Fyra partier för en ny energikommission

Fyra partier för en ny energikommission

Moderaternas boll rullades ut på den politiska spelplanen några dagar före Jimmie Åkessons sommartal i lördags, ett utspel han tacksamt tog hand om. Enligt SD:s energipolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson är det glädjande att Moderaterna nu vill återvinna Sverigedemokraternas förslag.

Efter Moderaternas debattinlägg råder det hög aktivitet på den svenska energipolitiska scenen. Se nederst för de olika partiernas reaktioner. Inte minst Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick bollen i knät lagom till sitt sommartal som i lördags, 24 augusti 2019, uppehöll sig extra mycket kring energi- och klimatpolitik. Han tog varmt emot Moderaternas initiativ. Jimmie Åkessons tal kan ses på SVT Play (12 minuter 20 sekunder in i talet. Tillgängligt till och med lördagen den 31 augusti 2019).

(M) kräver omstart
Det var förra tisdagen som Moderaterna publicerade ett debattinlägg i Svenska Dagbladet där partiledare Ulf Kristersson och Moderaternas energipolitiska talesperson Lars Hjälmered skrev att ”om Sverige inte genomför en omstart i energipolitiken riskerar vi att bli ett land med ökade fossila utsläpp och brist på el”.

Bild: Mattias Bäckström Johansson.

(SD) får dörröppnare
”Nu behövs en ny energikommission”, skrev Kristersson och Hjälmered. Enligt en TT-artikel i Aftonbladet uppgav Åkesson efter sitt tal att ”energipolitiken kunde vara ett lämpligt första område att samarbeta på”. Moderatledaren Ulf Kristersson har hittills inte öppnat dörren för något samarbete med SD i riksdagen.

Politisk återvinning
Enigt Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas energipolitiska talesperson, var Moderaternas utspel om en ny energikommission inget nytt för den som har följt Sverigedemokratisk energipolitik.

– Vi hade dessa invändningar redan i den föregående energikommissionen, som nu Moderaterna lyfter fram. På en presskonferens i riksdagen förra våren lyfte vi behovet av en reviderad energiöverenskommelse. Det är givetvis glädjande att Moderaterna nu ger stöd till ett flertal förslag från Sverigedemokraterna, säger Mattias Bäckström Johansson till Second Opinion.

Hotande elbrist
– Det behövs en reviderad överenskommelse då den förra karaktäriserades av ohållbara kompromisser och med förslag om mer av det som orsakade krisen från första början, säger Mattias Bäckström Johansson.

Jimmie Åkesson ägnade en stor del av sitt sommartal i Sölvesborg till att beskriva samhällets hotande elbrist. Han nämnde just Skåne där ”flera stora företag” inte längre kan expandera ”utan tvingas flytta sina investeringar på grund av elbrist”. I Stockholm finns det också risk för att ”flera viktiga investeringar inte kan driftsättas de närmaste tio åren”. Åkesson hänvisade till den i många sammanhang omtalade Pöyry-rapporten som ”pekar på enorma samhällsekonomiska förluster – uppemot 150 miljarder kronor”.

Energiextremister
För att öka debattemperaturen kallade Jimmie Åkesson miljöpartister mot kärnkraft för ”extremister”. ”Den energipolitik som de vänsterliberala partierna driver är både ineffektiv och kontraproduktiv ur ett klimatperspektiv”, sa Jimmie Åkesson. Enligt honom var dessa vänsterliberala politiker ”verklighetsfrånvända extremister”.

”Energipolitik är klimatpolitik”, sa Jimmie Åkesson och framhävde kärnkraften som en del av lösningen på klimatfrågan.

* * *

 

Utspelet: ”Nu behövs en ny energikommission,” skrev Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och energipolitisk talesperson Lars Hjälmered i Svenska Dagbladet 20 augusti 2019: ”Efter att regeringen tidigare i år chockhöjde skatten på kraftvärme kan elförsörjningen inte längre fullt ut garanteras i flera svenska städer. Samtidigt ökar utsläppen i Sverige. Det är ett negativt trendbrott efter att den borgerliga regeringen lyckades kombinera sänkta utsläpp med ökad tillväxt. […] Den befintliga kärnkraften måste värnas och alla ekonomiskt meningsfulla livstidsförlängningar bör göras. En svensk färdplan mot fjärde generationens kärnkraft bör utvecklas. Elmarknadens utformning måste förändras. I dag betalar marknaden för energi, men det finns inga incitament att tillhandahålla kvalitet eller effekt, det vill säga tillräckligt med energi vid ett givet ögonblick. Ett elsystem där man betalar för dessa egenskaper skulle bli mer robust. Planerbara kraftslag som kärnkraft skulle då få ersättning för den viktiga funktion de har i elsystemet.”

De politiska reaktionerna: Energiminister Anders Ygeman (S) avfärdar Moderaternas förslag när det gäller kärnkraften: ”Jag tror inte att konsumenterna vill ha fördubblade elräkningar.” Han har så vitt Second Opinion vet inte kommenterat förslaget på en ny energikommission. Inte heller Centerpartiet ser någon poäng med förslaget: ”Att riva upp den överenskommelse vi har skulle bara skapa osäkerhet på marknaden,” säger Rickard Nordin (C). Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt (MP) skriver i en replik i Svenska Dagbladet att ”Moderaterna har valt en väldigt märklig tid i historien att ställa sig på barrikaderna för mer kärnkraft. […] Få politiska avvägningar har kommit så olägligt som Moderaternas nyfunna kärnkraftsentusiasm. […] Det är en föråldrad och farlig teknik som energibranschen själva nu vänder sig bort från.” Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) vill istället gärna diskutera Moderaternas förslag om en ny energikommission med statsminister Stefan Löfven (S): ”En våt filt har lyfts från den svenska energipolitiken.” Till Dagens Industri säger Sabuni att hon ”redan har tagit kontakt med Ulf Kristersson om att Liberalerna är beredda att ingå en bred överenskommelse”. Är det ett samarbete med M, KD och SD du ser framför dig? ”Jag tycker att det ska vara en bred överenskommelse som inkluderar alla partier i riksdagen”, säger Nyamko Sabuni. Och Kristdemokraterna är gärna med och ökar pressen på regeringen. ”Vi är beredda att försöka framtvinga det här,” säger partiledare Ebba Busch Thor (KD) till Dagens Nyheter. Rickard Nordin (C) förstår inte Moderaternas vurm för kärnkraft och påpekar i Aftonbladet att ”som Moderaterna hävda att utan kärnkraft riskerar vi att frysa under vintern är helt felaktigt. Den energi som varje dag når jordens yta i form av solljus är 8 000 gånger större än vad mänskligheten gör av med på ett år. För att täcka hela Sveriges elbehov skulle det räcka med att installera solpaneler över en yta motsvarande tre fjärdedelar av Öland.” I Svenska Dagbladet skriver Nyamko Sabuni (L) och energipolitisk talesperson Arman Teimouri (L) att Energiöverenskommelsen redan har fallit: ”det är bra att Moderaterna, sent omsider, insett energiöverenskommelsens negativa effekter för svensk konkurrenskraft och för klimatet”. ” ”Energiöverenskommelsen har i realiteten fallit.”

 

6 Kommentarer
Av Morten Valestrand
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Johan Montelius skriver:

  Dags att börja bygga nya kärnkraftverk. Vi kan börja i morgon och låta SKB bygga ett antal reaktorer för att ta hand om det ”utbrända” bränsle vi redan har.

  Sverige skulle kunna bli det första landet att bygga Moltex SSR-W eller kanske en PRISM.

  https://www.moltexenergy.com/

  https://nuclear.gepower.com/build-a-plant/products/nuclear-power-plants-overview/prism1

 2. Kenneth Ahlström skriver:

  Om det är så att du vet skillnaden mellan effekt och energi Rickard Nordin så är det ännu mer anmärkningsvärt varför ni i Centern är så förtjusta i solceller. Hela frågan gäller hur vi ska klara att tillföra tillräckligt mycket effekt till elsystemet när vi har ett ansträngt läge, alltså de mörka timmarna under vintern. Solceller producerar cirka 2-3 % av sin årsproduktion under december och januari. Obegripligt att någon tror att solceller är lösningen. Att lita till batterier och vätgasproduktion är inte någon kostnadseffektiv lösning, enbart om man accepterar ett spotpris på 2-3 kr/kWh eller mer, och det innan skatt, elnät, och moms adderats…..

 3. Berngt Hellman skriver:

  SD och moderaternas kärnkraftsvurm är obegriplig. Ingen vill bygga kärnkraft. Elen från verken blir så dyr att den inte kan säljas. Detta trots att skattebetalarna redan får stå för kostnaderna för stora olyckor. I Fukushima uppskattas nu den kostnaden till 7000 miljarder.

 4. Rickard Nordin skriver:

  Jag vet mycket väl skillnaden på energi och effekt. Den som läser hela artikeln i AB ser att det var ett tankeexempel, inte ett sakförslag som det lyfts fram som här.

 5. Ove Bornvall skriver:

  Instämmer helt i Kenneth Ahlströms synpunkter. Generellt är det oroväckande när politiker, med alltför ofta begränsade kunskaper i energiteknik och elektrofysik, går in och detaljstyr i utformningen av landets energisystem. Grunden i dessa felaktigheter bottnar i oförmågan att skilja på effekt och energi. Två mycket allvarliga brister karakteriserar solceller och även vindkraft. Dom producerar som mest när EL-behovet är som lägst, och producerar ingenting när EL-behovet är som störst. Båda systemen saknar dessutom den viktiga komponenten ”svängmassa”, som är grundläggande för ett rustikt EL-system. Sverige har i många år legat i topp vad gäller ren, säker och trygg EL-produktion. Mången politiker världen över skulle önska dom hade ett EL-system likt det svenska. Dagens styrande ”energipolitikers” stora problem tycks vara att fortast möjligt komma ur denna angenäma sits.

 6. Kenneth Ahlström skriver:

  ”För att täcka hela Sveriges elbehov skulle det räcka med att installera solpaneler över en yta motsvarande tre fjärdedelar av Öland.” Rickard Nordin, Centern

  Okunnigheten är monumental och man tar sig för pannan! Hur solpaneler (celler?) på något vis skulle hjälpa en ansträngd effektsituation klockan 17 en kall mörk eftermiddag i januari återstår för Centren att bevisa. Man behöver lära sig att skilja på effekt och energi, först därefter kan en seriös debatt föras.

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet