Sven Bergquist 1936-2017

Sven Bergquist 1936-2017

Journalisten, författaren och samhällsprofilen Sven Bergquist i Fjälkinge utanför Kristianstad har avlidit i sviterna av en hjärtinfarkt vid 80 års ålder. Närmast sörjande är hustrun sedan 55 år, Astrid, barnen Carin och Carl-Otto med familjer och tre barnbarn.

Sven Bergquist föddes i Västerås och började sin bana på VLT som politisk reporter och ledarskribent. 1971 blev Malmö familjens hemvist genom Svens karriär på Kvällspostens ledar- och ekonomiredaktioner och därefter direktionen på Sydkraft som informationschef. Ända till veckan före jul hade han obrutet engagemang och omtanke för familj, människor och samhälle, karaktärsdrag som tillsammans med hans gemyt gjorde honom till en av Sydsveriges mest kända profiler.

På Sydkraft kom han att involvera inte bara företaget utan hela elbranschen i opinionsbildningen kring den allt hetare frågan om kärnkraftens framtid inför folkomröstningen 1980. I hans bok ”De heta åren”, 1985, har Sven skildrat sakförhållanden och polariseringen i debatten utifrån industrins och näringslivets perspektiv. En annan av Svens uppmärksammade böcker handlade om entreprenören Christer Ericssons liv i Consafe med Sven som skribent. Tillsammans med bl a Gustaf Olivecrona och Herbert Söderström – välkända TV-profiler från 1960-talet – samt Len Waernberg startade han massmedieträning för industriledare, en satsning som gav mod och öppenhet åt näringslivets engagemang i det offentliga samtalet. Under många år har Sven varit kolumnist i Kristianstadsbladet och medverkade ända till slutet som skribent i Tempus och debattsajten Second Opinion.

Sven kunde med utomordentlig medvetenhet, klarsyn och kritisk förmåga särskilja vad som var viktigt eller oviktigt, vad som var gott eller ont, vad som var rätt eller orätt. Han kunde, mer än de flesta, presentera fakta på ett väl underbyggt och förtroendeingivande sätt som motvikt till fabler och infall i debatt och opinionsbildning. Sven var stilisten som kunde samla, förpacka och förmedla sina budskap med journalistisk briljans och i publicistens språkliga ordföljd.

Sven uppfattades av många som en kontroversiell skribent, och egentligen var det väl själva meningen med denne sanningssägare, men samtidigt en missbedömning eftersom det var verkligheten, som han skildrade, som var kontroversiell. Det är lätt att ge sig på budbäraren när man inte rår på budskapet.

Vi som fått samarbeta med Sven vill uttrycka vår beundran, väl medvetna om att det var ett ord som Sven varken skulle gilla eller acceptera om sig själv. Vi har förlorat en god vän och en viktig penna har tappat sin udd.

För vänner och kollegor i energibranschen
Helge Jonsson och Kalle Karlsson

Av Helge Jonsson
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet