Även professorer måste kunna läsa

Även professorer måste kunna läsa

De siffror vi delgav energiminster Ibrahim Baylan (S) kommer från Svenska kraftnät, vars kompetens vi har fullt förtroende för. 

KTH-professor Lennart Söders kommentarer till det vi delgav energiminister Ibrahim Baylan är inget som Svensk Energi räknat fram. Utan detta är en beräkning som Svenska kraftnät presenterat i sin årliga rapport till regeringen om effektläget inför vintern. Vid en ”tioårsvinter” – då tre reaktorer skulle saknas – handlar det om de angivna talen. 

Svensk Energi delgav ministern de bilder från Svenska kraftnäts analys som bland annat redovisades vid en energilunch den 19 november hos oss.

Svenska kraftnät är regeringens förlängda arm och expertmyndighet med årtiondens erfarenhet av hur det svenska kraftsystemet fungerar. Vi har självklart fullt förtroende för Svenska kraftnäts kompetens och det är därtill vår skyldighet som bransch att peka på detta för en nytillträdd energiminister.

Vi noterar att Lennart Söder delar vår syn på betydelsen av effektfrågans lösning och att en kommande energikommission bör titta på en så kallad kapacitetsmarknad. Alltid något.

Kjell Jansson
Vd Svensk Energi

Av KjellJansson
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet