Lotta Gröning om Nuon: ”Grundproblemet är att Vattenfall bolagiserades”

Lotta Gröning om Nuon: ”Grundproblemet är att Vattenfall bolagiserades”

Nuonaffären är ett av de största katastrofala företagsköpen som någonsin gjorts. Men jag blir upprörd över att ingen talar om grundproblematiken: nämligen bolagiseringen av Vattenfall att det gjordes till ett Aktiebolag.

Egentligen struntar jag blankt i Maud Olofsson! Jag bryr mig inte om att hon inte kom till KU. Jag bryr mig heller inte om vad statsminister Fredrik Reinfeldt visste om Vattenfalls katastrofala Nuonaffär. Jag fnyser föraktfullt åt spelet i KU, där oppositionen tycks så upprörd. Tänk att vi inom media för det mesta har en förmåga att spegla en storm i ett vattenglas. 

Javisst, Nuonaffären är ett av de största katastrofala företagsköpen som någonsin gjorts. Så långt är jag med. Men jag blir upprörd och inte minst förvånad över att ingen talar om grundproblematiken. Nämligen bolagiseringen av Vattenfall att det gjordes till ett Aktiebolag avsett för att drivas marknadsmässigt och generera vinst. Tänker vi inte så långt låter det som ett bra beslut och helt rätt i tiden när marknadskapitalismens segertåg går över världen. Men då glömmer vi det viktigaste, nämligen att vattenkraften är en förnyelsebar hårdvaluta som är en säker inkomst till staten.

Ett normalår producerar svensk vattenkraft 65 miljarder kWh, om priset per kWh är 30 öre så gör det 20 miljarder per år direkt till statskassan. Denna säkra inkomst hanteras nu av gamblers drivna av vinstmaximering. Det har politikerna bestämt, enigheten var stor när beslutet fattades och tycks ännu större nu, eftersom inget parti lyfter frågan. Inkomsterna från vattenkraften bör givetvis skötas av ett statligt verk som drivs tryggt och säkert till gagn för folket. Inkomsterna från vattenkraften är unika eftersom vattnet är en förnybar källa, som fyller på förrådet varje gång det regnar.

Det behövs inga styrelseproffs för att förvalta bolaget. Pengarna bör komma folket till del. Dessutom slipper oväntade bakslag som aktiebolaget Vattenfall råkat ut för när de prioriterar vinstmaximering och internationell expansion. ”Hoppsan nu avvecklade Tyskland sin kärnkraft, oj då nu går det dåligt med brunkolen, aj då vindkraften är inte ekonomiskt försvarbar.”

Frågan om Vattenfalls bolagisering är i grunden ideologisk. Det var tänkt att bolagiseringen skulle leda till bättre ekonomi för oss skattebetalare. Detta var på den tiden då vi medborgare blev kunder och tjänstemän och politiker gick på köp- och säljkurser. Ett annat skäl var att bolagsformen också gjorde det enklare att förse cheferna med höga löner, ge kompisar och familjemedlemmar jobb för att inte tala om de rejäla fallskärmarna och pensionerna som infördes. I allt detta blev Vattenfall AB en politisk lekstuga.

Trots att staten förlorat minst 40 miljarder är det inte en enda politiker som lyft frågan om det är moraliskt riktigt att riskera och spela bort statens säkra inkomster. Vad händer om Vattenfall blir konkursmässigt? Ska vi sälja vattenkraften till Tyskland då? Det finns redan de som vill det.

Vi skattebetalare, vad kan vi göra?
Vi som genom höga skatter och elavgifter får betala för denna politiska lekstuga och misslyckade affärer. Vi kan vara förbannande över att Maud Olofsson inte kom till KU, att Anders Borg ingenting visste, men så mycket mer lär det inte bli. Inget parti kommer att vilja lyfta Nuon och Vattenfalls eländet i valrörelsen. De har ju alla fingrarna i syltburken.

1 Kommentar
Av Lotta Gröning
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Magnus Thorstensson skriver:

    En sanning med modifikation att alla pengar från försäljningen av vattenkraft skulle hamna i statens kassa. En del utgifter finns dock och all vattenkraft är inte heller ägd av Vattenfall.

    Vattenfall äger dock Nuon, och så länge detta gäller så har inga förluster uppkommit.

    Vidare är det alltid lätt att vara efterklok. Huruvida man gjorde en korrekt värdering vid tidpunkten för affären eller inte, kan inte jag uttala mig om. Däremot tror jag ingen kunde förutspå vare sig finanskrisen och dess långa efterverkningar på exempelvis bränsle- och elpriser. Inte heller omfattningen och konsekvenserna av de massiva subventionerna för förnybar elproduktion i Europa och Tyskland i synnerhet, vilket ändrat spelreglerna totalt för elproduktionen i Europa.

    Det är svårt att sia, särskilt om framtiden, heter det ju, men med stora andelar intermittent kraft. Höjda klimatambitioner inom EU, och en bred övertygelse om att nuvarande stödsystem för förnybart inte är hållbart, så finns det alla möjligheter att värderingen av flexibla gaskraftverk kommer att förändras när konjunkturen äntligen vänder, för det gör den väl?

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet