Därför blir aktionen mot Ringhals en nyhet

Därför blir aktionen mot Ringhals en nyhet

Greenpeace genomförde i tisdags en aktion mot Ringhals. Medier rapporterade om händelsen med resultatet att organisationens budskap fick genomslag. SVT Västnytt är en av redaktionerna som rapporterade och förklarar att det är själva aktionen som är nyheten.

Daniel Löfstedt på uppdrag av Svensk Energi

Greenpeace har genomfört flera aktioner mot svenska kärnkraftverk med medial bevakning som följd. I höstas berättade forskaren Jesper Falkeimer för Second Opinion Energi att det inte är oproblematiskt att medierna rapporterar om aktioner av det här slaget. 

– Risken är att det blir en spin off-effekt och att fler organisationer tar efter för att få uppmärksamhet. För orsaken till att Greenpeace agerar så offensivt som de gör med sin aktion är för att det är svårt att få uppmärksamhet annars. De aktörer som är skickligast på att iscensätta nyhetsvärdiga händelser blir de som styr den politiska debatten, sa Jesper Falkheimer.

I tisdags var det dags för en ny Greenpeace-aktion mot svensk kärnkraft med medial bevakning som följd. Trots hård nyhetskonkurrens i form av oroligheter i Husby, Instagram-rättegång i Göteborg och anhållna före detta Saab-chefer trängde aktionen igenom och blev en nyhet.

Second Opinion Energi har kontaktat SR Halland och SVT Västnytt om varför den här typen av aktion har ett så stort nyhetsvärde. SR Halland hade inte möjlighet att medverka, men SVT Västnytts webbredaktör Anton Svendsen berättar att nyhetsvärdet ligger i själva aktionen.
– Nyheten är att Greenpeace flög in på Ringhals område och släppte ett föremål vilket orsakade ett stort säkerhetspådrag, säger han.

Hade nyheten haft samma värde om Greenpeace endast hade skickat ett pressmeddelande och inte genomfört en aktion?
– Nej.

Greenpeace vill avveckla kärnkraften och gör den här typen av aktioner för att påverka i den riktningen, tycker du att er rapportering i det här fallet gynnar deras syften?
– Greenpeace vill ha uppmärksamhet och vår rapportering bidrog naturligtvis till att ge dem uppmärksamhet. Samtidigt förde vi en diskussion på redaktionen om vad och hur vi skulle publicera. Utgångspunkten för vår publicering är att det var nyhetsmässigt motiverat. Intrånget på kärnkraftverket och nedsläppandet av föremålet är enligt polisen ett allvarligt brott. Det är samtidigt ett ovanligt brott, och en händelse som kostar skattebetalarna stora pengar. Dessutom väcker det flera frågor om säkerheten på våra kärnkraftverk. Detta sammantaget gör att det verkligen motiverar en publicering, säger Anton Svendsen.

3 Kommentarer
Av Daniel Löfstedt
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Bertel Lohmann Andersen skriver:

  Fare for demokratiet.
  Uanset hvad jeg sender til medierne af seriøse indlæg om energipolitik og kernekraft, så bliver de valgt fra så snart ordene ”kerne” eller ”atom” optræder. Medierne har den opfattelse, at folket ikke gider høre mere om ”fortidens teknik”. Herved opfordrer medierne de facto alle til at bruge voldelige metoder som dem Greenpeace har held med. Det agter jeg dog ikke at gøre!

 2. Lars-Olof Nilsson skriver:

  Massmediahysterin kan läggas till last för att upploppen i Stockholms förorter och intrången vid och över Ringhallsverken görs till underhållning. Jag anser därför att de gör sig till medbrottslingar i den kriminella aktiviteten.

 3. Bertil Bondesson skriver:

  Kärnkraften anses farlig. Då SKA intrång hanteras därefter. Vakter med skarpladdat med rätt att använda borde vara rimligt.

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet