Mer än hälften av regleringen från fossilt

Mer än hälften av regleringen från fossilt

DEBATT
I går publicerade Second Opinion en artikel om hur systemstabiliteten kan upprätthållas i ett system med mer väderberoende kraft, det vill säga snabba systemstödjande tjänster. I den här texten av Bengt J. Olsson fokuseras på behoven av reglerkraft, det vill säga behovet att balansera systemet över längre tidsintervall, ur ett europeiskt perspektiv.
Europa står inför ett dilemma där behoven av reglerkraft ökar på grund av en högre andel variabel förnybar energi, samtidigt som mer än 50% av balanseringskraften, som är fossil, måste fasas ut, menar han. I Tyskland planeras framför allt gaskraft att ersätta den fossila balanseringen, men med vätgas i stället för naturgas.

Med mer förnybar och väderberoende kraft i Europas elsystem blir reglerkraft allt viktigare. Men vilka är de främsta reglerkraftkällorna och hur utvecklas de?

Bild: Behoven av reglerkraft ökar på grund av en högre andel variabel förnybar energi. Foto: Vattenfall.

Ett sätt att mäta reglerbidraget från en kraftkälla är att se hur den varierar med variationen av residuallasten. Residuallasten är den återstående lasten efter att vind- och solkraft har räknats bort. Det är alltså den last som måste täckas av resterande kraftkällor.

Här analyseras reglerbidragen på en aggregerad nivå för hela Europa baserat på data från EnergyCharts för 2023 och fram till oktober 2024. Residuallasten beräknas här som summan av produktionen från alla kraftslag utom sol och vindkraft, se figuren:

Produktion och förbrukning i hela Europa. Data är samplad veckovis för överskådlighet. Översta röda linjen är totala lasten. Den undre röda linjen är residuallasten. Skillnad mellan total last och produktion beror på ofullständig inrapportering.

Energikällorna som täcker residuallasten grupperas för bättre översikt. Data samlas in på olika tidsskalor för att mäta reglerbidraget på kort och lång sikt.

Variansen för residuallasten kan beräknas som summan av kovariansen mellan residuallasten och varje kraftkälla. Detta samband är logiskt eftersom reglerbara kraftkällor varierar sin produktion i takt med residuallasten för att täcka dess behov, och det ger en strukturerad metod för att kvantifiera bidraget från varje kraftkälla.

Svenska Kraftnät har använt denna metod i sin modellering av ett framtida svenskt kraftsystem. Bilden nedan visar balanseringsbidragen för olika framtidsscenarier, skalade till ett referensvärde för 2025. Ett betydande scenario är ”EF”-scenariot för 2045, som indikerar ett kraftigt ökande behov av balansering. I EF-scenariot är andelen VRE hög, den nuvarande kärnkraften har fasats ut och ingen ny byggs. Det största balanseringsbidraget kommer från import.

Reglerbidrag för olika scenarier i Svenska kraftnäts rapport ”Långsiktig marknadsanalys 2024”

Resultat för Europa
Grafen nedan visar hur kraftkomponenterna bidrar till balanseringen av Europas elsystem. Noterbart är att residuallasten varierar mer på kortare tidsskalor än längre, vilket beror på medelvärdesbildning över tid. Standardavvikelsen (roten ur variansen) är cirka 46 GW på timskalan, medan den absoluta variationen ligger mellan ca 40 och 400 GW.

Observera att balansering måste utföras på timskalan eller kortare. De längre tidsskalorna ger dock en indikation på uthålligheten för reglerkraftskällorna.

Reglerbidrag till den europeiska residuallasten. Till vänster på en absolut skala och till höger är variansen normerad till 1 för att lättare jämföra.

Vyn till höger presenterar samma data som vyn till vänster, men med variansen skalad till 1.0 på alla tidsskalor för att underlätta jämförelsen av reglerbidragen. Mer än hälften av bidraget kommer från fossila bränslen. Pumpkraft har en betydande inverkan på den timvisa balanseringen men mindre på längre tidsskalor, vilket är förväntat då den i allmänhet körs med ett dygns cykel. Vattenkraft från reservoarer, huvudsakligen i Norge och Sverige, bidrar väsentligt över alla tidsskalor. Kärnkraftens balanseringsbidrag är mindre på timskalan men större på säsongsskalan.

För att se någon trend har data delats upp för 2023 och 2024. Det är lite tunt underlag för att dra några säkra slutsatser, men man kan skönja några trender.

På både tim- och veckonivå minskar det fossila bidraget som väntat. Timvis täcker de tre stora reglerkrafterna underskottet, medan kärnkraft ökar mer för reglering på längre sikt. Kärnkraftens ökande reglering kan indikera en övergång till mer lastföljande drift.

Några slutsatser

– Fossilt beroende: Mer än hälften av reglerbidraget på en aggregerad europeisk nivå kommer idag från fossil kraft på alla tidsskalor. Att eliminera fossilberoendet kräver antingen att variationen i residuallasten minskas kraftigt eller att icke-fossil reglerkraft tillförs.

– Med en högre andel variabel förnybar energi är det troligt att residuallasten varians i stället kommer att öka trots potentiella ökningar i lastflexibilitet (se t ex EF scenariot ovan).

– Europa står alltså inför ett dilemma där variationen i residuallasten ökar på grund av en högre andel variabel förnybar energi, samtidigt som mer än 50% av balanseringskraften, som är fossil, måste fasas ut. Detta skapar en växande klyfta som måste hanteras.

Import/export anses ofta bidra med reglerkraft nationellt, men på europeisk nivå är det ett nollsummespel. I modellen ovan ingår implicit import/export då hela Europa ses som ett land.

I Tyskland planeras framför allt gaskraft att ersätta den fossila balanseringen, men med vätgas i stället för naturgas. Hur detta kommer att falla ut återstår att se.

***

För mer information om analysen: https://adelsfors.se/2024/10/21/balance-power-contributors-in-the-pan-european-power-system/

 

8 Kommentarer
Av Bengt J Olsson
Konsult
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

8 Kommentarer

  • Ronny Erikssson
    3 november, 2024: 10:58 e m

    Artikeln är intressant, och speglar hur det ser ut i vissa av kontinentens länder, där man inte har bra tillgång på reglerkraft. Redan Danmark har de problemen.
    Utifrån ett svenskt perspektiv ser det dock helt annorlunda ut. Här finns reglerkraften, och samspelet mellan väderberoende elproduktion och reglerkraft fungerar bra. Behovet av fossil balansering är därmed nära nog noll.
    Även om elsystemen binds tillsammans mellan länderna, är behovet av en elproduktion med låg koldioxidhalt i första och största grad nationella frågor. Besluten om elproduktion och typ av elproduktion fattas nationellt.
    Det är glädjande att se att Sverige nära nog alltid är det land i Europa som har den renaste elproduktionen. Oftast kommer Norge på andra plats. Det beror i stor utsträckning på att båda länderna har en omfattande vattenkraft. För Sveriges del samverkar den utmärkt med vår vindkraft, och där även kärnkraften utgör en god bas.

    Svara
    • Göran Hult@Ronny Erikssson
      12 november, 2024: 8:54 f m

      Ronny Eriksson: Om man utgår från SVK:s analys kan man konstatera att alla scenarios innehåller en väsentlig andel importerad balansering. I de förnybara alternativen är det som författaren nämner den största enskilda komponenten. Att då säga att vi inte berörs av det problem som Bengt lyfter är fel. För övrigt en intressant analys.

      Svara
  • Jan F Westling
    1 november, 2024: 5:56 e m

    Problemanalysen kring reglerkraften är riktig!. Däremot är det mycket tveksamt att börja övergå till stora mängder H2.
    Skulle H2 priset mot all förmodan kraftigt sjunka så är det ändå problematiskt att tillföra större andelar H2 i NG i befintlig gascombiflotta.
    Generellt kan sägas ju större andel H2/NG i bränslet medför exponentiellt
    högre investeringskostnader.
    Å andra sidan är det generellt möjligt att köra 10-20% H2 i de flesta Tyska
    gascombiwerk.Det ger något lägre Co2 emission lägre än 330g/Kwh medan
    Nox utsläpp ökar.
    Andra tillkommande problem är risken för "backflash"samt ökande
    tendenser för "humming" (pulsationer i förbränningen av gas) vilket kan
    skada rotorsträngen med turbin och compressor delar.

    Svara
  • Ulf Westberg
    31 oktober, 2024: 1:38 e m

    Gällande Tyskland och gasturbiner med vätgas är den allmänna uppfattningen att detta är rökridåer av flera skäl. Dels finns inte turbinerna för vätgasförbränning med 100 % vätgas kommersiellt ännu. På grund av vätgasens egenskaper blir munstyckena mycket komplexa. Det har också gått lite grus i maskineriet att bygga elektrolysörer, då de både är försenade och dyrare än tänkt.

    Allt detta tillsammans med den dåliga Power-2-Gas-2-Power cykeln (i bästa fall 40 % effektivitet) och det framtida förväntat höga priset på vätgas innebär att i bästa fall går dessa gasturbiner på en låg inblandning av vätgas och i värsta fall enbart på naturgas. Den tyska staten måste också subventionera producenterna rejält, då verken kommer att stå overksamma större delen av tiden.

    https://www.hydrogeninsight.com/power/hydrogen-ready-gas-turbines-are-not-a-meaningful-climate-solution-report/2-1-1686938

    https://www.reuters.com/business/energy/germany-agrees-subsidy-plans-hydrogen-ready-gas-power-plants-2024-02-05/

    Svara
  • Anne
    30 oktober, 2024: 8:51 f m

    Det går oxå att reglera med batteri-installationer, kika gärna på en artikel i the Guardian, U.S. grid has added batteri equivalent of 20 nuclear reaktors in last four years
    Tycker jag som skattejurist , o ente konsult i energifrågor, är ganska mäktigt o något som kanske även vi i SE kan kontemplera o även agera på.
    Bästa hälsningar Anne

    Svara
    • Peter Vilén@Anne
      31 oktober, 2024: 11:13 f m

      Batterier kan reglera problem med kort varaktighet (sekund till timme).
      Sedan är de urladdade.
      ”Dunkelflaute” kan pågå många dygn.
      Då behövs något annat, ex. den fantastiska vattenkraften.
      Som Europa tyvärr har för lite av.

      Svara
    • Richard@Anne
      31 oktober, 2024: 2:12 e m

      Batterier kan vara utmärkt för "hours" men funkar inte för "weeks" eller mer. Det Guardian skriver om är effekten som kan vara imponerande för stora batteriparker men titta även på lagerkapaciteten. Dela den med effekten så ser du hur länge batteriet kan fungera (om det var uppladdat till 100% från början). Sedan är det tomt och behöver laddas igen.

      Svara
    • Anders Johansson@Anne
      31 oktober, 2024: 3:54 e m

      Visst kan batterier ge motsvarande effekt som kärnkraft men under mycket begränsad tidsrymd , sekunder, dvs inget hjälper vid stiltje, timmar.
      Anders

      Svara

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet