TEMASIDA OM VATTENKRAFTEN

TEMASIDA OM VATTENKRAFTEN

Vattenkraftens roll i kraftsystemet är oumbärlig. Det är den som ska balansera den högre andelen väderberoende kraft i systemet. Frågan är hur vi hanterar vattenkraften i den här omställningen, det har varit ett väl belyst ämne på Second Opinion och nu samlar vi de senaste artiklarna här på vår temasida om vattenkraften.

Daniel Löfstedt på uppdrag av Svensk Energi

Effekthöjning möjlig

Det är möjligt att öka effektuttaget ur vattenkraften, men är det realistiskt att tro att det ens ska bli så? Ja, svarade Pernilla Winnhed, Hans Kreisel och Gunvor Axelsson.

Vattenkraften vs Tesla

Jonas Bengtsson, vd för Vattenregleringsföretagen, förklarar vattenkraftens lagringskapacitet och jämför den med Teslas Power Wall-batterier. Vattenkraftens kapacitet i Sverige motsvarar 5 miljarder batterier.

Politikerna överens

Moderaternas energikommissionärer beskriver i en artikel hur viktig vattenkraften är. I en replik från socialdemokraternas energikommissionärer håller de med.

”Öka kapaciteten i vattenkraften”

Hur ska framtidens energisystem utformas? För industrimannen Carl Bennet är en av ingredienserna givna: Öka kapaciteten i vattenkraften.

Bevis på att det finns nya vägar

Christer Langner, före detta vd för Växjö Energi, lyfter fram det småskaliga vattenkraftverket Stocke i Småland. Det byggdes så sent som 2010 och är ett bevis på att det visst går att hitta vägar fram för utnyttjande av vårt vatten.

Ger miljöåtgärder fler jobb?

Ja, det gör de menar Naturskyddsföreningen, WWF, Älvräddarna och Sportfiskarna i en rapport. Jesper Stage menar att rapportens slutsatser inte håller.

Ekologisk kompensation möjlighet för vattenkraften

Ekologisk kompensation är en metod som skulle vara möjlig att tillämpa för vattenkraften, menar specialisten på området Anders Enetjärn. Det innebär att man ersätter förlusten av biologisk mångfald vid kraftverket någon annanstans.

Av Daniel Löfstedt
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet