Skatter och avgifter stor del av elpriset

Skatter och avgifter stor del av elpriset

Danmark har högst skatt på el inom EU. De svenska skatterna på el ligger nära EU-snittet. 32 procent utgörs av skatt och moms, enligt Eurostat. Data från Energiföretagen Sverige visar dock att skatte- och avgiftsandelen i de svenska elpriserna överstiger 50 procent.

Den kommande vintern ser ut att bli en rysare för hushållen. I alla fall i elområde 3 och 4. När elhandelsbolaget Bixia bedömde elpriset i södra Götaland (elområde 4) landade man på ett snittpris om 3,50 kronor per KWh under kommande höst och vinter. Från december 2021 till och med mars 2022 var snittpriset 1,40 kronor KWh. Mer än en fördubbling alltså.

Energiminister Khashayar Farmanbar uppgav tidigare i år att någon ny elpriskompensation för att stötta allmänheten inte var aktuell. Nu verkar han ha ändrat sig. Till tidningen Svenska Dagbladet uppger han att nya stöd inte kan uteslutas.

Samtidigt efterlyser den politiska oppositionen en skatte- och momssänkning på el som åtgärd. Liberalerna är senast ut med ett besked om att man vill dels sänka momsen på el från dagens 25 procent till 6 procent dels sänka skatten på el med 5 öre/kWh.

Så hur mycket betalar de svenska hushållen i elskatt och moms?

Enligt sajten Ekonomifakta uppgick punktskatten på el i januari 2022 ”för flertalet av landets hushåll och företag till 36 öre per kWh och 26,4 öre per kWh för boende i ett antal kommuner i norra Sverige”. Utöver det betalar hushållen också 25 procent i moms på den summan. Skatt på skatten alltså.

Så gott som alla europeiska länder har ett liknande system där konsumenterna dels betalar ett handelspris för elen, dels skatt och moms.

I reda pengar betalade de svenska hushållen cirka 2,70 kronor i snitt per kWh (26 eurocent) under det andra halvåret 2021, enligt Eurostat. Av den summan utgjordes 32 procent av skatt och moms. Eurostats data utgår ifrån en årlig elanvändning på mellan 2 500 och 5 000 kWh.

Skatternas del av elpriset i olika länder, andra halvåret 2021. Källa: Eurostat.

Vid en jämförelse av hur mycket de övriga europeiska länderna totalt betalade för elen det sista halvåret 2021 placerade sig Sverige på en sjätte plats. Det dyraste totala elpriset, 34 eurocent per kWh, betalade de danska hushållen. Snittet för EU var cirka 24 eurocent.

Men vid en jämförelse av enbart skatte- och momssatserna kom Sverige på åttonde plats. Vi betalade som sagt cirka 32 procent i skatt och moms. De olika ländernas spotpriser och elhandelspriser skiljer sig ju åt.

Även i denna jämförelse hamnade Danmark i topp och på andra sidan sundet betalar man en sammanlagd skatt och momssats på el om cirka 57 procent. På andra plats kom Tyskland med 50 procent och snittet i EU är cirka 36 procent.

 

Andel skatt och avgifter i elpriset i olika länder. Källa: Eurostat.

Data från Energiföretagen Sverige visar att skatte- och avgiftsandelen i de svenska elpriserna överstiger 50 procent vid en förbrukning på 20 000 kWh/år, och om man även räknar in kostnaden för utsläppsrätter.

Mats Nilsson, elmarknadsanalytiker och docent i miljöekonomi, menar att det är helt fel med skatt och moms på el.

Orsaken är att det särskilt drabbar hushåll med låga inkomster. Han hänvisar till en studie av professorerna Bengt Kriström och Runar Brännlund för SNS.

– Alla måste ha el. Det är inget som går att rationalisera bort. Det betyder att elskatten drabbar hushåll med små marginaler. Lägger man dessutom på momsen, som också är rörlig i förhållande till priset, blir det en dubbel bestraffning, säger Mats Nilsson.

***

 

 

1 Kommentar
Av Martin Berg
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Rydh skriver:

    Varför görs ingenting ifrån politiska hållet? De har makten och resurserna att förändra. Hushållen kan inte ta hela smällen. Hushållen går på knäna och har svårt att betala. Folk blir vräkta eller behöver sälja sitt hus. Agera nu är min uppmaning.

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet