genom upphandling med Svenska kraftnät kan verket användas för mothandel mellan elområden. Verket ska enligt avtalet med Svenska kraftnät kunna erbjuda uppåt 250 megawatt i sydvästra Sverige till och med mars 2023. Förutom bättre effektbalans innebär det ”en prisutjämnande effekt mellan elområdena,” enligt Erik Ek, strategisk driftchef.
Hos Svenska kraftnät är pulsen hög men samtidigt visar analyser att importmöjligheterna från kontinenten den närmaste tiden är goda. ”Det normala är att vi exporterar mycket men nu ser vi nyttan av att kunna importera på våra utlandskablar,” säger Pontus de Maré och lyfter en viktig poäng i debatten kring utlandsförbindelser.
En händelse som ser ut som en tanke är att också Statnett nu åter igen öppnar slussarna från Norge med nästan dubbel kapacitet. När begränsningarna till södra Sverige tas bort kommer kapaciteten enligt Montel öka med 48 procent till 2145 MW. Det kommer att ske från på måndag 12 december 2022 men har enligt Statnett inget med Svenska kraftnäts akuta situation att göra. Det råkar dock passa bra då det norska kraftsystemet under oktober och november har återfått sina muskler efter torkan tidigare i år och man själv inte ser någon fara för rationalisering. Den i princip obefintliga magasinsfyllnaden vid ingången till hösten har idag kommit upp i över 12 TWh lagrad energi.
Rent systemtekniskt är orsaken till ökad kapacitet från Norge emellertid ett nära operationellt samarbete, som det senaste året har gjort det möjligt att ”avsevärt förbättra kapaciteten mellan länderna”. Statnett har därför ”beslutat att återinföra användningen av systemskydd i anslutningen till södra Sverige”. Och det stämmer givetvis men har samtidigt en bakgrundshistorik som Second Opinion har beskrivit i en serie artiklar med start för ett år sedan då Statnett tröttnade på Svenska kraftnäts marknadshantering.
Det var i november förra året som Statnett beslutade att sköta elhandeln mot Sverige ”enligt samma principer som svenskarna då gjorde”. Det innebar att verktyget systemskydd inte skulle användes vilket sänkte överföringskapaciteten på förbindelsen till Sverige.
Enligt koncerndirektör för systemdrift i Statnett Peer Olav Østli har man under det senaste året ”kunna se att Svenska Kraftnäts åtgärder över tid har bidragit till att öka utbyteskapaciteten mellan Norge och Sverige i söder”. Så ”vi återinför nu en lösning som säkerställer bättre kapacitet från vår sida”. Och i söder är man givetvis glada:
– Vi på E.ON ser positivt på att vi nu får in mer kapacitet från Norge. All överföringskapacitet är otroligt välkommen och bidrar till att avlasta energisystemet i en ansträngd period, säger Linn Johansson, presskommunikatör på E.ON till Second Opinion.
Då kan också nätbolaget Kraftringen sänka axlarna där man har gått ut med upprop till sina kunder att sänka förbrukningen, något bland annat Lunds universitet har hörsammat inför kommande dagars utmaningar. Kortare strömavbrott kan drabba Lunds universitet (LU) någon gång mellan den 9–18 december. Anledningen är den svenska elbristen. Stäng av utrustningen, minimera forcerad ventilation och värm eller kyl inte upp lokaler i onödan. Det är några av råden som LU ger på sin interna medarbetarwebb.
Om det kniper med effekten kan Svenska kraftnät bara hoppas på att fler elkunder gör som akademikerna då förbrukningsminskning enligt Pontus de Maré har ”stor betydelse för marginalerna i elsystemet”. Under september minskade elförbrukningen med 4,3 procent som ligger ”i storleksordningen av en kärnkraftreaktor”. Blir situationen extremt akut under helgen så får man också aktivera Karlshamnsverkets effektreserv på 562 MW.
Kommentera