”Ständiga ändringar störningsmoment”

”Ständiga ändringar störningsmoment”

”Ständiga förändringar av reglermodellen på elnätssidan är ett störningsmoment för elnätsbranschen som arbetar långsiktigt och seriöst för att skapa ett robust framtida elnät som gagnar både kunder och samhälle”. Det säger Katarina Prick, sedan fyra år vd i Falbygdens Energi, med 17.000 elnätskunder.

Regeringens senaste utspel – med en förordning som drastiskt sänker medgiven ränta (”wacc”) till 3,5 procent för den intäktsram som elnätsföretagen har att hantera för åren 2020-2023 – kommenterar hon så här:

– Regeringen har nu gjort exakt vad det pratats om under året och exakt det man tänkt sig. Vi är ett av elnätsbolagen som valt att använda regleringen som styrmedel. Ja, allt för att säkerställa att vi har ett bra elnät som kunderna därtill är nöjda med. Vad sänkningen av wacc:en innebär för oss, måste vi analysera i lugn och ro. Det finns en risk att den påverkar vår långsiktiga investeringsplan.

– Vi avser att nyttja hela den intäktsram vi fått oss tilldelad. Däremot har vi inte använt något av det överskott som rullades över från reglerperioden 2012-2015.

Katarina Prick konstaterar att den helt nya regleringsmodellen – där intäktsramarna fastställs på förhand för en fyraårsperiod i taget – snart går in på åttonde året. Att det tagit så lång tid att få till en stabil metod skapar osäkerhet och mycket extra arbete för branschen. Ser hon de förändrade ekonomiska spelreglerna rent av som en bestraffning av branschen? Prick svarar:

– Det är ett starkt ord. I vart fall är det en tydlig markering mot branschen men där jag tycker att man lägger för mycket av skulden på branschföretagen. Vi gör vårt bästa för att leva upp till högt ställda krav och förväntningar. Vi hanterar många komplexa krav runt elnäten som infrastruktur. Förutsättningar för förnybar energi med allt mer lokal produktion, ökad uthållighet och den fortsatta marschen ut ur det fossila samhället, fortsatt elektrifiering av fordonsflottan är bara några exempel.

Katarina Prick beklagar att elnätsföretagens goda intentioner inte ges bättre spelrum och respekt. Hon leder ett offensivt mindre energibolag med säte i Falköping. Extra krydda för henne är att Infracapital – ett London-baserat pensionsfondbolag – övertog ägandet från Göteborg Energi:

– Det var egentligen det som lockade mig att ta vd-jobbet för fyra år sedan. Infracapital köper reglerad infrastruktur över hela Europa och är vana vid olika slags reglermodeller. Kravet från ägarna är att vi ska kunna modellen för att skapa stabilitet, förutsägbarhet och värdeskapande.

– Ägarskiftet innebar en rejäl vitamininjektion för hela bolaget. Det är mer professionellt över hela linjen idag och vi har fantastiskt kompetenta och engagerade medarbetare.

Katarina Prick är maskiningenjör från Chalmers. Efter tio år i tillverkningsindustrin gjorde hon 15 år på Vattenfall. De sista tre åren före övergången till Falbygdens Energi var hon driftchef för elnätet. Hennes entusiasm och förtjusning över sitt uppdrag lyser tydligt igenom.

Falbygdens Energi 100-årsjuibilérade ifjol och har onekligen gjort en rivstart på sistone. Alla tre verksamhetsgrenarna – elnät, fjärrvärme och bredband – visar tillväxt. Elnät är den största verksamheten.

– Inom elnät har det handlat om att sätta investeringsplan och anläggningsstrategier. Vi har försökt lära oss att leva med regleringen. Det har lärt oss vikten av att tänka långsiktigt och att ha bra datakvalitet och självklart prioritera rätt.

– Vi styr på säkerhet, leveranskvalitet och att byta ut det som är gammalt först. Du måste få ut så mycket som möjligt av varje investerad krona, det vill säga göra smarta och effektiva investeringar. Då blir projektplaneringen kolossalt viktig och att göra bra upphandlingar. För ett mindre bolag är det en utmaning att göra bra upphandlingar.

1 Kommentar
Av Kalle Karlsson
Skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Leif Tollén skriver:

    Ska man tolka det som att trots regeringens begränsning av intäktsramen är det så lönsamt att internationellt kapital vill köpa upp det Svenska elnätet?

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet