SVT har fel om Ghanas oljeexport

SVT har fel om Ghanas oljeexport

Det är fd miljöreportern Erika Bjerström, som i SVT:s serie Det nya Afrika, kommer med dessa sensationella påståenden. Hon ställer sig också frågan: Hur ska rikedomarna förvaltas. Kan man göra det efter norsk modell?

Ghanas så kallade "nyupptäckta" oljefält upptäcktes redan för fyra år sedan, juni 2007, och togs i drift hösten 2010 och kan i bästa fall placera Ghana bland de 20 -30 största oljeexportörerna i världen eller ca 0,3% av världens oljeexport. Se BP Statistical Review of World Energy, June 2011.

Ghanas Jubilee-fält beräknas innehålla 600 miljoner fat i reserver och totalt finns det 1.8 miljarder fat i marken. Denna högre siffran 1,8 miljarder är helt orealistisk och poänglös att använda, men används gärna av reportrar för att skruva upp orealistiska förväntningar på nyupptäckta oljefyndigheter.

Och av folk som inte kan skilja på geologiska förekomster och utvinningsbara mängder, menar Globala energisystem vid Uppsala universitet.

Vattendjupet där oljefältet ligger, 60 km ut till havs, är 1250 meter, så det är ungefär som vid BP:s Deepwater Horizon i Mexikanska Gulfen. Den första och godkända utvecklingsplanen för Ghanas Jubilee-fyndighet talar om en utvinning av 120 000 fat per dag kring år 2010. Därefter en ökad kapacitet till kanske 250 000 fat per dag, även om det andra steget fortfarande är mycket osäkert.

En total utvinning omkring 600 miljoner fat från fältet är nog realistiskt och det motsvarar ungefär 7 dagars världsförbrukning! Fältet kommer kanske att kunna ge 250 000 fat per dag som bäst, men det är ju ändå en droppe i havet jämfört med de 85 miljoner fat per dag som världen använder. Dock kan volymen vara mycket stor och betydelsefull för Ghana, men 250 000 fat per dag gör fältet knappast Ghana  "till en av världens största oljeexportörer". 

SVT:s reporter Erika Bjerström borde kolla sina källor bättre och börja använda korrekta uppgifter om framtida oljeutvinning, speciellt då all tillgänglig fakta finns på nätet, även i Afrika.

Visst kan Ghana förvalta sina inkomster från oljan, som norrmännen gjort, så att den kommer samhället och befolkningen till del under lång tid. Som bekant minskar produktionen av olja från de norska fyndigheterna, sen 1998, just nu med mer än 7 % per år. Men ännu återstår några goda år.

Risken är dessvärre stor att den norska oljefonden dräneras kraftigt nu när finanskrisen går in i ett nytt skede. Hälften av kapitalet ligger osäkert placerade i amerikanska statspapper – resten ligger på den minst sagt svajiga globala börsen. Norge har fortfarande gott om fossilgas, som ser ut att nå maximal produktion runt 2020 betydligt tidigare än prognostiserat, så än kan de norska hushållen sova lugnt.

Av
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet