Imorgon inträffar Earth Hour då befolkningen uppmanas att släcka det elektriska ljuset under en timme, och som marknadsförs med bilder på tända levande ljus. Magnus Olofsson och Bo Normark är kritiska till denna symbolik och ger rådet att istället släcka levande ljus och tända en diodlampa för miljön och klimatets skull.
Imorgon lördag manifesteras klimatfrågan genom Earth Hour. Världen över släcks lampor för att uppmärksamma den nödvändiga förändringen mot mer uthålliga energisystem. Ironiskt nog väljs elektriska lampor för opinionsyttringen. Just elektrisk belysning är nämligen en alltmer effektiv energianvändning. Detta i jämförelse med alternativ belysningsteknik. Vissa tänder ett ljus under Earth Hour i stället för elbelysning. Förutom den stora mängd partiklar som avges (levande ljus inomhus kan ge långt fler partiklar än det som kommer från en trafikerad gata utanför) är levande ljus dessutom synnerligen slösaktiga med energi. Lysdiodlampor utvecklas starkt och ger i dag ungefär 500 gånger mer ljus per energienhet än levande ljus.
På SVT:s webbplats finns en välgjord journalfilm från 1940-talet som handlar om att elektrifieringen av järnvägen nått hela vägen från Trelleborg till Riksgränsen. Reportaget uttrycker en enastående positiv utvecklingsanda. Elektriciteten överför kraft från våra svenska vattendrag till de effektiva och rena elloken. Detta i kontrast mot de smutsiga och starkt energislösande ångloken. I elektrifieringens barndom kan vi tänka oss att elen på motsvarande sätt mottogs med glädje i hemmen där elektrisk belysning ersatte rykande fotogenlampor.
Vi har gått in i en tid då vi ser en omvälvande utveckling av energisystemen. Klimathotet innebär att det är bråttom. I EU:s färska färdplan för energi har flera scenarios redovisats. Intressant nog ökar elanvändningen i samtliga och mest av allt i scenariot «RES« där användningen av förnybar energi är allra störst.
Elfordon och värmepumpar är en del av utvecklingen liksom förnybar elproduktion från sol och vind. Intressant är att även Greenpeace i sin vision för ett hållbart energisystem, Energy (R)evolution, kommer till slutsatsen att elens roll som energibärare ökar.
Visst ska vi hushålla med energi. Ett bra sätt är att byta en glödlampa mot en lysdiodlampa. Teknikutvecklingen ger möjligheter! Köp gärna en diodlampa inför Earth Hour, dagen till ära. Vårt råd är att släcka eventuella levande ljus och istället tända en diodlampa under Earth Hour. För miljön och klimatet. Lösningen på den globala energiutmaningen är inte att backa utvecklingen utan snarare att lära oss att använda de möjligheter som befintlig energisnål teknik ger!
Magnus Olofsson
VD Elforsk
Bo Normark
VD Power Circle
Alla initiativ att minska energianvändningen är lovvärda. Visst stämmer det att levande ljus och öppen brasa släpper ut mer partiklar och CO2 än vad elen i vårt elnät gör, men det är inte heller där som den stora potentialen finns.
Att byta ut glödtrådslampan mot LED är ett steg i rätt riktning. Fortfarande finns vissa ”barnsjukdomar” med LED, dyra och ”hårt” ljus är några. Successivt kommer dock dessa produkter förbättras och bli mer tillgängliga och därmed mycket mer effektiva.
Det viktiga med att släcka och bli medveten om att det faktiskt går att spara energi genom att släcka är att inte använda energi i onödan. Då handlar det inte om att sluta använda torktumlaren eller diskmaskinen utan om all den energianvändning som sker när vi inte är på plats. Vi har inte varit med om att någon av våra kunder inte kunnat spara minst 25 % av sin verksamhetsel genom att få grepp om vad som drar vad och när och därmed kunna stänga av eller ner. Att föra ut budskapet till medarbetare eller familjemedlemmar är viktigt.
Earth Hours initiativ är gott. En påminnelse om att det går att spara genom att släcka. Gå genom kontoret på vägen hem i eftermiddag och släck allt som inte behöver vara på. Stäng av kopiator och kaffemaskin. Gå igenom huset på lördag kväll strax efter 20 och släck allt. När ni sedan tänder upp kl 21.30 så kommer ni garanterat inte tända allt som var på innan.
//Niklas Zandelin, VD eze System