Den här vintern är elpriserna betydligt lägre än förra. Upsala Nya Tidning (UNT) undersökte nyligen orsakerna till detta. Chanserna är goda att prissänkningen fortsätter ett tag till, skrev UNT.
Daniel Löfstedt på uppdrag av Svensk Energi
vintern – och även vintern dessförinnan – gick medierapporteringen inte sällan ut på att ifrågasätta elmarknadens funktion. Anledningen var att elpriserna var höga och detta skulle vara ett utslag för att elmarknaden inte fungerade.
Men att priset var högt då och lågt den här vintern är ett bevis för att elmarknaden fungerar. Det menar Kaj Forsberg, energimarknadsanalytiker på Sweco.
– Den här vintern har vi ett överskott i vattenmagasinen på 10-15 terawatt-timmar och förra vintern hade vi ett underskott på 25 terawatt-timmar. Den skillnaden motsvarar vad fem till sex kärnreaktorer producerar under ett år. Härtill fungerar kärnkraften som vi kan förvänta oss den här vintern. Det högre priset i fjol signalerade att vi hade bristande tillgång i systemet och det låga elpriset just nu signalerar till elkonsumenterna att det idag finns ett överskott, säger han och lyfter även fram den minskande efterfrågan som en prissänkande faktor.
– Vi har ju också en situation där förbrukningen är lägre därför att det hittills har varit varmare den här vintern och vi har också under hösten sett en stagnerande trend inom industrin. Den förbrukar inte lika mycket energi som under de senaste vintrarna, säger Kaj Forsberg.
Något som också pressar ner priset just nu är att de internationella bränslepriserna och då är det framför allt kolpriset som har sjunkit.
– Priset på kol har sjunkit 10-15 procent på bara 3-4 månader och en sådan sänkning går rakt in i kostnadsutvecklingen för energiproduktionen. I och med att Danmark och Tyskland har kolkraft får vi ett lägre alternativpris och kan importera billigare el än i fjol, säger Kaj Forsberg.
Tillgängligheten i kärnkraften tillskrevs ofta förra vintern vara orsaken till de höga elpriserna, det är en del av sanningen, men inte hela.
– Varför det var relativt högt pris på de långa kontrakten berodde endast till liten del på bristen i kärnkraften, men mer på de stigande bränslepriserna vi hade då och underskottet i vattenkraften. Hade inte priserna reflekterat den brist som var, då hade vi haft anledning att vara oroliga för att marknaden inte fungerar, säger Kaj Forsberg.
Han följer inte mediebevakningen av energimarknaden i detalj, men välkomnar rapportering som beskriver varför det är så låga priser den här vintern.
– Om en kärnreaktor står still en vecka för länge har medierna en tendens att rapportera ganska mycket om detta. Visst har det ett nyhetsvärde, men det påverkar inte elpriset nämnvärt, om något alls, på lång sikt. Däremot den situation vi har i dag med låga elpriser är inte över i morgon utan kan vara i flera år. Det är viktigt att rapporteringen inte bara fokuserar de perioder då vi har höga elpriser. Då är det större risk att en bild sätter sig av att priset bara kan gå uppåt, men så är det inte. Det rör sig både upp och ner och det finns en logik i varför det rör sig och i vilken riktning.
Kommentera
Obligatoriska fält är markerade med *