”Konkurrenskraften stärks med ny anslutningspunkt”

”Konkurrenskraften stärks med ny anslutningspunkt”

Fortum har inlett en förstudie kring två pumpkraftverk i Värmland. Länsrådet Emma Spak konstaterar att länets konkurrenskraft skulle stärkas väsentligt om Värmland både får ny kraftproduktion och en till anslutningspunkt till stamnätet.
– Det bästa är ju om man kan se de fördelar som ny kraftproduktion kan ge hela bygden. Till exempel fler arbetstillfällen, då skapas en positiv drivkraft i hela etableringsarbetet, menar hon.

Västra Sverige har brist på produktionskapacitet och drabbas även av att det är trångt i näten. Det betyder att det inte går att plocka ut mer el vilket sätter käppar i hjulen för näringslivets investerings- och expansionsplaner.

Värmland är inte ett undantag, berättar Emma Spak, länsråd för Värmland. Länet har mycket elintensiv tillverkning som till exempel stålföretaget Uddeholm AB och massaproducenten Nordic Paper AB.

– Totalt står industrin och näringslivet för drygt 50 procent av länets elkonsumtion. Ungefär 60 procent av länets el är egenproducerad, resten måste importeras, konstaterar Emma Spak.

Ökat behov
Men elbehovet förväntas stiga kraftigt de kommande åren som en följd av och företagens expansionsplaner och elektrifieringen av olika produktionsprocesser. Man räknar också med att mindre el från norra Sverige kommer att vara tillgänglig när de stora planerade industrisatsningarna kommer i gång.

Nu hoppas politiker och näringsliv i Värmland på att energiföretaget Fortums planer för att bygga nya pumpkraftverk  i Bastvålen och Höljessjön i Torsby kommun kommer att förverkligas. Det innebär nämligen att Svenska kraftnät sannolikt kommer att behöva bygga en ny anslutningspunkt till stamnätet vilket kan möjliggöra industriinvesteringar.

– Vi ser att det finns ett stort behov av mer elkapacitet för att näringslivet ska kunna investera och växa.  Värmland har en lång tradition av vattenkraft. Drygt 40 procent av länets elproduktion kommer från vattenkraften, så vi ser detta som en stor möjlighet för hela länet, säger Emma Spak.

Ny anslutningspunkt?
Hans Albrektsson, vice vd för Handelskammaren i Värmland, menar att läget är akut.

– Vi får samtal flera gånger i månaden från företag som vill investera eller expandera, men som hindras av el- och nätkapacitetsbrist. Det slår så klart i slutänden mot sysselsättning och välfärd.

Fortum kan inte uppge exakt hur stor effekt de två planerade pumpkraftverken kan komma att generera, men bekräftar att det handlar om stora uttag. Det betyder i sin tur att det sannolikt kommer att behövas en ny anslutningspunkt till stamnätet i norra Värmland för att kunna ta hand om den effekten.

Fortum uppger att man för diskussioner med Svenska kraftnät och nätföretaget Ellevio i frågan.

”Vi är än så länge bara i förstudiefas och det är förtidigt att uttala sig om vad det kan tänkas bli. Vi kan konstatera att en 400 kV ledning går via den övre dammen i Bastvålen, Torsby samt att Ellevio har begränsningar i sitt regionala nät. De effekter vi pratar om är mycket stora även på regionala 130kV nätet. Sen vill jag inte föregripa vad diskussionerna kommer leda till med Ellevio och SVK, men vi har diskussioner med båda dessa parter”, skriver Markus Johnsson, chef investeringar stora projekt vattenkraft på Fortum, till Second Opinion.

Mer attraktivt
Emma Spak konstaterar att länets konkurrenskraft skulle stärkas väsentligt om Värmland både får ny kraftproduktion och en till anslutningspunkt till stamnätet.

– Det ger nätet en ökad robusthet som gör det möjligt att ansluta inte bara ny pumpkraft, utan även sol och vindkraft. Det skulle också öka överföringskapaciteten av el. Sammantaget betyder det att Värmland skulle kunna bli mer attraktivt för investeringar. Vi vet att tillgången till el är en avgörande konkurrensfråga.

Men hon påpekar att de två pumpkraftverken kommer att kräva stora markingrepp. Därför är det viktigt att involvera alla berörda parter i det pågående arbetet som leder fram till själva tillståndsprocessen.

– Man skissar på etableringar i områden där det finns väldigt många markägare och där det finns värdefull natur. Det är viktigt att Fortum gör ett bra förarbete här. Det handlar om att få acceptans från alla parter, såväl närboende som övriga kommuninvånare.

Mer flexibilitet
Hon hoppas på att allmänheten inte bara kommer att acceptera eventuell ny kraftproduktion, utan också att faktiskt efterfråga den.

– Det bästa är ju om man kan se de fördelar som ny kraftproduktion kan ge hela bygden. Till exempel fler arbetstillfällen, då skapas en positiv drivkraft i hela etableringsarbetet.

Det är vanligt att projekt hamnar i långbänk hos just Länsstyrelsen. Hur kan ni göra processen smidigare?

– Regeringen har de senare åren varit tydlig med att den vill att vi är med tidigt i den här typen av stora processer inom ramen för de regelverk som finns. Det kan innebära tidig dialog och löpande avstämningar.

Fortum konstaterar att behovet av flexibilitet kommer att öka desto mer väderberoende produktion som installeras.

“Pumpkraftverk ger viktig flexibilitet i elsystemet och har unika egenskaper. Den har en förmåga att både producera och konsumera elektricitet, och därtill lagra energi under långa perioder och i mycket stora mängder”, uppger Mikael Lemström, chef vattenkraft Fortum i ett pressmeddelande.

De planerade pumpkraftverken kommer även att kunna delta på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader.

***

Foto: Øyvind Lund

Av Martin Berg
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *