Statkrafts Per Nordlund förväntar sig en energikommission som kommer att ge långsiktiga spelregler.
– En viktig fråga för energikommissionen blir leveranssäkerhet, som måste hanteras såväl i det mycket korta perspektivet – effektfrågan – som mer långsiktigt – energiförsörjningen, säger han.
Daniel Löfstedt på uppdrag av Svensk Energi
Per Nordlund är regiondirektör på Statkraft Sverige, på frågan varför det är viktigt att en energikommission kommer på plats svarar han:
– Tillgång till energi till rimliga priser både för industrin och hushållen är grundläggande för Sveriges framtid. Om ett par decennier kommer dagens kärnkraft att ha nått slutet på sin tekniska livslängd. Det betyder att bortemot hälften av landets elproduktion skall ersättas, företrädesvis med förnybara produktionsresurser. Därför behövs en framåtsyftande energipolitik som ser helheten i energisystemet och ger stabila spelregler över tid. En blocköverskridande överenskommelse minskar risken för tvära kast i energibesluten beroende på skiftande politiska majoritetet.
Varför håller inte dagens energipolitiska läge måttet för att ni som energibolag ska kunna verka på ett effektivt sätt?
– Bland annat på vattenkraftsidan råder en osäkerhet om framtida regler som gör det mycket svårt att räkna på investeringar i förnyelser av gamla vattenkraftanläggningar. Vi är vana vid och inställda på att hantera marknadsprisrisker, men de regulatoriska förutsättningarna måste bli mer stabila och förutsägbara. Ett annat bekymmer är att vattenkraften i dag beskattas mycket hårt i förhållande till intäkterna. Osäkerhet på tillståndssidan och höga skatter riskerar att bromsa upp förnyelserna av äldre vattenkraftanläggningar.
Vilka frågor är särskilt viktiga att kommissionen behandlar?
– En viktig fråga för energikommissionen blir leveranssäkerhet, som måste hanteras såväl i det mycket korta perspektivet – effektfrågan – som mer långsiktigt – energiförsörjningen. De regulatoriska förutsättningarna, inklusive skattefrågorna, för att långsiktigt driva och underhålla vattenkraften och dra full nytta av dess flexibilitet bör vara en väsentlig del av energikommissionens arbete. Behovet av väl genomtänkta stödsystem för att på ett effektivt sätt åstadkomma den nödvändiga ersättande produktionen när kärnkraften fasas ut bör bli en central fråga för energikommissionen.
Vilka är energikommissionens knäckfrågor, tror du?
– Ersättningen av kärnkraften, när och med vad, blir den viktigaste och troligen svåraste frågeställningen.
Hur vill du se att kommissionen utformas?
– Om resultatet från en kommission skall bli balanserat, trovärdigt och realistiskt, är det centralt med breda inspel till kommissionens arbete. Bidrag måste hämtas från såväl kundsidan och energibranschen som från forskningsvärlden.
Kommentera