Det går för långsamt att få bort tillsvidareavtalen

Det går för långsamt att få bort tillsvidareavtalen

Utvecklingen med att få bort de dyra tillsvidareavtalen från marknaden går för långsamt, energibolagen måste ta sitt ansvar.

Något färre antal elkonsumenter köper sin el via dyra tillsvidareavtal idag jämfört med för ett år sedan. Men var sjätte elkonsument sitter fortfarande med ett onödigt dyrt elavtal. Det visar en ny rapport från Energimarknadsinspektionen. 

Utvecklingen går alldeles för långsamt! Energibolagen måste ta sitt ansvar och sluta överfakturera svenska hushåll.

Energimarknadsinspektionen har i uppdrag att utreda vilka avtalsformer som erbjuds på elmarknaden samt vilka prisskillnader och andra skillnader som finns mellan avtalen. I dagarna lämnades en rapport om det senaste årets utveckling rörande tillsvidareavtal, även kallat anvisningsavtal, till regeringen. Rapporten visar att något fler elhandelsbolag valt att göra som Skellefteå Kraft och slopat tillsvidareavtalen. Vi uppmanar alla bolag som inte lämnat denna oacceptabla affärsmodell att göra det snarast. Kunderna måste kunna lita på sitt energibolag.

Rapporten visar även att rekommendationen från Svensk Energi, om att det ska finnas information på fakturan rörande tillsvidareavtal, inte har fått avsedd effekt. 32 procent av elhandlarna har ingen text alls om anvisningsavtal på fakturan. Det går inte att med information minska antalet dåliga avtal. Det är elbolagen själva som måste ta bort tillsvidareavtalen.

Ytterst handlar det om att återvinna förtroendet för energibranschen.

2 Kommentarer
Av Agneta
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Egon Jansson skriver:

    Jag arbetar i ett litet elnät och elhandelsbolag. Var tidigare styrelseledamot. Vi kan endast erbjuda våra kunder tillsvidareavtal på en nivå som ligger på konkurrenternas fasta avtal. Vi undersöker fortlöpande möjligheten att kunna erbjuda fastprisavtal. Olika varianter har undersökts men vi har funnit att det blir för stora administrativa kostnader för att kunna erbjuda attraktiva priser. Hur skall vi göra för att kunna slopa tillsvidare-avtalen om dom i alla lägen är för dyra?
    Egon Jansson

  2. Gunnar Ålfors skriver:

    Annonsera mera då o sälj mer andra avtal. Ser ingen reklam vare sig från Skellefteå eller andra

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet