Nyhet om kopparkorrosion försvann

Nyhet om kopparkorrosion försvann

Det har publicerats många nyheter de senaste åren om kopparkorrosion och förvaring av använt kärnbränsle. Men nyheten att regeringens vetenskapliga kommitté kommer fram till att "Det är därför inte sannolikt att kopparkapselns långsiktiga funktion skulle påverkas av en korrosionsmekanism som endast är teoretiskt möjlig i extremt rent vatten." passerar nästan helt obemärkt förbi.

Second Opinion har funnit två redaktioner som har publicerat nyheten och de är båda lokaliserade i kärnkraftsområden: UNT i närheten av Forsmark och Nyheterna i Oskarshamn.

UNT.se skriver: "Även om kopparkorrosion i extremt rent vatten skulle kunna ske, kan mekanismen inte tillämpas på kopparkapslar i ett slutförvar av kärnbränsle. Det skriver Kärnavfallsrådet i ett utlåtande till regeringen."

Ingen av riksmedierna har ännu rapporterat nyheten, vad Second Opinion kunnat se.

En väsentlig orsak i sammanhanget kan vara att Kärnavfallsrådet inte publicerat sitt utlåtande. Det finns att ladda ner nedan.

Av Mats Olin
Ansvarig utgivare Second Opinion
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet