Premiär för 1 GW ny kapacitet mot Norge

Premiär för 1 GW ny kapacitet mot Norge

Svenska kraftnät har nu öppnat upp för 1000 MW mer kapacitet in mot Norge. Det som hittills har varit teoretiska beräkningar är från och med 1 april en realitet.
– Vi är tillbaka på samma nivå mot Norge som innan nedläggningen av Ringhals 1 och 2, säger Erik Ek på Svenska kraftnät.

Den tidigare handelskapaciteten på 700 MW har nu höjts till 1715 MW, enligt Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät. Främst är det dansk vindkraft som framöver kommer att skickas genom transitområdet SE3 på västkusten och in till NO1 över Haslesnittet.

– Vi är alltså tillbaka på samma nivåer på överföringen till Norge som innan nedläggningen av Ringhalsverken 1 och 2, säger Erik Ek.

Bra utfall från start
Efter ett par dagars test av den tidigare omtalade flödesbaserade beräkningsmetoden för summaallokering har nu de Nordiska TSO:erna och elbörserna efter snabba IT ändringar satt det automatiserade verktyget i skarpt läge. Den första riktiga handelsdagen på NordPool blev 1 april 2022. Framöver blir nyttan upp till vindkraften, vädret och elmarknaden att optimera.

– Det blev ett riktigt bra utfall. Här har både elbörsen och våra IT-system hängt med så detta blev mycket bra för elmarknaden, säger Erik Ek.

Flödar dit den behövs
– Det resulterade i mindre prisskillnad mellan SE3, DK1 och NO1 och lägre priser i Norge än det annars hade varit. För de norska elkunderna är effekten som om de hade byggt ett nytt 1000 MW kraftverk mitt i Oslo, säger Erik Ek.

Det finns kanske ingen svensk elkonsument som omedelbart jublar över mer export till Norge, erkänner Ek, då ökad kapacitet inte sänker svenska elpriser på samma sätt som de norska.

– Kraften ska gå dit den behövs som bäst. Vid andra tillfällen får Sverige import från Norge och sänker det svenska priset. Genom den nya optimeringen kan vi vid dessa driftfall få ut mer av det existerande nätet, säger Erik Ek.

Nordisk nytta
Metoden för att öka kapaciteten genom SE3 på västkusten är ett litet steg i riktning mot den nya nordiska flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden (FlowBased) som Svenska kraftnät nu under mars 2022 inledde extern parallelldrift av tillsammans med övriga nordiska systemansvariga TSO:er. Där tas hänsyn till fler än bara de gränser som är precis mellan länderna, menar Erik Ek. På nordisk elmarknadsnivå är fördelarna mycket större än nackdelarna.

– Det känns därför bra att nu kunna optimera elexporten till Norge med till exempel dansk vindkraft vid låga elpriser som annars inte skulle nå fram till Norge. Trots högre överföring i nätet så får vi bättre helhetsbild på handelsutfallet mellan NO1/DK1 och SE3, och en betydligt bättre kontroll och nivå på driftsäkerheten vilket alla i hela Norden drar nytta av, säger Erik Ek.

 

* * *

Foto: Mikita Karasiou

 

 

 

4 Kommentarer
Av Morten Valestrand
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Jan Kjerstensson skriver:

  Det har gått ett tag nu sedan artikeln lades ut och jag har återkommande tittat på hur resultatet ser ut på Nord Pool. Den bild man får där är väldigt märklig. Tar här 19 april som exempel där man för timme 4 ser ett flöde på 65 MW i riktning mot Sverige trots att priset NO1 är 185,41 EUR och SE3 81,33 EUR dvs flödet går åt helt fel håll. Tillgänglig kapacitet mot NO1 på 2095 MW som alltså inte utnyttjas. Timme 15 går ett flöde på 939 MW åt rätt håll dvs mot NO1 men enbart 939 MW av tillgänglig kapacitet på 2095 MW. Pris NO1 182,22 EUR o SE3 77,92 EUR. Stor prisskillnad som verkligen motiverar ett fullt utnyttjande av den tillgängliga kapaciteten. Känns inte som det fog för det som sägs i artikeln att ”kraften ska gå dit där den behövs bäst”.

  1. mats nilsson skriver:

   Viktig iakttagelse Jan! Svenska kraftnät kommer tyvärr alltför ofta undan med sådana här konstigheter

 2. mats nilsson skriver:

  Det är synd att det i artikeln ser ut som om Svenska kraftnät gör vad de kan. Detta är samma organisation som myntat begreppet ”låtsaskapacitet” om mothandel. Svenska kraftnät började inte på allvar studera mothandelslösningar förrän de övriga stamnätsoperatörerna i Norden fått nog av all flytt till olika elområdesgränser som Svk ägnat sig åt. Svenska kraftnät har kunnat mothandla mycket mer långt tidigare men de värnar mer om sitt resultat ån om Svenska och nordiska nätkunder!

 3. Kalle skriver:

  Tydligen blev det för uppenbart för vindkraftsbranschen att fiaskot med elkablarna till NO1/2/5 ledde till rusande priser på spot-marknaden så för att dölja dessa effekter så behvöde något göras.

  Då hittar man på politiska lösningar för att dölja hur ineffektivt vindkraften är och att den påverkar elpriset radikalt både vid överproduktion och underskott. Det är först vid mycket stort överskott som priserna sjunker. Efter att NO öppnade kabeln till UK i höstas så har spot-priserna stigit enormt och ibland vart upp till 10x större i södra Norge än i SE3 (som historikst haft hög korrelation med södra Norge när det gäller elpriser).

  Vindkraftsfiaskot måste till varje pris döljas. Jag utgår från att detta är politiska direktiv till SvK tills motsatsen är bevisad.

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet