Bosse Andersson är bekymrad över att den kommande elnätsregleringen ska bli alltför begränsande och att de distributörer som tidigare hållit igen blir drabbade. Även om kommande regler för perioden 2020-2023 ännu inte är fastställda, en ny förordning ska komma i augusti, finns det dock inget som tyder på att ramarna skulle snävas in på ett orimligt sätt.
Elnätsreglering ska säkerställa långsiktigt fullgod kvalitet i näten, vilket sker genom att upprätthålla investeringsnivåer och att ge utrymme för rimlig avkastning. Tidigare reglering, särskilt under åren 2012-2015, innebar dock dubbelfel, otillräckliga incitament att investera och alltför vida ramar för avkastning. Sedan har det skett successiva ändringar av reglerna med bättre investeringsincitament under innevarande tillsynsperiod, men alltjämt har det varit möjligt att överklaga ramarna och därmed nå omotiverat hög avkastning. Det är här som det förväntas ske preciseringar av reglerna, dock utan att ”regleringspendeln” slår för långt åt andra hållet.
Många elnätsföretag, särskilt bland de mindre och de kommunalt ägda, har agerat utan att bry sig om de generösa ramarna, vilka dock de stora drakarna utnyttjat så mycket man kunnat. De mindre har agerat mera långsiktigt och kundvänligt, vilket samtidigt inneburit att man ”hållit igen” som Bosse Andersson skriver. Men vad är då problemet för medlemmarna i Lokalkraft Sverige, om reglerna skärps så att även de stora vinstfokuserande elnätsföretagen tvingas bete sig på samma sätt? Här anar man att Energiföretagen Sverige haft ett finger med i spelet. Där har man i första hand agerat med de största elnätsföretagens intressen framför ögonen och sedan försökt få de mindre att spela med, trots att dessa egentligen inte lär påverkas av att regleringen preciseras.
Avslutningsvis, det är trots allt inte så förvånande att de mindre elnätsföretagen hittills kommit lite i bakgrunden i debatten. Även om Bosse Andersson vill framhålla LKS’ betydelse och peka på att man har 25% av landets elnätsföretag som medlemmar och totalt 385 000 kunder så är det ett faktum att de tre stora, Ellevio, E.ON och Vattenfall, är helt dominerande. Var och en av dessa har ca 900 000 lokalkunder, dvs sammanlagt nästan 8 gånger fler än vad LKS har.
Men som sagt, det är svårt att se att kommande regler skulle drabba de mindre elnätsföretagen. De är de stora som naturligtvis vill försöka rädda kvar sina goda vinstmöjligheter. Självklart har alla rätt att bevaka sina intressen, men det är olyckligt om man genom sin storlek och sitt informationsövertag bedriver skrämselpropaganda.
Kommentera
Obligatoriska fält är markerade med *