”Smarta elmätare” osmarta

”Smarta elmätare” osmarta

Det har talats mycket om ”smarta elmätare” som en nyckel till det nya energisystemet. Fortums Catarina Nauclér tar död på myter om intelligensen i Tidningen Energis tema om elmätning.

Elnätens monopolföretag kommer aldrig att kunna styra sina kunders flexibilitet via elmätarna, som är vad smarta elmätare ofta påstås ha som uppgift, menar Catarina Nauclér, chef för forskning och utveckling i Fortum Sverige.

– Inte ens om de bågnar av nya funktionaliteter, säger hon.

Anledningen är att nätens elmätare aldrig kommer att kunna hänga med i den snabba teknikutvecklingen.

– Jämför med utbytestakten till mobiltelefoner. Även om vi skulle byta elmätare vart tredje år skulle det gå alldeles för trögt.

Den tiden är därför förbi, då det räckte att kalla något ”smart”. Elmätarna kommer inte att bli det flexibla och efterfrågestyrda energisystemets räddning, men Catarina Nauclér är inte mer sentimental än att innovation och utveckling också måste innehålla teknisk eller affärsmässig nytta. Framöver kan därför elmätarna återgå till grovjobbet att hämta upp grundläggande mätvärden så att nätägarna kan säkra driften och leveranskvaliteten med hjälp av analyser. Det är där smartheten sitter.

Som tidigare projektledare för Fortum Distributions byte till 850 000 smarta elmätare har hon dragit slutsatser:

– Idag kan vi konstatera att de smarta elmätarna är ganska osmarta. Det enda de gör är att leverera till rätt adress, ler Catarina Nauclér. Så frågan är vad vi ska kalla nästa generation mätare?

Energiomställningens bas kommer framöver att bestå av enorma mängder mätvärden som ska böjas och töjas i alla möjliga riktningar via nya verktyg, gränssnitt och appar. Som ordförande i Forum för smarta elnäts arbetsgrupp för ett mer flexibelt elsystem städade Catarina Nauclér dock nyligen bort de sista resterna av hybris runt elnätsföretaget som hemmets digitala allt-i-allo. Istället kommer smartheten att finnas bakom elmätarna, inne i hemmen, där alla prylar är uppkopplade utom räckhåll för elnätens ägare. Här vill nya aktörer ta över den kundstyrda flexibiliteten, med applikationer, service och tjänster som kommer att väcka elkundernas mer eller mindre medvetna behov.

– Elmätaren definierar en viktig gräns mellan elnätet och elkunden, men den kan aldrig göra kundens hem ”smart, säger Catarina Nauclér.

Energimarknadsinspektionens (Ei) förslag till funktionskrav på elmätare presenterades i november och remisstiden avslutas den 15 februari. Läs mer om elmätning i Tidningen Energis temanummer. (sidorna 32-43)

 

 

 

10 Kommentarer
Av Mats Olin
Ansvarig utgivare Second Opinion
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

10 Kommentarer

  • Nils-Åke Sandberg Instumentingenjör
    27 oktober, 2018: 8:26 f m

    Varifrån ordet ”smart” kommer när det gäller elmätare är svårt att förstå.
    Mätare mäter och det är avläsning av en redan gjord händelse den mäter. Snedbelastning mäter den inte och dessa strömmar måste också in i beräkningen. Catarina Nauclér har alldeles rätt i det avseendet.

    Svara
  • Lars Sundström Civilingenjör SunToEarth
    21 februari, 2018: 12:37 e m

    Catarina Naucler är en känd kärnkraftsförespråkare.
    Tyvärr har tåget gått för kärnkraften.

    Vattenfall och E.ON konstaterade 2016 att frågan om nya reaktorer är ”överspelad av såväl teknologiutvecklingen som ekonomiska realiteter” enligt dagens debattartikel från Charlotte Unger Larson Svensk Vindenergi.

    Svara
    • mats persson@Lars Sundström Civilingenjör SunToEarth
      21 februari, 2018: 10:08 e m

      Charlotte unger är inget annat än en megafon för en bransch som trots subventioner i mer än 20 år ännu inte kan stå på egna ben. vad sedan gäller kärnkraft så räcker det med att då och då titta in på svenska kraft nät och kolla effektbalansen.
      Gör man det då inser vilken tänkande människa som helst att vi inte klarar oss utan kärnkraft!
      Vindkraften klarar inte att leverera ut mer än 3-4% av installerad effekt just nu. Det är befängt att tro att vi då klarar oss utan de 8600 MW som kärnkraften just nu ger och att vi skulle ersätta större delen av detta effektbortfall med sol och vindkraft inom en inte alltför avlägsen framtid.

      Svara
  • mats persson
    21 februari, 2018: 12:16 e m

    Så länge vi har politiker som inte är smarta nog att inse att sol och vindkraft aldrig kommer ju ersätta kärnkraft så kommer idiotiska ideer om ”smarta elnät” och smarta funktioner i hemmet dyka upp på marknaden.

    Dessa ”smarta lösningar” syftar enbart till att på olika sätt begränsa effektuttag och styra elkonsumenter att inte använda el annat än när det blåser eller solen skiner.

    Hur smart är ett elnät vars enda syfte är att begränsa effektuttaget genom att styrpa tillgången på effekt till de tillfällen när det finns ett stort behov?

    Detta kommer att göra elen så mycket dyrare att använda att el bara kommer bli något för de välbeställda i samhället. Elen blir då i slutändan något som inte kan nyttjas av alla samhällsmedborgare efter behvo på det sätt som är värdigt en välfärdstat som Sverige.

    Dags att vakna upp ur illusionen om 100% förnybar el !

    Svara
    • Lars Sundström Civilingenjör SunToEarth@mats persson
      22 februari, 2018: 3:46 e m

      Vattenfall och E.ON konstaterade 2016 att frågan om nya reaktorer är ”överspelad av såväl teknologiutvecklingen som ekonomiska realiteter.
      Mats Persson är en känd kärnkraftsförespråkare.
      Dags för Mats att inse dagens realiteter.
      Kärnkraften kommer inte tillbaka i Sverige.

      Viktigt att nu se framåt.
      Den absolut viktigaste energifrågan idag är de skyhöga nätkostnaderna och kravet på rörlig nättaxa.

      Detta anser Sveriges Energiföreningars Riksorganisation(SERO) om rörlig eltaxa:
      ”SERO är besvikna över Energimarknadsinspektionens aktuella
      förslag till nya regler för elnätsavgifter. De får ingen betydelse
      de närmaste åren och måttlig betydelse efter 2020.
      Vi hade förväntat oss ett lagförslag om i huvudsak rörliga
      nätavgifter. Vi anser också att en lagstadgad rimlig vinst för
      elnätsmonopolen ska vara högst 1 öre/kWh.
      Dessutom vill SERO att elnätsmonopolen ska vara föremål för
      ett auktionsförfarande vart fjärde år. Inget monopol ska vara för
      evigt!
      Göran Bryntse, ordförande SERO ”
      Enligt SERO har Borlänge Energi bara 300 kr i fast avgift och Sala Heby har ingen fast avgift alls! Enligt SERO är det inte ovanligt att småkonsumenter som sommarstugeägare betalar 10 kr per kWh!
      Varför har Vattenfall, EON och de andra elbolagen så skyhöga avgifter när Borlänge och Sala kan hålla så låga avgifter?
      Idag kräver än så länge inget politiskt parti helt rörlig elfaktura men man undersöker möjligheten.
      Så här fungerar helt rörlig elfaktura:

      Som det är idag
      När januari 2018 har passerat får du din vanliga månadsfaktura för januari.
      Endera förstår du ingenting och betalar ändå för att slippa påminnelseavgift.
      Eller så förstår du fakturan efter en mödosam kontroll av fakturan. Om du har lägenhet är din rörliga del till exempel 1krona och 50 öre per kWh. Din fasta del är till exempel 4 kronor per kWh. Det blir totalt 5 kronor och 50 öre per kWh.
      Om du bor i villa eller radhus är din rörliga del till exempel 1 krona och 50 öre och din fasta del till exempel 2 kronor och 50 öre per kWh. Det blir totalt 4 kronor per kWh.

      Med helt rörlig taxa
      När januari 2018 har passerat får du din nya månadsfaktura för januari med helt rörlig taxa.
      Det står nu bara två saker på fakturan.
      1 Du har förbrukat 167 kWh el.
      2 Du ska betala enligt exemplet ovan 5 kronor och 50 öre per förbrukad kWh om du bor i lägenhet. Det blir 167 gånger 5 kronor och 50 öre vilket innebär 918 kronor och 50 öre.
      Är denna räkning svår att förstå?
      Nej!
      Du betalar inte nånting mer överhuvudtaget.
      Då tänker du: Ja men det blir ju exakt samma pengar som med gamla fakturan!
      Så är det till en början, men med tre viktiga skillnader.
      Fördel 1
      Alla förstår fakturan. Det blir då mycket lättare att jämföra de olika bolagens priser.Det är nu lätt att se vilket bolag som är billigast. Vad händer då? Elbolagen kan inte längre bluffa och luras.
      Idag ger elbolagen stora rabatter till den som byter elbolag. Det är samma sak som för lärarna. Om du byter jobb som lärare höjer du din lön. Skillnaden är att efter ett år höjer elbolaget igen utan att du märker det. Med helt rörlig eltaxa har elbolagen inte längre råd att ge rabatter när alla ligger mycket nära varandra i pris. Detta betyder att elpriserna sjunker på grund av dramatiskt ökad konkurrens. Elbolagen kommer inte längre satsa pengar på jippon. De kommer inte längre ha råd att satsa miljardbelopp på annonser som berättar om hur miljövänliga de är. Det senaste jag såg är att Telge Energi nu värnar om barnen!! Oj då är de ju ett fantastiskt fint elbolag. Det är precis som i tecknade serien Simpsons. När folkmassan som vanligt diskuterar och skriker vad de ska göra med något stort problem är det alltid en och samma kvinna som skriker ”Cant anybody think of the children!” Elbolagen försöker alltid manipulera konsumenterna. Elbolagen kommer med helt rörlig taxa inte längre ha råd att satsa på lyxresor för de anställda. Inga fler lyxkonferenser. Inga storsatsningar utomlands. En stor mängd anställda säljare, marknadschefer och marknadsanalytiker blir arbetslösa. Elpriset sjunker förmodligen med mer än 30 %. Det blir nu mycket lätt att se om nätbolagen tjänar rimliga pengar. Allt blir transparent. Det är bara vanligt folk som tjänar på detta.
      Det blir verklig konkurrens. Som i matvaruaffären. Där har du ingen fast avgift för att du ska få komma in och handla.
      Fördel 2
      När din elfaktura blir helt rörlig inser du att det nu är superlönsamt att effektivisera elanvändningen. Det blir jättelönsamt med LED-belysning, solceller, nytt superisolerat kylskåp och nya energifönster eller helt enkelt att bara vara sparsam.
      Fördel 3
      Dina elräkningar blir efter en tid mycket mycket lägre.

      Jag har under några år detaljstuderat el- och energi-Sverige.
      Idag är el- och energi- Sverige extremt överbefolkat med flera tiotusentals advokater, jurister, bedragare, skattefifflare, myglare, konsulter, statistiker, geologer, föredragshållare, kemister, ingenjörer, arkitekter, säljare, politiker, säljchefer, marknadsingenjörer, forskare, professorer, journalister,assistenter , marknadsutformare, reklamfolk, PR-folk, samhällsvetare, politiker, statliga institutioner av alla slag, kommunala institutioner av alla slag, landstingsorganisationer och föreningar av alla möjliga sorter. Jag säger inte att alla blir överflödiga men med total transparens och helt rörlig eltaxa blir de flesta av dem helt överflödiga. De får istället skaffa sig andra arbeten. Samhällsekonomisk blir helt rörlig eltaxa en enorm succe.
      Det kan röra sig om många tiotals miljarder i samhällsvinster.
      Vår enda chans att få rätsida på detta är att prata med våra politiker.
      Vilket parti blir först med att kräva helt rörlig eltaxa?

      Svara
      • Kristoffer Johansson@Lars Sundström Civilingenjör SunToEarth
        23 februari, 2018: 9:44 f m

        Lars,
        Och du är en känd förespråkare av vad?

        Får inte ihop att du klagar på nätavgifterna samtidigt som du förespråkar ett system som kräver ökade investeringar i nätet. Jag får det inte att gå ihop.
        Snälla Lars, sluta klaga på att nätet inte byggs ut samtidigt som du klagar på att nätpriset är för högt.
        Du är inte trovärdig.

        Mvh
        Kristoffer

        Svara
        • mats persson@Kristoffer Johansson
          26 februari, 2018: 2:47 e m

          Lars är ett känt ”nättroll” som härjar på flera forum och debattsidor. bland annat Ny Teknik.
          oklart vad hans egentliga syfte är annat än att komma med personangrepp samt sätta etiketter på övriga debattörer. Det är också i princip omöjligt att föra en debatt med Lars då hans enda syfte är att sprida propaganda om solel och annan så kallad ”förnybar” energiproduktion.

          Svara
          • Lars Sundström Civilingenjör SunToEarth@mats persson
            27 februari, 2018: 11:16 f m

            Tack Mats Persson.

            Jag behöver väl inte säga att du är kärnkraftsanhängare.
            Det förstår alla som läser din text.

            Svara
  • Anders Kjellström
    21 februari, 2018: 3:58 f m

    Kundgränssnittet är fel tänkt, ett strömmande media med 15 sekunders fördröjning kan ersättas med ett öppet RESTful api med i princip realtidsegenskaper.

    Svara

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet