Diskussionen om bästa metod för slutförvaring av kärnavfallet är en onödig debatt. Nästa generation av reaktorer är lösningen på kärnavfallsfrågan.
Karl-Inge Åhäll anser i en debattartikel i Göteborgs-Posten att SKB gör fel som satsar på KBS-metoden för slutförvaring av det använda bränslet. Själv förordar han slutförvaring i flera tusen meter djupa borrhål.
Det finns dock en tredje metod med återvinning som bidrar med ren energi för lång tid framöver och samtidigt är den mest kraftfulla insatsen för klimatet. Enligt en artikel från KTH publicerad 2012-03-20 i forskning.se är nästa generation av reaktorer lösningen på kärnavfallsfrågan. Dagens reaktorer använder mindre än en procent av energiinnehållet i uranet. Med morgondagens reaktor kan teoretiskt 100 gånger mera energi fås ur samma bränsle än vad dagens reaktorer klarar av.
Det innebär att med nuvarande användning av kärnkraft skulle det hittills förbrukade bränslet räcka i ytterligare 5000 år utan att nytt uran behöver brytas. Dessutom minskar mängden avfall som ska slutförvaras till en hundradel och avklingningstiden tills det är ofarligt minskas till högst 1000 år. Därmed skulle även frågan med korrosion i kopparkapslarna vara löst.
Den av Åhäll förespråkade metoden med djupa borrhål skulle helt omintetgöra återvinning. Att redan nu slutförvara enligt KBS-metoden är också olämpligt då det blir kostsamt med att först begrava bränslet för att sedan inom snar framtid ta fram det igen. Hittills har det under 50 år använda bränslet förvarats i två underjordiska bassänger i det centrala mellanlagret. Ny typ av reaktor som kan återvinna det uppskattas vara realitet redan om 25 år och därmed skulle ytterligare 1-2 bassänger i mellanlagret räcka tills bränslet kan börja återvinnas.
Diskussionen om bästa metod för slutförvaring en helt onödig debatt nu och för lång tid framöver. Sedan är problemen mycket enklare med mindre volym och kortare lagringstid. Ha alltså inte för bråttom med slutförvaringen!
Lars Wiegert,
civilingenjör med 40 år i kärnkraftens tjänst och sekreterare i Miljövänner för kärnkraft
Kommentera
Obligatoriska fält är markerade med *