El tillsammans med en vettig elkonsumtion är nyckeln till framtiden. Men det förutsätter också en trovärdig energipolitik och elföretag vi kan lita på. Men inte bara det, vi måste också våga tänka nytt.
Ibland brukar jag tänka på hur det skulle vara att leva utan el, utan hålen i väggen, som gör att vi får ljus värme och mat. Jag bor i en liten by, vi är 20 personer och ungefär 50 hästar. Förr fanns här kor i ladugårdarna, men nu finns inte en enda kvar. Grannen har berättat att de hade ett litet kraftverk i dammen som gav dem el. Ibland när vattnet var lågt och strömmen inte så stark tonades ljuset i husen ner när någon mjölkade korna. Med andra ord, svajade elen.
Också i dag svajar elen, men på ett helt annat sätt. Vi har ett högteknologiskt samhälle och en urbanisering som accelererar i rasande fart. Tillväxt, fattigdomsbekämpning och utveckling allt är beroende av el. Men inte bara det. Som energikälla är elen oslagbar och kan vi framkalla den utan fossila bränslen och farliga avfall. Med el kan vi stoppa växthuseffekten och få ett bättre klimat. På det viset instämmer jag i elbranschens framtidsvisioner.
El tillsammans med en vettig elkonsumtion är nyckeln till framtiden. Men det förutsätter också en trovärdig energipolitik och elföretag vi kan lita på. Men inte bara det, vi måste också våga tänka nytt, men samtidigt också ta vara på de erfarenheter vi fått genom år av positiv utveckling men också många misstag.
Det är också bra att vara optimist. Själv hoppas jag verkligen att det stora internationella forskningsprojektet om att bygga en fusionsreaktor lyckas. Hittills har det kostat massor med pengar och lösningen är en bit bort men drömmen om den eviga energikällan ska vi hålla levande. Medan vi väntar får vi hitta andra lösningar.
Utmaningen just nu är inte bara att komma ifrån fossila bränslen utan vi har också ett politiskt problem. Trovärdigheten för energipolitiken och marknadens aktörer är inte på topp bland medborgarna. Vi har helt enkelt inte någon gemensam verklighetsbeskrivning, vare sig av miljöproblemen eller energipolitiken. En del tycker att larmrapporterna om klimatet är överdrivet, andra älskar kärnkraft och de allra flesta är förbannade på elpriserna. Det är ingen bra start för framtidsbygget. Särskilt inte när politikerna ställer stora krav på elföretagen avkastning, reducerar anslagen till forskningen och ger vidlyftiga subventioner till populistiska olönsamma projekt som till exempel vindkraften.
I min framtidsvision har politikerna tagit sitt förnuft till fånga och börjat bygga en ny energipolitik där de samarbetar över blockgränserna. De tänker på Sveriges bästa och samtidigt arbetar med en miljö och teknikutveckling som ska gå på export till andra länder. De har lagt ner den internationella expansionen med att sälja el. Sverige är ett litet land på elmarknaden, vi kan inte rädda världen genom att köpa kolkraftverk i Tyskland och Polen och ta över nedläggningshotade kärnkraftverk. Vi exporterar i liten skala och i stället har vi en energipolitik som ger näringslivet en konkurrensfördel på världsmarknaden.
Satsningen på industrin genererar nya uppfinningar när det gäller att värna miljön och minska elanvändningen. Det kunnandet går på export ut över världen. Vi skapar fonder av de pengar som vattenkraften levererar. Vi ser till att hela Sverige får del av inkomsterna från vattenkraften. De regioner och kommuner som hyser naturtillgångarna får pengar tillbaka och därmed möjligheten att utvecklas och skapa nya arbetstillfällen. Där finns en outnyttjad resurs i ett folk som i generationer levt med vattenkraften.
Under tiden vi väntar på fusionskraften räcker det med att vi spar energi och uppmuntrar till småskalig elproduktion. Ett vattenkraftverk i en by eller ett vindkraftverk i ett villaområde, solfångare på taket i bostadsområdet – allt är möjligt i liten skala. Vi har tagit fram ett regelsystem som stimulerar människor och som också möjliggör att de enkelt kan sälja sin överproduktion till elbolagen.
Vi kommer också genom samma hål i väggen som elen kommer till våra hem få betydligt mycket mer än bara värme och ljus. Genom den nya tekniken har forskare och företag tillsammans med regeringen utvecklat den så kallade smarta elen. Med den kommer en helt ny teknik in i våra hem men tyvärr också övervakningssamhället. Med smart el kan du få hjälp av elbolagen att reglera din elförsörjning. Du kan få besked om när det är billigast att starta diskmaskinen och larma om något i hemmet drar extra mycket el.
Din vardag blir lättare och dina kostnader minskar men tyvärr finns ju risken att någon ser vad du äter till middag. Integriteten med smart el och övervakningssamhället är en jättedebatt som pågår. Men drömmen om att det inte längre spelar någon roll var vi bor eller var vi är för att kunna arbeta har kommit mycket längre. Den nya tekniken för oss ut i världen och världen kommer till oss.
Det bästa är att politikerna har vågat lyssna på människor, vågat tänka om och brutit gamla mossiga och olönsamma strukturer. En ny tid kräver nya lösningar!
Lotta Gröning
ÖVRIGA ARTIKLAR I DEBATTEN:
Fredrick Federley, riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet
Fredrik Bergström och Tore Englén, WSP
Anders Mathiasson, vd för Energigas Sverige
Niclas Damsgaard, chef för Sweco Energy Markets
Tommaso Auletta, chef för ABB:s enhet för energieffektivisering
Mikael Höök och Simon Davidsson, forskare vid Uppsala Universitet
Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen
Malin Thorsén, projektledare på Svensk Energi
3 Kommentarer
Johan Ringmar
28 november, 2013: 9:44 f mKan Lotta eller någon annan trovärdig beskriva de
Svara”vidlyftiga subventioner till populistiska olönsamma projekt som till exempel vindkraften.” som utgår för närvarande?
Anders Kjellström
28 november, 2013: 9:21 f mAtt satsa på smarta elnät är helt rätt men ännu viktigare är att satsa på ”Smarta Hem” För 15 år sedan var ”Smarta Hem” rejält hypade och det slutade med att Vattenfall förlorade 2 000 miljoner på sitt projekt SensEL. Det är viktigt att satsa rätt när det gäller ”Smarta Hem” och Smarta Elnät så att inte historien upprepas.
SvaraBengt Gunnarsson
28 november, 2013: 9:14 f mHålen i väggen blir inte mindre viktigare när vi om 20 år skall ladda våra elbilar. – Vad kör du på ? – 25% vattenkraft, 25 % Putingas, 25 % kärnkraft och 25 % kolkraft.
Svara