Sommarens driftsituation ger erfarenheter för kommande sommar, skriver Pontus de Maré, driftschef på Svenska kraftnät.
Sommaren 2020 visar framförallt på att snabba förändringar sker i kraftsystemet. Det kräver ökad beredskap för oförutsedda händelser och ändrade planeringsförutsättningar kan ställa krav på fler förebyggande åtgärder framöver. Mer analyser och förberedande arbeten behövs inför kommande somrar där årets erfarenheter utgör en viktig utgångspunkt.
Bild: Ringhals 1 (till vänster) stabiliserade elsystemet i somras. Foto: Vattenfall.
Svenska kraftnät har som systemansvarig ansvaret att upprätthålla driftsäkerheten i kraftsystemet och analyserar kontinuerligt förmågan att säkerställa driftsäkerheten för olika scenarier, även under ansträngda förhållanden.
Under våren kom signaler om att driftsituationen under sommaren 2020 skulle bli särskilt ansträngd eftersom flera kärnkraftsproducenter förlängde sina revisionstider. Detta dels för att låga elpriser gjort det olönsamt att producera el under vissa perioder, dels för att pågående pandemi påverkade revisionstiderna.
Kärnkraften bidrar bl.a. till spänningsstabiliteten och kortslutningseffekten i systemet.
Analyserna för sommaren 2020 visade att det var nödvändigt att förbereda ytterligare avhjälpande åtgärder för att upprätthålla driftsäkerheten. Driftförutsättningarna inför och under sommaren har varit särskilt utmanande, vilket föranledde att vidta ett antal förebyggande åtgärder.
För att fortsätta det nödvändiga underhållet och utbyggnaden av transmissionsnätet ville vi dessutom undvika att ställa in arbeten i och med att vi då skjuter problemen framför oss.
Ringhals 1 gjordes tillgänglig under sommaren av Svenska kraftnät. Då uppstarten av Ringhals 3 försenades visade det sig att den åtgärden var nödvändig.
Utan våra förebyggande åtgärder hade inget block varit i drift på västkusten, vilket gett ett mer ansträngt läge för spänningshållningen lokalt och belastningen i nätet.
Svenska kraftnät ingick också avtal med ägarna till Karlshamnsverket respektive Rya Kraftvärmeverk i Göteborg att vara i beredskap att snabbt kunna tillgängliggöra aktiv och reaktiv effekt under sommaren. Syftet med åtgärderna var att säkerställa lokal spänningsstabilitet och kortslutningseffekt samt öka de tillgängliga reglerresurserna för att kunna avlasta transmissionsnätet efter ett fel.
Dessa förmågor, som är centrala för kraftsystemdriften, kunde inte säkerställas via befintliga marknadslösningar.
Fram till slutet av augusti har driftläget under sommaren ändå varit hanterbart och de flesta planerade arbeten har kunnat genomföras. Driftläget har varit relativt gynnsamt tack vare att elanvändning inte var så hög som prognos och att allvarligare fel inte inträffat.
3 Kommentarer
3 Kommentarer
Bengt Hellman
23 september, 2020: 5:43 f mKärnkraftens bristande tillgänglighet och Svenska Kraftnäts upprepade förseningar med Sydvästlänken orsakade sommarens svårigheter.
Svenska Kraftnät har i sin långsiktiga marknadsanalys tittat på ett nordiskt kraftsystem med 230 TWh vindkraft 2040. Sannolikheten för effektbrist i Sverige om inga mer ledningar än de som redan är planerade byggs blev 0,69 timmar. Att planera för de 0,4 GWh som saknades torde inte vara någon omöjlighet. https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2019/langsiktig-marknadsanalys-2018_sammanfattning.pdf
SvaraEinar Fjellman
21 september, 2020: 9:38 f mDe åtgärder Svenska Kraftnät (SVK) tvingades vidta för inför sommaren 2020 är unika i modern tid. Aldrig har så stora kraftresurser mobiliserats för att upprätthålla driftsäkerheten i systemet. Det är bra att SVK berättar om den här sortens räddningsinsatser. Kunskap om kraftsystemets funktion och de villkor som gäller för en säker elförsörjning tycks vara närmast obefintlig bland de politiker vilkas uppgift det är att tillförsäkra landet en pålitlig tillgång till elkraft.
SVK har upprepade gånger beskrivit de ökande obalanser i elsystemet myndigheten
Svara(och elabonnenterna) ställs inför om nuvarande politik med inriktning på utbyggnad av vindkraft och nerstängning av kärnkraft fullföljs. De planer på en utbyggnad av vindkraftproduktionen med ytterligare ca 100 TWh/år som förbereds av energimyndigheten och naturvårdsverket (Strategi för hållbar vindkraftutbyggnad) måste skrinläggas. En sådan utveckling kommer att omöjliggöra SVK’s uppdrag att ”säkerställa ett driftsäkert kraftsystem och förebygga, motstå och hantera allvarliga störningar inom elförsörjningen” (SVK’s hemsida).
Carl-Åke Utterström@Einar Fjellman
28 september, 2020: 5:30 e mVarför tar inte @Ygeman åt sig detta.
Svara