I ett avsnitt av barnprogrammet Miljöhjältarna ges en skev bild av el.

Second Opinion Energi tog kontakt med redaktionen för att få veta hur de har resonerat när programmet gjordes.

Daniel Löfstedt på uppdrag av Svensk Energi

Miljöhjältarna är ett barnprogram i SVT som fokuserar på miljöfrågan ur olika perspektiv. Programledaren ger i varje program ett barn ett miljöuppdrag, lyckas barnet blir hon eller han en så kallad miljöhjälte. Miljöhjältarnas redaktion säger att syftet med programmet är att ta barns oro kring miljöfrågor på största allvar, men också att erbjuda hopp, inspiration och verktyg för barn att göra något bra för naturen. 

Nyligen sändes en repris av programmet (klicka på program 2) där en flicka får uppdraget att klara sig i 48 timmar utan onödig el. Det här programmet ger tittarna en insikt i att genom att förbruka mindre el kan man spara energi.
– Wilma, flickan i programmet, får i uppdrag att inte använda onödig el under 48 timmar. Vad som är onödigt, eller nödvändigt är förstås en bedömningsfråga, men syftet är att Wilma ska fundera över vad el är, när hon använder el, och hur ofta. Man kan säga att syftet är medvetenhet. Budskapet är inte att Wilma och alla ska låta bli tv, dator, förstärkare och dylikt för evigt. Utan hon ska göra det under en begränsad tidsperiod för att lära sig mer. Programledaren Heidi Andersson försöker också väcka intresse för energifrågan genom att visa att det finns olika sorters energiformer, till exempel solenergi och rörelseenergi i form av handvevad radio i stället för eldriven radio, vattendriven klocka och bärbara vindkraftverk, skriver redaktionen i ett mejl till Second Opinion.

Men perspektivet att el också kan vara bra för miljön tappas bort, till exempel att el är bra och effektivt som energibärare. En eldriven bil är bättre för klimatet än en dieseldriven, precis som en eldriven gräsklippare är att föredra framför den som drivs med bensin. På grund av bland annat det här menar flera bedömare av framtidens energibehov, till exempel Greenpeace, att en ökad elförbrukning är vägen fram för att minska påfrestningarna på miljön och nå klimatmålen.

Men den här aspekten av el tas inte upp i programmet och man gör en, ur svenska ögon sett, snedvriden bildillustration när programmet tar upp att all el måste produceras på något sätt. Då visas flera exempel på kraftslag men fokus är på kolkraft, vilket inte stämmer för bilden av den svenska elproduktionen som i det närmaste är fri från koldioxidutsläpp.
– Vår utgångspunkt är att miljöfrågor är globala. Heidi berättar om kol och olja, några ur ett globalt perspektiv vanliga bränslen som används vid framställningen av el. Dessa är utan tvekan, inte bra för miljön, vare sig under framställning eller förbränning. Vi påstår däremot aldrig i programmet att den el som produceras i Sverige kommer från kolkraftverk, svarar redaktionen.

När flickan i inslaget går in i badrummet tänder hon ett ljus i stället för att tända lampan. Att det är bättre ur miljöhänsyn att använda ljus i stället för elektrisk belysning är det nog inte många som håller med om. Hur ser ni på just detta inslag av programmet?
– Det här är ett barnprogram, som bygger på verkliga människor med åsikter, idéer och eget driv. Wilma har fått ett uppdrag av Heidi som hon försöker lösa efter bästa förmåga, som det barn hon är. Det här är hennes lösning. Som sagt, det här är ett program som försöker väcka lust och intresse för miljöfrågor, och syftet med avsnittet i fråga handlar om vad el är, när Wilma använder el, och hur ofta, svarar redaktionen.

1 Kommentar
Av Daniel Löfstedt
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

1 Kommentar

  • Jan-Åke Jacobson
    4 oktober, 2012: 12:11 e m

    Programmet visar hur mycket enegribranschen har kvar med att marknadföra el som en mycket effektiv energibärare. Energi som då ska naturligtvis vara utvunnen från naturligt förnybara källor. Att bränna stearinljus bidrar till koldioxutsläppen så Willma är tyvärr inte någon miljöhjälte.

    Svara

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet