Svenolof Karlsson ny debattredaktör

Svenolof Karlsson ny debattredaktör

Svenolof Karlsson är ny debattredaktör för Second Opinion. Han medverkar redan som skribent, vilket han kommer att fortsätta med. Svenolof är författare med en rad titlar bakom sig om exempelvis naturvetenskapliga och historiska ämnen. Tidigare har han bland annat arbetat som energireporter på Dagens industri.

Vad saknar du i den svenska energidebatten?
– Debatten borde spegla att Sverige bara är en del av frågeställningen, Sverige interagerar ju hela tiden med omvärlden, i synnerhet med Norden. Avvecklar man till exempel kärnreaktorer i Sverige, har det stor betydelse även för grannländerna, men man ser sällan svenska debattörer fästa någon vikt vid det. Sverige, som vill vara så internationellt, är ofta förvånansvärt inåtvänt.

Vad kommer debatten på Second Opinion att handla om härnäst?
– Det beror på vilka frågor som aktualiseras av olika aktörer eller av verkligheten. Just nu är vattenkraftens miljöprövning aktuell, och vi välkomnar särskilt inlägg på det temat. Inom kort kommer regeringens förslag och det berör ett par tusen vattenkraftverk runt om i landet.

Svenolof Karlsson hoppas på debatter om energisystemet och hur allt hänger ihop. Gärna kunde man lyfta blicken lite över den egna agendan, menar han.

– Man är bra på att argumentera för att just den egna hjärtesaken är det rätta, men man talar inte lika gärna om helheten. Ofta blir diskussionen till en tävling om vilket energislag som är bäst, en tävling som ibland har drag av religionskrig om vad som är den rätta läran. Det är inte en bra utgångspunkt, om man vill ha sakliga lösningar.

Alla är välkomna att skriva inlägg på Second Opinion. Skicka inläggen till redaktion@second-opinion.se.

 

Av Mats Olin
Ansvarig utgivare Second Opinion
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet