Nytt bolag vill bygga kärnkraft i Norge

Nytt bolag vill bygga kärnkraft i Norge

Bolaget Norsk Kjernekraft vill bygga flera små modulära reaktorer i samarbete med industrin. Man har redan tittat på placeringar i industriparker och för samtal med GE Hitachi. Energimyndigheten och regeringen är skeptisk men opinionen positiv.

Målet är att ha flera små modulära reaktorer (SMR) på plats om tio till femton år, ”en helt realistisk plan”, enligt bolagets ordförande Jonny Hesthammer. Även om nyheten kommer abrupt för både medier och politiker som inte följer utvecklingen av kärnkraft på nära håll så har planeringen  föregåtts av flera års analyser och förberedelser, påpekar Jonny Hesthammer till VG som var först med nyheten.

Bild: Industriområden runt staden Bergen kan vara rätt plats för ny kärnkraft, menar Norsk Kjernekraft. Foto: Wikipedia.

Norsk Kjernekraft AS grundades i somras med syftet att så snabbt det går bygga ny kärnkraft i Norge. Som huvudägare bakom bolaget står finansiären och miljardären Trond Mohn från Bergen.

Industrin väntar
Till TU.no säger Jonny Hesthammer att Norsk Kjernekraft har tittat på flera olika lokaliseringar och möjligheter till placering av nya kärnkraftverk, och särskilt i industriområden runt staden Bergen i västra Norge kan det finnas aktuella platser, ”kanske också Halden, eftersom avfall kan hanteras där”. Industriparker är extra intressanta då elproduktionen måste ”placeras där den ska användas”.

Enligt Jonny Hesthammer har Norsk Kjernekraft kontakt med GE Hitachi som har utvecklat BWRX-300, en SMR på 300 MW. I Sverige samarbetar Kärnfull Next med GE Hitachi, främst med tanke på den svenska marknaden. Enligt Montel för man samtal med sex företag och två kommuner om etablering av flera nya BMRX-300 med en total installerad effekt på 5,1 GW spridd runtom i Sverige. Man har också ”ett tiotal projekt till i pipeline”, säger John Ahlberg.

Nya föreskrifter
Kärnfull Next håller också ögonen på Norge. Man har däremot inget samarbete med Norsk Kjernekraft AS, berättar grundaren John Ahlberg. Nyheten från Norge är dock både ”väntad och positiv”, menar Ahlberg, särskilt efter att det norska miljöpartiet men också Høyres partistämma i våras ställde sig positiv till kärnenergi.

– Vi välkomnar självklart alla aktörer som delar vår vision och de är varmt välkomna att höra av sig kring eventuella samarbeten. Vi pratar ofta med norska intressenter och vad vi ser så finns inga hinder i Norge förutom uppdateringar av föreskrifterna, säger John Ahlberg till Second Opinion.

Irrationell rädsla
I Norge har det hittills inte förekommit kommersiell drift av kärnkraft och det finns inga tillståndsprocesser eller myndigheter som kan godkänna energiformen i dagsläget. Många politiker är nog också tagna på sängen av den snabba utvecklingen kring SMR, menar Jonny Hesthammer, som tidigare har skrivit inlägg om ”politikers irrationella rädsla för kärnkraft”.

Om tio till femton år kan flera små modulreaktorer ändå vara på plats i Norge, är Hesthammer övertygad om. Ny norsk fossilfri elproduktion från kärnkraft handlar däremot inte om att mildra de akuta klimatåtgärderna eller att minska norska utsläpp av växthusgaser fram mot 2030, påpekar kärnfysiker Sunniva Rose på Norsk Kjernekraft. Så snabbt går det nämligen inte.

Initiativet får kalla handen från den norska regeringen och energiminister Terje Aasland menar att norsk kärnkraft inte är aktuellt.

Söker kompetens
Enligt den norska energimyndigheten NVE:s vd Kjetil Lund finns det idag ingen struktur på plats som gör att Norge lämpar sig för kärnkraft, och han vet inte heller vart han ska hitta kompetensen. ”Vi har inte kompetensen, institutionerna och erfarenheten. Om vi ​​ska bygga upp detta i Norge är en politisk fråga, men kärnkraft kommer sannolikt inte att vara en varken snabb eller billig lösning i Norge,” säger han till VG.

Det beror på vilken teknologi man pratar om vart man letar, menar man på Norsk Kjernekraft. Positiv är man i alla fall, enligt Jonny Hesthammer, som ”räknar med att det kommer att finnas stor entusiasm för det här initiativet eftersom vi ser att det idag är fler i Norge som är för kärnkraft än emot”.

Opinionen positiv
Jonny Hesthammer hänvisar till en färsk opinionsundersökning utfört av Norstat på uppdrag av den norska industrilobbyorganisationen Klimavenner for kjernekraft. Idag är norsk opinion positiv till kärnkraft, mycket tack vare motståndet mot utbyggnad av vindkraft i naturområden, kombinerad med en allt mer livlig kärnkraftsdebatt i media och inom politiken.

Det har vänt upp ner på det gamla motståndet, enligt Tore Kanstad i Klimavenner för kjernekraft. Nu är 38 procent av norrmännen positiva till kärnkraft, en siffra som lär växa i takt med ökad kunskap om ”skillnaden på gamla och nya reaktorer”.

 

* * *

 

SMR-kunskap: Second Opinion följer utvecklingen av små modulära reaktorer (SMR) både vad gäller tekniken, marknaden och den politiska debatten.

Det nya kärnkraftsinitiativet har sitt ursprung i norsk offshoreindustri kring plattformdesign och annan petroleumrelaterad verksamhet. Jonny Hesthammer är förutom ordförande i Norsk Kjernekraft AS också vd i M Vest Energy AS som formellt ligger bakom upprättandet av det nya bolaget. M Vest Energy AS är licensierad av det norska olje- och energidepartementet till att bedriva verksamhet i Nordsjön. Bolaget bildades 2015 av Trond Mohn, tidigare ägare till pump- och rörsystemleverantören Frank Mohn AS, idag Framo sålt till Alfa Laval, och Lars Moldestad med många uppdrag i norsk oljeindustri.

 

 

Av Morten Valestrand
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet