Kungliga Vetenskapsakademien har tyvärr missuppfattat vindkraftens möjligheter.

Kungliga Vetenskapsakademien har tyvärr missuppfattat vindkraftens möjligheter.

I SvD OPINION skriver Kungliga Vetenskapsakademins Energiutskott, KVA-E, ett inlägg under rubriken ”Meningslös satsning på vindkraft”. Tyvärr har KVA-E missuppfattat vindkraftens möjligheter.

KVA-E skriver att de ”i en utförlig analys visat att Sverige kan klara upp till cirka 10 TWh vindkraft i elförsörjningssystemet” och ” Utökas vindkraften ytterligare måste både elnäten och vattenkraften förstärkas, alternativt måste nya gas- eller kolkraftverk installeras eller de skyddade älvarna offras”. Tyvärr har inte KVA-E visat upp någon ”utförlig analys”. Deras påstående att ”..kolkraftverk installeras eller de skyddade älvarna offras” finns inget som helst vetenskapligt beräkningsunderlag för. Det finns ingen forskning som tyder på att detta skulle vara nödvändigt vid, t ex, 15-20 TWh vindkraft. 

I Sverige producerades 2011 146,3 TWh-el inklusive 6,1 TWh (4,2 procent) från vindkraft. Under 2012 förväntas vindkraftsproduktionen i Sverige bli 7-8 TWh. En ”gräns” vid 10 TWh vindkraft per år som KVA-E verkar befara innebär därmed ytterligare endast 2-3 TWh vindenergi per år, dvs ytterligare ca 2 procent av produktionen.

I Spanien fick man under 2011 16 procent och i Portugal 18 procent av sin elenergi från vindkraft. Enstaka timmar har Spanien haft över 50 procent från vindkraften och Portugal över 90 procent. Skulle Sverige få samma energiandel som dessa länder skulle vi få ca 25 TWh från vindkraft. Den Iberiska halvön har drygt 24000 MW vindkraft och enbart ca 2000 MW handelskapacitet med Frankrike och Marocko, dvs nästan alla variationer balanseras internt. Jämfört med dessa länder har Sverige mycket mer relativt lättreglerad vattenkraft och mycket starkare handelskapacitet med grannländerna. KVA-Es påstående att det skulle finnas någon slags gräns för vindkraftens potential vid 10 TWh/år är sålunda helt orimligt.

För att förstå vindkraftens potential är det därmed viktigt att se Sverige som en del av det Nordeuropeiska elsystemet. Vår handelskapacitet med grannländerna är drygt 10000 MW att jämföra med, t ex, en kärnkraftskapacitet om ca 9300 MW. Exempelvis 15 TWh vindkraft motsvarande ca 6000 MW skulle därmed, inom denna elmarknaden och tillsammans med andra variationer, balanseras av bland annat 47000 MW nordisk vattenkraft.

Vindkraftens påverkan på hela samhället ska givetvis diskuteras, men debatten måste vila på en grund om hur ett elkraftsystem faktiskt fungerar och vilka erfarenheter man har från denna typ av system.

Lennart Söder
Professor i elkraftsystem, KTH

10 Kommentarer
Av Lennart Söder
Professor i elkraftsystem, KTH
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

10 Kommentarer

  • sl
    31 januari, 2014: 11:30 f m

    Det är rörande med en professor som jämför elkonsumtionen mellan Sverige (korsar polcirkeln) och Portugal (nära ekvatorn). Sverige är ett rikt industriland som ändå haft ambitionen låga elpriser, Portugal ett turistparadis som tillverkar kläder för hand. Hela sydeuropa plågas av höga elpriser, kan det vara ett grundläggande skäl till deras avindustrialisering? Vi ska ha sydeuropa som varnande exempel, inte möjlighet

    Svara
  • Ingemar Basth
    16 mars, 2013: 10:46 f m

    Tror nog att Söder har rätt bra på fötterna i sina siffror till skillnad från akademin som slarvat rätt rejält. Frågan gällde elkraftssystem och reglering i huvudsak och det som ska diskuteras. Saklig debatt vilande på evidens värd namnet föredrar jag i alla fall

    Svara
  • Jimmie Lindberg
    6 maj, 2012: 10:30 f m

    Integration av vindkraft, är den möjlig eller inte? Oviktig fråga Lennart. Första frågan är behöver svensk elproduktion vindkraft. Det svaret är nej! Vi förväntas öka svensk elexport från 7 TWh 2011 till ca 24 tWh 2020, mer än vindkraften då producerar. Vindkraft minskar inga svenska utsläpp och fyller därmed inget syfte. Att bygga något som har så stora miljökonsekvenser som vindkraft, helt i onödan, är bara korkat. Lennarts jobb betalas av den industri han nu beskyddar och det kan man förstå, det ökar dock inte hans trovärdighet. Stoppa subventionerna till vindindustrin, den duger ändå inget till i Sverige och deras verksamhet är det största miljöhotet sedan blybensinen.

    Svara
  • Benny Johansson
    1 maj, 2012: 5:06 e m

    Lennart Söder,
    Professor i el-kraftssystem, verkar ha blundat väl länge nu? Och inte registrerat de svåra skadorna som hela EKO-system, kan råka ut för, av det OLIDLIGA BULLER, som Storskaliga Vind-kraftverk
    avger. Det betyder att inte bara allt vilt och djurliv på land i skogarna eller fisk i sjöarna kan förintas, utan likväl att växter, blommor, pollinerare, och därmed frösätt-ningen och därmed allt i naturen, kan skadas. Det är sant! Allt som egentligen är av betydelse i naturen. ”LIVET” i naturen! För att inte tala om vad människorna inom 30 mils avstånd från. monster-maskinerna, riskerar? I Stugor, Hem och Gårdar, Hälsan, Familjen, Ekonomin? Kanske med Tinnitus, Epilepsi! I Ett ”OLIDLIGT” buller!
    Vilken miljö-skribent som helst kan i dag skriva en bok om bara skador, sjukdomar och miljö-förstör-else och konkursade Vind-bolag, Gårdar och Sommarstugor, som lämnats i panisk skräck, i ett fruktansvärt oljud, fly från sina älskade stugor och Gårdar, undan ett OLIDLIGT BULLER. från allt som tidigare betytt något! KATASTROF! Hals över huvud, RÄDDE SIG DEN SOM KAN!

    Och så pekar Lennart Söder på Spanien och Portugal? Vilka föredömen? Helt under isen?
    Varför inte berätta att de Norrländska Vind-vansinnet inte ger något alls som liknar elektricitet, under vintern, när dom står där infrusna helt stilla och eldas med Tysk Elvärme?
    Bara för att smälta av all isen? Den smutsigaste el-kraft som finns på jorden? Fossil Kolkraft? I hela Norra Sverige på Vintern? GOSCH? Eldas Med Kol? Dessa Vind-verk, som kommunerna och lättlurade skogs-ägare, har betalt många milliarder för? Jag saknar faktiskt ord, dom ord jag har för spektaklet, kan inte tryckas! Lennart! Vad sägs om en snabb hjärn-skada, obotlig!. Efter en natt i en av de stugor som står i vägen för Vind-kraftens, OLIDLIGA LJUD! Där de boende för längesedan lämnat allt i sticket, utan en krona i ersättning, från Vind-nasarna? Kommunerna har blivit utsatta för världshistoriens största bedrägeri, ett ofantligt, ”BONDFÅNGERI”!
    Men det är de boende på landsbygden och hela vår
    natur och djurliv som tvingats acceptera skräpet?
    Det är väl ämnat att bli till mera Tysk KOL-KRAFT?
    KAN JAG TRO?
    USCH!

    Svara
  • Benny Johansson
    1 maj, 2012: 4:07 e m

    Lennart Söder;
    Har dristat sig att peka på Vindens Potential och Spanien och Portugal, som teferenser för Vind-kraft? Varför inte peka på USA som år 2009 hade det sämsta industri-året alla kategorier sen börs- kraschen i slutet av 1920-talet? Året därefter, dvs. år 2010, så började USA:s Industri sin upp-gång igen, men inte den helt ”MENINGSLÖSA”, extremt farliga och värdelösa, Vind-kraftsindu-strin? Den föll LIKA TUNGT som de miljarder andra ”FUROR” som den fällt, på sin väg till de glömda ide’ernas sop-tunna. MED 70%?
    Från det fullständiga fiaskot året innan? MINUS
    SJUTTIO PROCENT? Och är nu helt under isen!
    TILLÅTS INTE, FÖR MILJÖN, ATT VISA SIG IGEN!

    Svara
  • a strandberg
    27 april, 2012: 11:44 e m

    Sant!
    Bra sagt!
    Tror mer på att en professor i elkraftsystem vet hur ett elnät fungerar och vad det klarar av och inte klarar av än kva.

    Svara
  • B.Stymer
    27 april, 2012: 1:51 e m

    Kul jämförelse med Spanien och Portugal, två av EU-staterna som är bankrutt.
    Enligt undersökningar har bara Spanien förlorat över 60 000 jobb på sin dyra vindel.
    Söder har länge lobbat för vindkraftverksbranschen därför att de betalat han s.k. forskning.
    Bidragssnyltarna betalar honom och då betyder vetenskap inte ett dyft.
    Söder borde ägna sig åt något vettigt, t.ex. att stoppa vindvansinnet.

    Svara
  • Håkan Risberg
    26 april, 2012: 2:00 e m

    Du glömmer att påpeka att parallellt med utbyggnaden av sol och vind har Spanien tredubblat reglerkraften med hjälp av gasturbiner (10 GW 2005 till 30 GW 2011). Vilket ligger i linje med vad Sverige skulle behöva göra enligt KVA:s rapport.

    /Håkan

    Svara
  • Peter Stilbs
    26 april, 2012: 1:59 e m

    En Maria Jäderberg, Enhetschef Press och Kommunikation, Svenska Kraftnät skrev så sent som häromdagen (precis samma som förra året) ett emailsvar till en bekant: bl.a. …”Därför har Svenska Kraftnät startat ett projekt som har arbetsnamnet ”Integrering av vindkraft”, ett av syftena med det är att få fram ett svar på den fråga du ställer. Enligt tidplan ska projektet vara klart i april 2012, så jag ber dig att ge dig till tåls”…

    Jaha, man startar en utbyggnad av vindkraft, utan att bry sig om näten klarar det?

    Och Söder’s utsagor bygger på ”datasimuleringar” – eller ?

    Svara
  • Lars Karlsson
    26 april, 2012: 12:49 e m

    Kungliga Vetenskapsakademin har givetvis rätt men vad bryr sig miljönissarna om det ? De fortsätter att sprida sina sagor .

    Svara

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet