Nödlösning för kabel kan sänka Baltikums elsystem

Nödlösning för kabel kan sänka Baltikums elsystem

De baltiska länderna kopplade nyligen bort sig helt från det ryska elsystemet. Elkabeln Nordbalt mellan Sverige och Litauen är i sammanhanget avgörande för det baltiska systemets driftsäkerhet. Problemet är att Nordbalt just nu driftas med hjälp av en nödlösning som automatiskt kopplar bort Nordbalt vid en störning. ”Läget är fortfarande detsamma. Vi kan inte avveckla systemvärnet”, uppger Svenska kraftnät.

Den 8 februari kopplade Baltikum bort sig från helt från det ryska elsystemet. Nu är man en del av det europeiska kontinentala elsystemet.

Bild: NordBalt ansluts 2013 till det svenska stamnätet vid Nybro i Småland.  Foto: NCC.

De baltiska länderna är dock fortfarande beroende av att utlandsförbindelserna är intakta och kan bistå med el. De är närmare bestämt Nordbalt mellan Klaipėda i Litauen och Nybro i Sverige, Estlink 1 och 2 mellan Finland och Estland, samt en landbaserad kabel mellan Polen och Litauen. Här spelar Nordbalt med en kapacitet på 700 MW en central roll.

När Svenska kraftnät kommenterar Baltikums bortkoppling från grannen i öst skriver man att det ”viktigaste bidraget från Sverige i denna frigörelseprocess är sjökabeln NordBalt, mellan Nybro i Sverige och Klaipéda i Litauen.”

Vad Svenska kraftnät inte berättar är att Nordbalts funktion just nu är beroende av en så kallad systemvärnslösning. Det är en slags nödlösning som innebär att Sverige automatiskt kopplar bort Nordbalt om det svenska elnätet skulle överbelastas eller få ett frekvensfall.

”En systemvärnslösning är en slags förprogrammerad digital säkerhetslösning som reagerar på några millisekunder. Om vi får ett ledningsfel i Småland som riskerar att överbelasta det svenska systemet kommer NordBalt att kopplas bort automatiskt och blixtsnabbt för att inte det svenska nätet ska kollapsa”, sa Anders Danell, kraftsystemanalytiker systemdesign på Svenska kraftnät när Second Opinion skrev om Nordbalt för drygt tre år sedan.

En systemvärnslösning för en så pass viktig kabel som Nordbalt är dock inte tillåten enligt EU.

”Vad vi gör är att vi då flyttar ett fel som inträffar i Sverige till Litauens gräns. Enligt de regler som finns kring de här inom EU får vi inte göra det”, sa Anders Danell till Second Opinion.

Veckorna innan de baltiska staterna kopplade bort sig från det ryska elsystemet utsattes flera av de här kritiska undervattenskablarna för förmodade ryska sabotage vilket Second Opinion skrev om nyligen.

Då uttalade sig Reigo Kebja som sitter i styrelsen för estniska stamnätsbolaget Elering om hur kritisk Nordbalt är.

”Vi är redo för olika scenarier, men det skulle bli mer kritiskt om både Estlink 1 och Nordbalt-ledningen till Sverige hade fallit bort.”

Så varför är en så pass viktig elkabel som Nordbalt kopplad till en systemvärnslösning? En lösning som dessutom inte är tillåten av EU.

Orsaken är att byggnationen av en ny elledning mellan Ekhyddan-Nybro i sydöstra Sverige blivit kraftigt försenad. Den elledningen är en förutsättning för att ge driftsäkerhet för NordBalt.

”Transmissionsnätet behöver förstärkas för att minska risken för strömavbrott. För att klara belastningar som kan uppstå på grund av NordBalt behöver transmissionsnätet kring Nybro förstärkas med två nya ledningar: Ekhyddan–Nybro och Nybro– Hemsjö”, skriver Svenska kraftnät i motiveringen till varför ledningen mellan Ekhyddan-Nybro ska byggas.

Ekhyddan – Nybro klassades redan 2017 som ett  Project of Common Interest (PCI) av EU. Det betyder att ”projektets genomförande har en särskild viktig funktion för den gemensamma europeiska elmarknaden”.

”Man får inte glömma att NordBalt var den ursprungliga anledningen till att vi bygger de här ledningarna (Ekhyddan-Nybro), sa Anders Danell till Second Opinion.

Så hur försenat är ledningen mellan Ekhyddan-Nybro?

Projektet påbörjades 2012 och enligt den första planen skulle de här viktiga ledningarna ha driftsatts 2021, men återkommande överklaganden av framför allt olika markägare har försenat byggstarten.

I oktober 2024 fattade Energimarknadsinspektionen beslut om nätkoncession för ledningen vilket borde innebära att Svk kan börja bygga ledningarna. Då räknade Svenska kraftnät med att påbörja byggnationen av Ekhyddan-Nybro år 2029.

Men nu har det beslutet överklagats till regeringen av en rad markägare.

