Baylan tror på total elektrifiering

Baylan tror på total elektrifiering

På sikt får vi en total elektrifiering av samhället, och Sverige har allt att vinna på det, säger näringsminister Ibrahim Baylan. Men han oroas av en klimatdebatt som bara fokuserar på katastrofen.

Ibrahim Baylans anförande på InnoEnergys batteriseminarium i Stockholm på torsdagen (14 mars) hade drag av linjetal. Han tvekade inte om slutsatsen att det är bäst för Sverige att gå före i energiomställningen. Men han varnade för en politik där brådska går före kunskap.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Han nämnde att han på morgonens regeringssammanträde berättat att han var på väg till ett seminarium om batterier. Någon hade dragit på munnen. ”Jaha, vad intressant.” ”Så där säger du bara för att du inte begriper något”, var Baylans svar. ”Jag sa det med humor, men också med ett visst mått av allvar, den här omställningen som är på gång, den är fullständigt nödvändig, men den kräver att vi vet vad vi gör.”

Baylan beskrev några ahaupplevelser han gjort som energiminister.

”Vid tillträdet var mina kunskaper mer av allmänpolitisk karaktär. För att råda bot på det gjorde jag som statsministern rekommenderade, läste på, framför allt om hur elsystemet fungerar. En av sanningarna var att produktion och konsumtion alltid måste hänga ihop, varenda sekund, annars blir det strömavbrott.”

Så kommer det emellertid inte att vara i evighet, enligt Baylan. ”Mycket tyder på att det vi ser just nu är början på en revolution för hur vi använder el i våra samhällen. Det råder i Europa ingen tvekan om vad vårt traditionella sätt att använda energi har lett till, å ena sidan byggandet av väldigt framgångsrika samhällen med starka industrier, å andra sidan har vi tillfört koldioxid till atmosfären till en nivå som, om det fortsätter, kommer att hota – ja inte planeten, den kommer att fortsätta att snurra runt sin axel – utan människans, djurens, naturens möjligheter på planeten.”

”Jag tror att det här är game changing, och när jag lyssnat och lärt, så har jag förstått att nyckeln är att vi får fram kostnadseffektiv lagring genom batterier och andra metoder. Med det förändras hela energisystemet och därmed basen för samhället. Nollmarginalkostnaden för förnybar energi kommer att ge en fullständig konkurrensfördel”, sade Baylan.

Han förutspådde en elektrifiering av hela samhället. I vissa sektorer kommer det att gå lättare, i andra att vara svårare, men steg för steg kommer detta att ske.

Baylan återkom till att Sverige i omställningen har möjligheter som få andra länder.

”Vi har världens nästminst koldioxidintensiva elsystem och råvaror på en nivå som väldigt få andra europeiska länder. Men vi drar inte nytta av dem, av olika skäl. I dag är det ett bekymmer att EU och därmed också Sverige är så beroende av att importera råvaror, för att kunna tillverka till exempel batterier.”

Han beskrev Kina: ”En nation som varit väldigt skicklig och förutseende och inte bara byggt gruvor i sitt eget land, utan också redan för två årtionden sedan började bygga sådana runt om i världen och som investerat så till den milda grad att man i dag sitter på 70 procent av de metaller och mineral som behövs.”

Baylan återkom upprepat också till att världen är större än Sverige och ofta gör andra prioriteringar.

”Vi är inte det enda land som ska ställa om, det måste ske globalt, och även om klimatproblemen börjar framträda, så finns det sådant som man i länder som Kina och Indien placerar långt, långt före i prioritet, som ren luft och rent vatten.”

”Det är heller inte givet att det blir renare bara för att vi får batterier, till exempel om de baseras på kolkraft. Det kommer också många rapporter om att material som vi i dag importerar inte tas fram hållbart. Vem av oss kan acceptera barnarbete eller förgiftade floder eller människor som jobbar ihjäl sig? Då riskerar vi att hamna i ett läge där förtroendet för omställningen raseras, därför att den inte är hållbar socialt eller miljömässigt.”

Baylan sade att han gärna återkommer till temat, ”jag håller på nu att lära mig vad som är vad, att läsa på är inte dumt”.

Han kommenterade också komplikationerna gällande fordonssektorn och dess elektrifiering: ”Vi behöver transporter, vi behöver bilen, vi behöver röra på oss.”

”Jag är lite allergisk emot, och ganska orolig för den klimatdebatt som är just nu, det är väldigt mycket farorna som präglar. Det låter som: Rör dig inte för Guds skull! Sitt kvar där du är! Flyg absolut inte! Och så vidare. Jag tror att vi i längden i stället behöver förmedla en positiv vision, och där är just energilagring i batterier en av nycklarna. Vi behöver visa att det här är möjligt, och att vi med det gör betydligt större insatser för mänskligheten än att bara avstå från saker, som flygresor.”

Baylan lyfte fram Sveriges chans att vara ett föredöme i omställningen, förutsatt att man förmår samarbeta.

”Det här landet är för litet för fingerpekande. Ska vi kunna hävda konkurrenskraft, bör vi agera tillsammans, inte bara i fråga om forskning och innovation, utan också i fråga om vägen till kommersialisering. Det är ofta där det fallerar, jag är orolig för att alltför många av de små innovativa framgångsrika svenska företagen blir uppköpta.”

Han såg det som nödvändigt, om målet är att få fram en levande batteriindustri i Europa och Sverige, att titta närmare på materialförsörjningen. Life cycle-analyser är centrala för en cirkulär ekonomi. ”Jag funderar en och annan gång när jag hör om planerna på till exempel gruvinvesteringar i länder präglade av konflikter.”

Baylan refererade en diskussion med en professor i energisystem på temat utsläppsfri stålproduktion.

”Professorn menade att elen, som i stålframställningsprocessen skulle behövas för att ta fram den nödvändiga vätgasen, skulle göra mer nytta på kontinenten som ersättning för den fossila elproduktionen där. Så kan man resonera, men tänk om något land, med väldigt goda förutsättningar, skapar en process som visar att det går att framställa stål – och stål kommer vi att behöva under ganska lång tid framöver – utan att använda fossil energi. Med global tillämpning på världens stålproduktion skulle den metoden minska utsläppen 50-55 gånger mer än Sveriges totala utsläpp. Så man kan fråga sig vad som är the short game och the long game.”

”I det här häradet måste vi se frågan, och inte bara i termer som att ’vi måste, annars går vi under’, ’ät inte för mycket av det där’, och så vidare. I grund och botten handlar det om att visa människor en positiv väg framåt, att etablera en uppfattning att omställningen, i likhet med andra omställningar som vi gjort tidigare, leder till något bättre. Då tror jag att det här blir något som kan få väldigt starkt stöd.”

”Handlar diskussionen däremot bara om att försaka, vilket jag tycker att jag tyvärr ser alltför mycket i klimatdebatten just nu, då riskerar vi en backlash och ett misslyckande.”.

”Jag tror att vi har allt att vinna på en total elektrifiering av våra samhällen. Som näringsminister ser jag det som en av de viktigaste ekonomiska strategierna för Sverige. Och vi behöver göra detta inte bara för vår egen del, utan också för att visa resten av världen att detta är möjligt”, sade Ibrahim Baylan.

 

4 Kommentarer
Av Svenolof Karlsson
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Magnus Bernroth skriver:

    Bygg ut kärnkraften intill storstäderna och tillåt att kylvattnet får användas till fjärrvärme! Det är ju ca 75% av reaktorns termiska effekt som vi bara spolar ut i havet idag. Fullständigt vansinnigt.

    1. Lennart Jansson skriver:

      Kärnvärmeverk planerades i mitten av 1950~talet i Sverige, läs Bengt Pershagen på karnteknik.se – Kärnkrafthistoria – den svenska linjen.
      Ågestaverket levererade också 800 000 MWh till Farsta under sin driftstiderna 1963/64 till 1974.
      En utredning på 1970-talet beräknade kostnaden för varmvattentransport från Ringhals till Göteborg (ca 7 mil) i rör (av NVS där jag hade mitt första jobb) eller med båt, men det blev nog för dyrt.

  2. Leif Allvin skriver:

    Går det att återstarta Barsebäck så förses södra Sverige med el så som det var tänkt från början
    Nu räcker ju nätet inte till för att ta kraft från Norrland

  3. Magnus Redin skriver:

    Då vore det på sin plats att behålla och bygga ut kärnkraften, då får vi två enorma svenska klimatvänliga resurser, kärnkraft i söder och vind+vatten i norr så räcker det till export, elbilar, ny kemisk industri, klimatvänligt järn och stål osv. Dessutom minimerar det behovet av nya stora kraftledningar.

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet