Ingen meddelade sitt intresse i den auktion gällande tre nya danska havsvindkraftsparker vars deadline gick ut under torsdagen.
Även Vattenfall hade räknat på saken, men förklarar att den samlade ekonomiska bedömningen visade att investeringen inte skulle gå att räkna hem.
Auktionsresultatet var en stor dansk nyhet under torsdagen (5/12) och rubrikerna därefter. ”Historiskt havsvindsutbud floppar”, ”Total kollaps”, ”En svart dag för dansk energipolitik”, ”Ett kolossalt fiasko” är bara några exempel.
Second Opinion redovisade för auktionerna när de i april utlystes av den danska regeringen. Sammanlagt handlar det om tre nya havsvindkraftsparker i Nordsjön och tre på Östersjösidan. Energiministern Lars Aagaard beskrev hur ett helt nytt kapitel skulle skrivas i Danmarks historia. El skulle kunna produceras inte bara för de danska behoven, utan även för behoven i utlandet och för produktion av grön vätgas. Tusentals arbetsplatser skulle skapas.
”Med vindmöllor i hundratals rustar vi oss mot Putins svarta gas. Det är projekt i den här skalan som kan göra en stor skillnad för klimatet och vår säkerhet, inte bara för Danmark, utan för hela Europa”, sade han bland annat.
Bild: Läget för de sex havsvindkraftsparkerna framgår av kartan på toppbilden. Från Energisyrelsen.
För var och en av parkerna förutsätter auktionsvillkoren en installerad effekt på minst 1 GW. Det är fritt fram att optimera den havsareal som står till buds och bygga större parker än så. Alltså sammantaget minst 6 GW ny havsvindkraft, men potentiellt 10 GW eller mer.
Vinnarna i auktionerna skulle kunna räkna med en 30-årig koncession på de utpekade områdena. Statsstöd skulle inte utgå, men staten skulle gå in med ett 20 procents ägande i parkerna. Dessa förutsattes vara uppbyggda upp till miniminivån före utgången av år 2030.
Som jämförelse omfattar Danmarks samlade havsvindkraft i dag 2,7 GW, med Vattenfall som den största operatören.
Då tidsfristen i auktionerna i går eftermiddag gick ut för de tre havsvindkraftsparkerna i Nordsjön hade som sagt inga bud inkommit.
”Ett mycket stor besvikelse, och alls inte det som var förväntningen när vi ingick havsvindavtalen. Omständigheterna för havsvind i Europa har förändrat sig markant på relativt kort tid med bland annat stora pris- och räntehöjningar”, kommenterade Lars Aagaard i ett pressmeddelande.
Han nämner att det kan finnas många förklaringar till utfallet av auktionerna och har bett den danska Energistyrelsen att gå in i en grundlig dialog med marknadsaktörerna.
”Dagens resultat ger självfallet inte grund för stor optimism heller för de övriga tre havsvindparkerna [de i Östersjön], men det kan vara att andra aktörer och affärsmodeller finns med i matchen, så svaret vet vi först i april”, säger Lars Aagaard också och tillägger att han vill göra det helt klart att det ska byggas mer havsvind i Danmark.
Av de potentiella budgivarna gick Vattenfall ut med en kommentar att bolaget hade räknat på saken. ”Det finns bra med vind och havsbottnen är bra vid vindkraftslägena, men den samlade ekonomin i projektet tillät inte en satsning”, hette det.
Ørsted, världens största havsvindkraftsutvecklare, förklarade att det skulle vara omöjligt att inför investerarna försvara ett bud på de ifrågavarande parkerna, enligt bolagets vice vd Rasmus Errboe: ”Det är välkänt att flera faktorer av betydelse för havsvindkraften har förändrat sig markant under de senaste åren, som ökad inflation, stjgande räntor och flaskhalsar i leveranskedjan. [—] Vi använder vårt kapital på ett ansvarsfullt sätt.”
De danska energiföretagens intresseorganisation Green Power Denmarks vd Kristian Jensen kommenterar att utgången av auktionen skapar en kritisk situation för vindkraftsindustrin:
”Den gröna omställningen i Danmark har gått i stå. Det ställs upp för få vindmöllor både på havet och till lands. Politikerna behöver förhålla sig till att vindmöllor inte är pengaträd. De är redskap som ska göra oss oavhängiga av fossil energi och fientliga makter.”
4 Kommentarer
4 Kommentarer
Johan Montelius
6 december, 2024: 8:50 f m… kan det vara så att någon insett att priset på el är nära noll när det blåser – tanken svindlar.
SvaraUlf Westberg@Johan Montelius
7 december, 2024: 2:18 e mSom vi vet får vindkraft (och solkraft) sämre betalt än genomsnittspriset. Följ länken och det är tydligt för dansk havsbaserad vind.
Snittpriset ligger under 60 €/MWh och i senaste auktionen I England blev strike price cirka 100 €/ MWh. Klart ingen vågar buda.
https://x.com/jenshigh/status/1865013537346605068?t=V1V4yt-1laC2sq1osZ0Szg&s=19
SvaraJohan Montelius@Ulf Westberg
9 december, 2024: 6:10 f mYep, känt sedan länge och man behöver inte gå över Sundet för att se problemet:
https://klimatupplysningen.se/blast-pa-konfekten/
Vilken tur att vi lyckades bygga upp en vindkraftsindustri genom subventioner, det hade aldrig lyckats om marknadskrafterna fått råda …. ehh?
SvaraRonerik@Johan Montelius
10 december, 2024: 8:23 f mOch det skulle vara anledningen till att vindkraft byggs ut över mycket stora delar av världen. Kina är naturligtvis störst men även kärnkraftslandet Frankrike har betydligt mer vindkraft än Sverige. Ett tips är att titta på läget globalt innan man yttrar sig.
Svara