Ett år efter förra Earth Hour – många nya lampor har tänts

Ett år efter förra Earth Hour – många nya lampor har tänts

I morgon, lördagen den 28 mars, är det åter Earth Hour. Människor över hela världen släcker då lampor i en symbolhandling för klimatet.

För ett år sedan skrev vi en gemensam artikel och uppmanade om att göra om Earth Hour och istället ”tända för en ljusare framtid”. Konkret innebar denna uppmaning att bidra till att installera lampor på platser på jorden som saknar elektricitet.

Det kanske inte enbart är den artikelns förtjänst men den går i linje med den utveckling som pågår och som skjutit fart rejält. Det händer mycket, både på ett högre plan och i det konkreta arbetet på plats för att hjälpa länder i behov av utveckling. Vi vill kort belysa det här. 

Organisationen GIVEWATTS och Svensk Energi har samarbetat om att installera solenergilampor i kenyanska hem under drygt tre år. Efter förra Earth Hour har över 10 000 lampor kommit på plats, så att över 13 400 lampor nu finns där. Flera givare utanför energibranschen har glädjande tillkommit.

Lamporna påverkar livet för närmare 70 000 människor. Skolbarn får bättre studiemiljö, med förbättrade studieresultat som kunnat mätas upp. Det är väldigt viktigt då utbildning är grunden för utveckling. Solenergilamporna ger en bättre luft inomhus, vilket är en stor hälsovinst. Pengar sparas in eftersom fotogen står för 10–40 procent av hushållens inkomster. De solpaneler som följer med lamporna kan dessutom ladda mobiltelefoner, något som annars både är kostsamt och tidskrävande.

Lamporna köps in med pengar från givarna. Det intressanta är att en marknadsmodell har uppstått där familjerna i Kenya för egna pengar köper loss de lampor som de annars lånar hem. Det har skapat en självgenererande marknad på plats som involverar invånarna. Mer pengar kommer idag in denna väg än via bidrag från resten av världen.

Glädjande är också att WWF som startat Earth Hour i år slår ett slag för att släcka här och tända där. Organisationen har på så vis utvecklat Earth Hour och skriver på sin hemsida: ”När vi släcker här under Earth Hour kan vi samtidigt tända både lampor och hopp på andra delar av jorden!”.

Frågan har uppmärksammats på flera sätt globalt. I augusti förra året lanserade USA ihop med Världsbanken och Sverige programmet ”Power Africa” för att göra elektricitet mer tillgänglig för den stora grupp människor i Afrika som saknar el. Sverige ska enligt programmet satsa 1 miljard dollar i afrikanska samarbetsländer de kommande tio åren.

Där blir solenergin en viktig byggsten, inte minst för hushåll på landsbygden som aldrig kan få el från stora kraftverk och eldistribution med ett stamnät. Det handlar här istället om att anpassa energi- och elutbyggnaden efter ett växande behov, en elektrifiering ”underifrån”.

GIVEWATTS har under sina år i Afrika samlat på sig många konkreta exempel på hur hushåll där resonerar i energifrågan. Pengarna måste prioriteras, och det räcker aldrig till allt nödvändigt. Vanligen är den första investeringen en lampa, en mobilladdare och möjligen en radio och en liten TV. Att hitta lösningar på matlagning är nästa stora utmaning.

Så för att anta den utmaning som en bättre värld för över en miljard människor på jorden hoppas vi på fortsatt engagemang i att ”tända där” i första hand.

Petter Claesson, medgrundare GIVEWATTS
Pernilla Winnhed, vd Svensk Energi

Av Pernilla Winnhed
vd Energiföretagen Sverige
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet