”Svårt att få el av blixtar”

”Svårt att få el av blixtar”

Varje år förstörs stora värden på grund av blixtnedslag. Enligt dn.se kostar blixtnedslagen svenskarna minst en halv miljard kronor per år.

Men det kommer att bli värre. Smarta elnät, som exempelvis ska innehålla mer avancerade informationstjänster för konsumenter och producenter eller energilager som jämnar ut vindkraftens produktionssvängningar, kommer att bli känsliga för blixtnedslag. Elnäten kommer att fyllas med dyrbar utrustning som riskerar att förstöras när åskan går.

– Ofta kommer riskperspektivet in för sent när ny teknologi introduceras. Man borde satsa mer på att redan från början tänka på hur man ska skydda smarta nät mot blixtnedslag, menar blixtforskaren Vernon Cooray.

Vernon Cooray är professor i elektricitetslära vid Uppsala Universitet och hans specialområde är blixtnedslag. Forskningen om blixnedslag idag handlar exempelvis om hur skyddet av byggnader kan bli bättre.

Kommer vi i framtiden att kunna använda blixtar för vår energiförsörjning?
– Nej, blixtar innehåller mycket energi men det mesta försvinner när luften värms upp. Det är bara en bråkdel som skulle kunna vara tillgänglig för mänsklig användning.

Även om man kunde samla upp energi från alla blixtar på jorden skulle det bara räcka för elbehovet i en mindre svensk stad. Och sedan är energin inte särskilt enkel att ta hand om, eftersom den har mycket hög spänning under extremt kort tid, påpekar Vernon Cooray.

Av Mats Olin
Ansvarig utgivare Second Opinion
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet