”Snabba resultat utan stora investeringar”

”Snabba resultat utan stora investeringar”

DEBATT
Tre enkla förändringar ger direkt större produktion av förnybar el och minskar belastningen på elsystemet, skriver Anna Werner, vd Svensk Solenergi. Förändringarna kan få svenskarna att flytta sin elanvändning till tider då det finns rikligt med lokal elproduktion.

Lokal, decentraliserad elproduktion som sker nära förbrukaren har många fördelar. Elnätet blir framförallt mindre sårbart för störningar eftersom problem i delar av nätet inte påverkar hela systemet. Det ger också minskade överföringsförluster och minskat behov av dyr utbyggnad.

Regeringen meddelade den 4 november att de vill uppdra åt Svenska Kraftnät, Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen att tillsammans utreda hur sol- och vindkraft kan spela en större roll i vår energiförsörjning.

Svensk Solenergi föreslår tre enkla men kraftfulla förändringar för att få svenskarna att flytta sin elanvändning till tider då det finns rikligt med lokal elproduktion. Om den politiska viljan finns ger dessa förändringar snabba resultat utan stora investeringar.

1. Ta bort elskatten på egenanvänd el och inkludera delägare av kraftparker
Den nuvarande effektgränsen på 500 kW för skattebefrielse vid användning av egenproducerad el hindrar utbyggnaden av lokal elproduktion. Ägaren till en solcellsanläggning med en toppeffekt högre än 500 kW blir idag skattskyldig på hela den egenanvända elproduktionen. Det gör att många fastighetsägare bygger anläggningar som är mindre, eller helt låter bli att bygga.

Definitionen av egenanvänd el måste också utvidgas så att den ger elanvändare incitament att i första hand använda el när den lokala elproduktionen är hög. Delägande i anläggning för kraftproduktion i ett givet område bör omfattas av egenanvändning. Det skulle innebära att den som äger en andel i en kraftanläggning och använder el när anläggningen producerar el i området slipper elskatt på just den konsumtionen.

2. Tillåt virtuella anslutningspunkter
En virtuell anslutningspunkt är en administrativ lösning som låter boende i en fastighet dela lokalproducerad el i en energigemenskap på samma sätt som om de var kopplade till elnätet genom en enda anslutning. Det kräver inga fysiska förändringar i fastigheten utan sker i elbolagets mjukvarusystem genom att fastigheten ses som en enhet när det gäller mätning och fakturering av el.

Boende i ett flerfamiljshus med solpaneler på taket kan då dela elen som produceras i fastigheten och använda den direkt inom energigemenskapen, utan att behöva betala elskatt, eftersom elen används innanför den virtuella anslutningspunkten och aldrig lämnar fastigheten. Även elnätsavgiften borde vara mycket låg på den egenanvända elen.

3. Utred ett tvåtariffsystem för energidelning
Ge Energimarknadsinspektionen i uppdrag att utreda ett obligatoriskt tvåtariffsystem. Ett sådant system ger användarna av el en lägre elnätstariff (överföringsavgift) på lokal el som produceras och används samtidigt. Denna enkla systemförändring skapar ekonomiska incitament att flytta elanvändningen till tidpunkter när den lokala elproduktionen är hög.

Den 1 januari 2025 ska alla elmätare i Sverige vara uppgraderade till smarta elmätare som registrerar mängden överförd el per kvart. Det innebär att vi enkelt kan jämföra förbrukning av el hos slutkunder med mängden producerad el i lokalområdet. Svensk Solenergis förslag kräver alltså inga dyra eller tidskrävande investeringar i ny teknik, utan kan genomföras snabbt – om den politiska viljan finns hos regeringen.

Våra förslag kan genomföras parallellt eller i sekvens och syftar till att ge tydliga incitament att styra elförbrukningen till tidpunkter när den lokala elproduktionen är hög. Det ger större produktion av billig, förnybar, småskalig svensk el utan att belasta elsystemet.

***

Foto: Jann Lipka

 

5 comments
Av Anna Werner
vd Svensk Solenergi
PROFILE Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

5 Comments

  • Patrik
    20 november, 2024, 11:23 f m

    Det ger ingen mer el när vi verklien behöver den och har effektbrist. Det vore rimligare att höja skatten för de slumpmässiga produktionsmetoderna för att kompensera för deras otillräcklighet(och ökade kostnader för hela elnätet). Denna extra intäkt skulle betalas till de som kan leverera udner de stunder vi har effektbrist.

    REPLY
  • Mikael Lundin
    19 november, 2024, 6:35 e m

    Ja det finns ju redan övergripande EU reglering på området, bara för Sverige att implementera, vilket ju redan skett i flera andra europeiska länder. T ex Portugal där detta driver utbyggnad av småskalig lokal solenergi på tak, som sedan förbrukas lokalt.

    REPLY
  • Lars-Göran Johansson
    19 november, 2024, 5:00 e m

    Bättre att se framåt och försöka utnyttja ny teknik på bästa möjliga sätt än att gräva ner sig i den teknik som gällde på förra sidan sekelskiftet.

    Enligt IEA är solenergi den produktionskälla som globalt sett växer snabbast. Och som kommer att fortsätta växa ännu snabbare. IEA´s prognos för fram till 2030 är att solenergin skall öka med ytterligare ca 5500 GW. Med en utnyttjningstid på 1000 h/år, som nog är lite lågt räknat, globalt sett, så motsvarar det 5500 TWh. Ca 40 gånger Sveriges nuvarande elförbrukning.

    Om Sverige avstår från att anpassa sig till denna nya marknad så verkar det finnas gott om andra länder och dess industrier som står på kö! T ex Kinas näringsliv. Se hur det gått med den europeiska bilindustrin jämfört med den kinesiska.
    Eller hur det en gång i tiden gick med svensk varvsindustri. Eller Facits mekaniska räknemaskiner när Facit valde att avstå från att använda ny modern elektronik.
    Det näringsliv som inte anpassar sig till ny teknik slås ut!

    Därför bör våra myndigheter och vårt näringsdepartement aktivt stödja både den solkraft och den vindkraft som vill etablera sig i Sverige. Men det märker man inte mycket av!

    REPLY
  • Göran Fredriksson
    19 november, 2024, 2:55 e m

    Ännu ett försök att skapa nya användningssätt för sekunda kraft. Som vanligt är det inte de sekunda kraftverksägarna som skall anpassa sig, det överlåts gärna till konsumenterna. Räcker inte de redan sanslösa subventionerna av sekunda kraft. Både av driften och investeringar. Den största är väl att sekunda kraft ges företräde framför prima kraft vilket medfört att den prima kraften ofta blir olönsam. Lösningen bör vara att den som producerar sekunda kraft betalar för dess primagöring så att den blir planerbar innan den får bjudas ut på marknaden.

    REPLY

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet