Följ el och utsläpp i realtid

Följ el och utsläpp i realtid

Electricity Map visar världens elproduktion momentant i realtid. Samtidigt ser man koldioxidutsläppen och hur stor del av elproduktionen som är förnybar. Inte minst kan man följa kraftströmmarnas gränslösa flyt i den nordiska elmarknadskarusellen, precis just nu.

Electricity Map samlar in och strukturerar realtidsdata från kraftnät och systemoperatörer över hela världen. Kartan ger aktuell information om producerad el per land, till exempel de nordiska länderna. Den visar andelen fossilfri produktion men också hur mycket som kommer från förnybara källor. Det går att zooma in på enskilda länder eller lägga sig på bekväm spanarhöjd över hela regioner.

Från detta fågelperspektiv kan man följa den nordiska elmarknadens karusell som ständigt flyttar många megawatt med kraft fram och tillbaka mellan Nordens länder. Just nu i skrivande stund exporterar  Danmark el till Sverige som skickar elen vidare till Norge som exporterar den söderut till Nederländerna via sjökabel. Därifrån går den till Tyskland, där systemoperatören Tennet kan blanda in tysk vindkraft och skicka den norrut på en ny runda i Norden.

Grönt och svart
På Electricity Map kan man också se att Europas svartaste land (i skrivande nu) är Estland med sitt utsläpp på hela 833 gram koldioxidekvivalent per kilowattimme (gCO2eq/kWh). Sverige har jämförelsevis 39 gram. Även Polen, som egentligen har mindre fossilfri produktion än Estland, har för stunden lyckats klättra till ”endast” 594 gram CO2-ekvivalent.

Electricity Maps syfte är att visa och popularisera fakta om världens elproduktion för att inspirera till debatt och engagemang. Kartan har skapats av Olivier Corradi, en dansk-fransk dataforskare och programutvecklare med bakgrund från Danmarks Tekniska Universitet och Ecole Centrale i Paris. Corradi har grundat företaget Tomorrow som vunnit flera priser för sin innovativa användning av artificiell intelligens (ai) och maskininlärning för att kunna kvantifiera människors klimatpåverkan.

Visionen och nuet
Enligt Olivier Corradi är Tomorrows vision att prissättningen för varor och tjänster i framtiden ska ta hänsyn till långsiktiga klimatkonsekvenser. För att nå dit behövs ny teknik som visualiserar människors koldioxidutsläpp. ”Hur ska vi annars få en hel civilisation att ändra konsumtionsmönster?” undrar Olivier Corradi. Och medan vi väntar kan vi alltså följa den nordiska kraftflytens blinkade pilar i direktsändning.

 

* * *

Electricity Map finns på Electricitymap.org. Tjänsten har utvecklats av Tomorrow som levererar energirelaterade prognos- och predikteringstjänster. Den finns också som app hos Google Play och Apple App Store.

Adam Pantkowski, utvecklare på Electricity Map, skriver i en krönika om projektet att ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) ”visade sig vara den bästa källan med mest dagsfärska fakta om ländernas elproduktion”. Se ENTSO-E:s Transparency Platform för fri tillgång till fakta om europeisk energiproduktion, överföring och konsumtion.

Tekniken bakom Electricity Map baseras på ai-metoder som stordatahantering och mönsterigenkänning. I en pod om programmeringsspråket Python förklarar grundaren Olivier Corradi hur kartan har byggts upp.

 

2 Kommentarer
Av Morten Valestrand
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Per Åhlström skriver:

    Den brittiska kurvan för elproduktion är märklig. Varierar verkligen den totala elanvändningen i takt med variationerna i vindkraftens produktion. Det måste blinka friskt i de brittiska lamporna.

  2. Leif Tollén skriver:

    Både sant och falskt. Visserligen är Sverige och Norge i princip koldioxidfria, men ändå genererar vi koldioxid när vi använder vår el. Så länge som det finns kolkraft i systemet som genererar el på marginalen behövs vår el för att genom export trycka undan fossilkraften. Det innebär att om vi sparar och kan exportera kan t.ex Estland importera mer och reglera ner sin kolkraft med 833 gram per kWh som resultat.

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet