Ett nytt koncept för ekonomisk ersättning kan bli en ny marknad för gasturbiner, energilager och förbrukningsreduktion. – Upphandling kan möjliggöra mer effektuttag i området före kraftnätets utbyggnad är klar, säger Martin Nilsson på Svenska kraftnät.
– Många har påpekat att gasturbiner kan vara en bra resurs i kraftnätet men hur det ska gå till har det hittills inte funnits tydliga strukturer kring. Utmaningen har varit att få ihop en helhetslösning som säkerställer driftsäkerheten, ger ersättning till leverantörer samt möjliggör ytterligare tilldelning, säger Martin Nilsson, kraftsystemspecialist på Svenska kraftnät.
Bild: I väntan på nätförstärkningar kan upphandling av kapacitet möjliggöra mer tilldelning till industrier. Foto: Svenska kraftnät.
Under 2024 har Martin Nilsson lett arbetet att tillsammans med Vattenfall Eldistribution utreda olika lösningar med syftet att tilldela kapacitet innan planerade nätåtgärder i transmissionsnätet är på plats.
Krav på snabbhet och säkerhet
Nyckelorden är snabbhet, uthållighet, tillgänglighet och givetvis driftsäkerhet.
– Det kommer att ställas krav på hur snabbt resurserna kan bidra och beroende på sammanhangen en viss uthållighet. Genom upphandling kan vi säkerställa en driftsäker tilldelning med nya industrier fast nätet ännu inte har förstärkts, säger Martin Nilsson.
Gasturbiners marknad
Gasturbiner har som tidigare omskrivits en rad utmaningar om de ska kunna bidra till ett mer balanserat elsystem och bättre nätkapacitet. Främst har det handlat om frånvaron av ekonomiska incitament kombinerat med bristen på ramverk och reglerade marknadsförutsättningar.
Det har Svenska kraftnät nu tagit ett grepp kring och tillsammans med Vattenfall Eldistribution utvecklat ett nytt koncept kallat kapacitetsåtgärd. Först ut är Västra Götaland där man i ett pilotprojekt ska bygga upp en ny marknadsplats för upphandlade resurser, som också kan vara andra passande tekniska lösningar som exempelvis batterianläggningar eller industriers förbrukningsreduktion, allt med syftet att bereda mer plats i det västsvenska redan mycket ansträngda kraftnätet.
Gasturbiners möjligheter
Kanske kan investeringar i nya gasturbiner – men även uppstartarten av befintliga – skapa de största rubrikerna. Äntligen, skulle någon kunna tillägga, då just gasturbiner länge har setts som en politisk möjlighet i väntan på utbyggnad av större kraftslag. För Svenska kraftnät är det dock transmissionsnätet och regionnäten som är i fokus.
Nu har man tillsammans med regionnätsägaren Vattenfall och i dialog med intresserade investerare lanserat en affärsmodell som efterhand kan gynna fler regioner. Behovet för kompletterande kapacitetsåtgärder är stort.
Mellan ramarna
Svenska kraftnät söker därför potentiella leverantörer av kapacitetsåtgärder som kan upphandlas under en avtalstid mellan 1–10 år med start från 2027. Avtalens längd kan variera.
Utmaningarna är flera när nya marknader ska upprättas. Främst efterfrågas resurser med full aktiveringstid inom högst 15 minuter, som bland annat passar gasturbiner, energilager och momentan förbrukningsreduktion. De kommer att behöva avropas vid överbelastning eller fel och vara minst 5 MW.
Som en reservmarknad
Marknadsmässigt lutar upphandlingen av kapacitetsåtgärder åt en kapacitetsmarknad som liknar de klassiska reservmarknaderna av typen överbelastningshantering (tidigare störningsreserven) eller effektreserven som baseras på långsiktiga avtal, dock under andra regelverk. Leverantörer av kapacitetsåtgärd kan samtidigt vara aktiva på andra marknader och anläggningarna förväntas även ha ett värde efter att nätet har byggts ut. Först fram mot 2031/2032 börjar de nya kraftledningarna i Västsverige komma på plats.
Dialogens kraft
– Det har varit viktigt att utveckla konceptet tillsammans med regionnätsbolaget och bland annat behöver driftcentralerna hos Vattenfall Eldistribution och Svenska kraftnät samarbeta på lite nya sätt, säger Martin Nilsson. Dialogen med olika aktörer har till stor del skett via ACCEL.
– Vi har också tittat på detaljerna och vilka resurser och lösningar som bäst kan bidra i olika områden. Exakt vilka kapacitetsåtgärder som kommer att behövas vill vi få en bättre uppfattning om under leverantörsdialogen. Det kommer också att kräva mer specificerade nätutredningar och det kan mycket väl vara så att det blir bäst med en kombination av olika resurser, säger Martin Nilsson.
* * *
Leverantörer sökes: Anmälan till leverantörsdialogen har enligt Svenska kraftnät sista svarsdag den 2 mars 2025. Man kan delta i upphandlingen utan att först vara med i leverantörsdialogen. Också Vattenfall Eldistributions har publicerat ett pressmeddelande.
Kommentera
Obligatoriska fält är markerade med *