– Det betyder att vi måste invänta regeringens besked innan vi kan säga något om en eventuell byggstart. Det brukar ta åtminstone ett år, säger Joel Nylin, kommunikatör på Svenska kraftnät till Second Opinion.

”EU har ständigt ställt frågor om varför vi är försenade eftersom det är ett gemensamt projekt. Departementet (regeringen) vet om det här”, sa Anders Danell till Second Opinion för tre år sedan.

Avdelningen Kraftsystem på Svenska kraftnät konstaterar i ett mejl till Second opinion att det betyder att Nordbalt fortsätter att drivas med en nödlösning.

”Läget är fortfarande densamma. Vi kan inte avveckla systemvärnet innan ledningen mellan Ekhyddan-Nybro är på plats.”

 

 

6 Kommentarer
Av Martin Berg
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

6 Kommentarer

  • Klas Roudén
    26 februari, 2025: 11:11 f m

    Systemvärn bör ses som en väldokumenterad del av hela skyddslösningen för vårt elkraftsystem, se mera nedan.

    Alla elkraftsystem har förstås svagheter, vilka kan vara orimligt dyra eller tekniskt mycket svåra att åtgärda.

    Att kalla systemvärn som "nödlösningar" anser jag därför är missvisande, liksom jag anser att det är vårt eget svenska elkraftsystem som i första hand skall skyddas.

    I elkraftsystem används reläskydd för att frånkoppla spänningssatta anläggningsdelar vid fel, vilka kan skada liv och egendom.

    Systemvärn som beskrivs i artikeln har som primärt syfte att rädda elkraftsystemet från i värsta fall nedan beskrivna totalkollaps, vilket skulle kunna innebära stor samhällsskada med risker för liv o egendom.

    Ingrepp från systemskydd kan ses som en första preventiv åtgärd, vilken hindrar fortsatta kaskadutlösningar i produktions- och nätanläggningar.

    Systemvärn med automatiska funktioner har funnits i flera decennier, t ex med delfunktionen produktionsfrånkoppling (PFK) av stora aggregat för att hindra för stora effektflöden i nätet, vilka kan orsaka allvarliga stabilitetsstörningar.
    Det mest genomgripande systemskyddet med automatikfunktion är automatisk frånkoppling (AFK) av en stor del av hela elkonsumtionen vid mycket låg nätfrekvens.

    Det finns även ett systemvärn som ej inititieras automatiskt, MFK, manuell frånkoppling. Denna funktion initieras av Svk Drift och är sista livremmen för att rädda elkraftsystemet från totalkollaps. Detta ultimata systemvärn har ännu ej använts.

    Svara
    • Christer Daleskog@Klas Roudén
      27 februari, 2025: 1:11 e m

      Tack Klas för ditt klargörande inlägg till denna artikel!
      Man häpnar varje gång när utsocknes "experter" uttalar sig om vårt elkraftsystem och hur dom tror att det fungerar. Om reläskydden och andra skyddsautomatiker i systemet ska betraktas som "nödlösningar" så undrar man ju vad dessa människor tror är de "riktiga lösningarna". Dubblerat stamnät – eller?
      Den nya 400 kV-ledningen Ekhyddan – Nybro är, om jag förstått saken rätt en dubblering av en befintlig ledning på samma sträcka för att förstärka matningen till Nordbalt.
      Ledande socialdemokrater på riksnivå har varit med i proteststormen mot denna ledning som bidragit till försenad byggstart.

      Svara
  • h nilsson
    24 februari, 2025: 11:17 f m

    Intressant att svk tjurskallar sig och nu använder Rysslands aggression mot väst till att stånga igenom sitt ledningsförslag isf att lyssna på lokalbefolkningen och anpassa sig.

    Ett liknande svk ärende i Sollentuna framhärdar de isf för att lyssna.

    Bådar gott för framtida etableringar.

    Svara
  • Christer Daleskog
    24 februari, 2025: 10:06 f m

    Svenska politiker har varit med och kastat bensin på ”protestbrasan” mot den nya 400 kV-ledningen Ekhyddan – Nybro. Annars hade problemet kanske varit löst nu.

    Svara
    • h nilsson@Christer Daleskog
      24 februari, 2025: 2:40 e m

      Svenska politiker är folkvalda och ägnar sig åt det som folket vill.
      Kasta bensin funkar ju inte om det inte finns något som ligger och pyr från första början.
      Protesterna i Sollentuna började också med de boende tog 2 år innan de folkvalda blev engagerade.

      Sen undrar jag som lekman, varför drogs inte nordbalt direkt till ekhyddan/Oskarshamn.

      Ett annat svk tjurskalle exempel är deras förhalning av ledning till Gotland, som nu äntligen är på gång.

      Svara
  • Lennart Nilsson
    21 februari, 2025: 7:10 e m

    "Vad Svenska kraftnät inte berättar…"

    Men det gör däremot Martin Berg och bidrar till att avslöja svagheter i det svenska kraftsystemet.

    Svara