Försvaret sågar förslag om elmarknadshubb

Försvaret sågar förslag om elmarknadshubb

I Tidningen Energi finns en länge version av artikeln.

Försvarsmakten, Datainspektionen och Sveriges kommuner och landsting är några av de  remissinstanser som ger kraftfull kritik till förslaget till ny elhandlarcentrisk marknadsmodell. Det skriver den nya branschtidningen Tidningen Energi som kommer ut med sitt första nummer idag.

Försvarsmakten menar att ”hubben” skapar säkerhetsrisker för Sverige eftersom tanken är att samla mycket känslig information på ett och samma ställe. Informationen ger enligt Försvarsmakten en ”detaljerad bild av den svenska elnätsstrukturen, vilket kan möjliggöra en kartläggning av sårbarheter och brister i det svenska elnätet.” Försvarsmakten är också bekymrad över säkerhetshot mot militära anläggningar: ”Försvarsmakten bedömer att uppgifter, såväl hemliga som kvalificerat hemliga, riskeras att röjas genom det nuvarande förslaget till elmarknadshubb”.

Datainspektionen menar att inrättandet av en hubb kommer att medföra ”betydande integritetsrisker”. Sveriges kommuner och landsting är kritiskt mot att förslaget innebär ett större avstånd mellan elnätsföretagen och kunderna.

Mer positiva tongångar till förslaget kommer från exempelvis Konsumentverket, Svenskt Näringsliv och Oberoende elhandlare.

Förslaget lades fram av Energimarknadsinspektionen i somras och regeringen ska nu ta ställning i frågan. Men det kan ta upp till ett år innan det kommer en proposition.

 

Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Av Mats Olin
Ansvarig utgivare Second Opinion
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet