Energiuppgörelsen innebär ytterligare 18 TWh förnybar elproduktion inom elcertifikatssystemet till år 2030. Systemet har förtjänster men kan utvecklas. Det vore bra om produktion av förnybar el kunde främjas mest när behovet är som störst. Exempelvis vindsvaga dagar under den kallaste delen av året. Så är det inte nu.
Med dagens elcertifikatssystem är stödet per förnybar kilowattimme oberoende av var och när den produceras. Om elcertifikaten istället skulle handlas timvis på elcertifikatmarknaden skulle vi premiera förnybar elproduktion som bättre följer efterfrågan av el. En sådan modell gynnar till exempel biobränslebaserad elproduktion framför mer vindkraft. Och havsvind framför landbaserad då vinden är stabilare till havs.
Genom att beräkna kvotplikten timvis skulle marknadsvärdena på elcertifikaten troligen bli högre när elanvändningen är hög. Dessutom skulle problemet med negativa elpriser minska eftersom certifikatpriserna vid låg elanvändning sannolikt blir noll. Som för elmarknaden fås ett jämviktspris på elcertifikaten för varje timme. Förslaget måste förstås utvecklas vidare och studeras i detalj.
Detta är förhoppningsvis något som Energikommissionen och Vägval el inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien kan titta på. Båda betonar betydelsen av marknadens utformning. Låt oss nu ta tillfället att studera möjligheten till effektivare styrmedel närmare.
Magnus Olofsson
Svenska Energiinstitutet
BILD: Vindkraftverk i Havsnäs. Foto: Energiföretagen.
Kommentera
Obligatoriska fält är markerade med *