Det här borde medierna rapportera om 2012

Det här borde medierna rapportera om 2012

På Second Opinion medverkade flera av energifrågornas beslutsfattare, opinionsbildare och experter under 2011. Här återkommer några av dem och uttrycker vad de önskar sig av medieåret 2012. Först ut är Mikael Odenberg, Daniel Johansson, Lise Nordin och Jacob Eliasson.

Daniel Löfstedt på uppdrag av Svensk Energi

Vilken eller vilka energifrågor tycker du att medierna borde belysa mer under 2012?

Daniel Johansson, statssekreterare näringsdepartementet
– Frågan om hur förnybara energikällor och energieffektivisering kan skapa förutsättningar för att nationellt och globalt möta klimathotet.

Lise Nordin (MP), energipolitisk talesperson
– För 2012 hoppas jag att frågan om energieffektivisering bevakas av media. Sverige har en ovanligt hög energiförbrukning per person och det gör oss sårbara vid elpristoppar och gör att svenskt näringsliv förlorar i den globala konkurrensen. En viktig pusselbit i att nå ett helt förnybart energisystem är att använda energin smartare. Det finns ingen rimlig förklaring till varför Sverige per capita ska ha nästan dubbelt så hög energiförbrukning som Danmark, Tyskland och England. Att regeringen mot den bakgrunden avvisar alla förslag om energieffektivisering bör granskas av media.
– En annan viktig fråga är att belysa hur allt fler länder storsatsar på förnybar energi. En internationell utblick visar att den svenska debatten är mycket ovanlig som har kärnkraft i centrum när det i världen byggs mer förnybart än både kärnkraft och kolkraft tillsammans. Sverige riskerar att bli omsprungna när kärnkraften här ligger som bromskloss för den förnybara industrin. Den svenska energidebatten har hittills skett i en bubbla när regeringen påstått att man har den mest ambitiösa energipolitiken medan exempelvis Danmark beslutar om 100 procent förnybart. Media har därför en viktig roll i att vidga vyerna och berätta att det globalt skett en tydlig vändning där kärnkraft är det gamla och förnybart framtiden.

Mikael Odenberg, generaldirektör Svenska Kraftnät
– Jag skulle gärna se att media uppmärksammade de stora behov av investeringar i stamnät och regionnät som blir nödvändiga för att möjliggöra alla vindkraftsplaner. Elområdesdiskussionen har också tydligt visat på en bristande insikt om att Sverige är en del av Europa och att bland annat elmarknaden påverkas av de beslut som fattas inom EU. Bevakningen av vad som händer i Europa och förståelsen för vad det innebär för Sverige kan bli mycket bättre.

Jakob Eliasson, energipolitisk expert Villaägarna
– Hur utsläppsrätterna höjer elpriserna och överför tiotals miljarder från elkunderna till kraftbolagen varje år, som inte har några omkostnader för dem (ens med den kommande auktioneringen, eftersom kärn- och vattenkraft inte behöver några.) Och att elpriserna en produkt av politiska beslut, minst lika mycket som en fråga om marknadens funktionssätt.

———————-
Relaterade artiklar:
”Önskningar om mediebevakningen 2012”

Av Daniel Löfstedt
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet