Fördjupning om elnät saknas i SVT

Fördjupning om elnät saknas i SVT

Magnus Stattin, redaktör för Energimarknaden, är kritisk mot SVT:s rapportering om elnätsfrågan och efterlyser journalistik som förklarar vad frågan handlar om. Texten publicerades ursprungligen på Energimarknaden.

Genom inslag på SVT:s Rapport och en rapport från Villaägarna fick nätbolagen, främst Ellevio och Vattenfall Eldistribution, den gångna veckan kraftig kritik för kraftiga prisökningar och i ett tv-inslag hotade energiminister Ibrahim Baylan (S) om hårdare prisreglering gentemot nätbolagen och mer pengar till Energimarknadsinspektionen som ska se över om det behövs hårdare nypor gentemot bolagen.

Efter att ha tagit del av rapporteringen framstår elnätsbolagen som giriga aktörer som bara tänker på att öka sina intäkter. SVT:s reporter Jan Nylander har gjort ett antal liknande inslag de senaste åren med exakt samma dramaturgi. Vi får veta hur mycket elnätsavgifterna ökat, får höra upprörda villaägare som klagar på monopolet och prishöjningar, fem sekunders intervju med en vd för ett nätbolag som inte får möjlighet att säga något vettigt och möjligen några sekunder med Energimarknadsinspektionen som berättar att de processar. I veckan har vi också fått reaktioner från energiministern som hotar med att dra åt tumskruvarna Så där ser rapporteringen ut och mer information går inte ut till allmänheten i denna komplexa fråga.

Jag har själv jobbat på SVT och TV4 och vet att det kan vara svårt att förmedla komplexa frågor på ett inslag på runt 2 minuter. Men lägger man samman Jan Nylanders alla inslag om nätregleringen de senaste åren är vi nog uppe i 12-14 minuter och då kanske man skulle kunna ställa krav på fördjupning och förklaring av vad denna fråga handlar om.

En saklig diskussion där kopplingen mellan det som regeringen kallar ”vår tids ödesfråga”, Klimatfrågan, och underhåll och utbyggnad av elnätet (för att hantera allt mer förnybar energi och användandet av ny smart teknik) kommer fram skulle vara eftersträvansvärt. Att även peka på kopplingen mellan eftersatt underhåll av infrastruktur och stora samhälleliga störningar skulle heller inte skada. Tänk på SVT:s alla granskningar av Trafikverkets hantering av underhållet av järnvägen. Hur skulle villaägarna reagera om de drabbades av ideliga strömavbrott? Sen måste elnätsbranschen givetvis vara beredd att diskutera beräkningsmodeller, rimlig avkastningsnivå och inte minst ett rimligt konsumentskydd.

Kan vi få en sådan diskussion? Jag tror det är nödvändigt och alla inblandade bär ett ansvar; såväl journalister, elbolagen, myndigheter och politiker.

Magnus Stattin
Redaktör Energimarknaden

 

 

1 Kommentar
Av Magnus Stattin
Redaktör Energimarknaden
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Eric Anderzon skriver:

    Hej!
    Svenska Elnätsupproret tar gärna en debatt under ledning av SVT Jan Nylander mot branschföretagen!

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet