EI:s nya chef: ”Väldigt glädjande att timvis mätning nu träder i kraft”

EI:s nya chef: ”Väldigt glädjande att timvis mätning nu träder i kraft”

I dag presenterades Anne Vadasz-Nilsson som ny generaldirektör för Energimarknadsinspektionen. Hon närmade sig några aktuella energifrågor och uttryckte sig bland annat balanserat om den nya nätregleringen.

Daniel Löfstedt på uppdrag av Svensk Energi

1 februari nästa år blir Anne Vadasz-Nilsson ny generaldirektör för Energimarknadsinspektionen. I dag är hon ställföreträdande generaldirektör för Konkurrensverket och chef för en av konkurrensavdelningarna. Under sina tolv år på myndigheten har energifrågorna inte legat på hennes bord. 

– Jag har aldrig varit ansvarig för energifrågor på Konkurrensverket, men jag har alltid följt dem, sade hon under dagens pressträff.

Däremot har hon tidigare arbetat med energifrågor på olika sätt: som jurist vid Nätmyndigheten och Energimyndigheten och som utredningssekreterare för El- och gasmarknadsutredningen. På dagens pressträff närmade hon sig i försiktiga ordalag förhandsregleringen av nätavgifter.
– Det är viktigt att det finns tydliga spelregler för företagen annars vill de inte investera i ny infrastruktur. Men det är också oerhört viktigt för konsumenten för de kan inte välja bort en leverantör och då måste det finnas någon som står på konsumenternas sida. Därför ska det bli otroligt spännande att följa förhandsregleringsfrågan och de processer som är i domstol. Det blir säkert utmanande Det är bra att det äntligen finns något på plats för det har varit en del fram och tillbaka om hur det här ska gå till, så det känns väldigt bra, sade hon.

Hon välkomnar också timmätningen som är på plats från och med månadsskiftet.
– Det är väldigt glädjande att timvis mätning nu träder i kraft. Det innebär att man kan se och påverka sin förbrukning och det är i grunden mycket positivt. Anne Vadasz-Nilsson har i sin roll på Konkurrensverket inte medverkat särskilt mycket i medierna. Men då hon har gjort det har det i stort sett uteslutande handlat om hennes arbete mot karteller – vid ett tillfälle faktiskt i en bransch nära energibranschen.

För Affärsvärlden berättade hon 2010 om hur en kartell mellan två företag som producerar kraftledningar i trä avslöjades. I intervjun säger hon: ”Det finns exempel på företag som sluppit böter för att de samarbetat med Konkurrensverket. Det senaste ärendet vi hade gällde en kartell om kraftledningsstolpar i trä. Det finns bara två företag som tillverkar den här typen av stolpar i Sverige” Svenska Dagbladet presenterade henne tidigare i år som ”Doldisen som leder jakten på karteller” och hon har också uttalat sig när mejeriföretaget Arla 2009 var misstänkt för brott mot konkurrensreglerna.

Om hon blir intressant för medierna framöver återstår att se och kommer säkert avgöras av inte minst elprisutvecklingen.

1 Kommentar
Av Daniel Löfstedt
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet