”Inte kostnadseffektivt satsa på kärnkraft”

”Inte kostnadseffektivt satsa på kärnkraft”

DEBATT
Satsa på tillräcklighet, inte ny kärnkraft. Det skriver Isadora Wronski och Gurgîn Bakircioglu på den gröna tankesmedjan Cogito. Att satsa på kärnkraft istället för tillräcklighet, effektivisering och förnybart innebär att Sverige sätter stopp för klimatomställningen och ödslar skattebetalarnas pengar, skriver de.

Sverige har redan kommit långt i omställningen till ett hållbart energisystem, men den utvecklingen vill Tidöregeringen sätta stopp för och istället låta staten och elkonsumenterna ta notan för dyr, farlig kärnkraft som tar årtionden att bygga. Regeringens kärnkraftsplaner tar inte hänsyn till vare sig expertmyndigheter, omvärldsläget eller ekonomin.

Bild: Det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 under konstruktion.

Isadora Wronski

Med fortsatta investeringar i vindkraft, solenergi, energieffektivisering och ett nytt fokus på tillräcklighet kan vi snabbt minska utsläppen och miljöpåverkan, samtidigt som vi ökar Sveriges konkurrenskraft, stärker försörjningstryggheten och håller kostnaderna nere för både staten och konsumenterna. Det finns inga målkonflikter i omställningen. Sverige kan åter bli ett föregångsland i Europa och visa att omställningen till en modern och trygg energiförsörjning kan minska utsläppen i den takt klimatkrisen kräver – precis vad svenska folket vill ha.

Både Energimyndighetens senaste långtidsprognoser och flertalet rapporter på svensk och europeisk nivå slår hål på det politiska argumentet att Sverige måste planera för 300 TWh eller mer elanvändning, vilket ligger i botten för Tidöpartiernas argumentation i kärnkraftsdebatten. Det är inte kostnadseffektivt att satsa hundratals eller i slutändan tusentals miljarder på kärnkraft som inte kommer stå färdig på decennier, som beräknas öka utsläppen med 200 miljoner ton koldioxid och som inte behövs.

Gurgîn Bakircioglu

Både Miljöpartiet och Centerpartiet har visat att det finns mycket smartare och billigare alternativ till Tidöpartiernas ensidiga kärnkraftsplaner. Ur ett verkligt grönt perspektiv bör fokus i första hand ligga på tillräcklighet – politik och praktiker som minskar energi-, resurs-, mark- och vattenanvändning samtidigt som de ökar välbefinnandet för både människor och ekosystem.

En snabbt, tryggt och kostnadseffektivt omställning innebär:

Tillräcklighet

– Smarta elnät och prismekanismer som minskar behovet av överdimensionerad produktionskapacitet.

– Mer hemarbete och kortare arbetstid för att minska konsumtionen samt energibehovet i transport- och arbetssektorn.

– Satsningar på delningsekonomi för till exempel bilar, maskiner, kontor och bostäder för att minska onödig resursanvändning.

– Smart stadsplanering som minskar transportbehovet och gynnar gång-, cykel- och kollektivtrafik.

– Anpassade hastighetsbegränsningar på vägarna för att minska bränsleförbrukningen.

Effektivisering

– Elektrifiering, återvinning av spillvärme och effektivare teknik inom industrin.

– Dynamiska elpriser för att styra elanvändningen till tider med låg belastning.

– Renovering och bättre isolering av byggnader för att minska uppvärmningsbehovet.

– Ersätta äldre uppvärmningssystem med värmepumpar och fjärrvärme.

– Smart styrning av belysning och uppvärmning i både hushåll och offentliga byggnader.

Hållbar förnybar energiproduktion

– En fortsatt utbyggnad av solenergi, landbaserad och havsbaserad vindkraft tillsammans med existerande vattenkraft har potential att täcka hela Sveriges energibehov – om vi samtidigt investerar i lagring, flexibilitet och smarta elnät.

Att satsa på kärnkraft istället för tillräcklighet, effektivisering och förnybart innebär att Sverige sätter stopp för klimatomställningen och ödslar skattebetalarnas pengar. Regeringen måste släppa kärnkraftsidéerna och satsa på verkliga lösningar som säkerställer en hållbar, trygg och kostnadseffektiv energiframtid.

 

 

1 Kommentar
Av Isadora Wronski och Gurgîn Bakircioglu, Cogito
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

1 Kommentar

  • Ulf Westberg
    4 april, 2025: 8:21 f m

    Det är svårt att se logiken i detta inlägg. I princip är det så att energieffektivisering utförs av företag och privatpersoner om det är ekonomiskt att utföra det. Sverige har till exempel ett väl utbyggt fjärrvärmesystem och hög användning av värmepumpar redan. Notera att värmepumpar kräver att det finns tillgänglig effekt, även under vindstilla nätter på vintern.
    Dynamiska elpriser har vi redan och att lägga in arbetstidsförkortning och hemarbete i detta – på vilket sätt minskar detta effektbehovet vid kritiska tidpunkter.

    Speciellt: "Smarta elnät och prismekanismer som minskar behovet av överdimensionerad produktionskapacitet" – solkraft och vindkraft är typexemplet på överdimensionerad produktionskapacitet, vilket kan ses på mer volatila elpriser och dålig ekonomi hos producenter. Kärnkraft däremot minskar risken för överkapacitet och när det råder överkapacitet kan elen användas för t.ex. vätgasproduktion.

    Dessutom, ingenting anges om överdimensionering av ledningskapacitet på grund av överproduktion av vind- och solkraft, lagringsmetoder och kapaciteter etc, utan någon indikation om kostnaderna.

    Jag föreslår att artikelförfattarna tar ett varv till i tankesmedjan för att sortera ut relevanta tankar.

    Svara