”Elnätet avgör Europas framtid”

”Elnätet avgör Europas framtid”

DEBATT
Energiomställningen drivs inte längre främst av klimatmålen menar Axel Holmberg, vd för Ingrid Capacity. Europas säkerhet och konkurrenskraft står nu på spel och det är elnätet som avgör om vi lyckas.

När IEA:s toppmöte om energisäkerhet hölls i London i slutet på april stod en sak klar: frågan om energi är inte längre bara klimatpolitik. Den är kärnan i Europas geopolitiska och ekonomiska strategi. Säkerhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet har blivit de avgörande drivkrafterna bakom energiomställningen. Det omfattande strömavbrottet i Spanien och Portugal nyligen blev en konkret påminnelse om hur sårbart vårt nuvarande elsystem är och hur snabbt konsekvenserna kan bli kännbara.

Europa är i dag kraftigt beroende av importerade fossila bränslen, framför allt olja och gas från OPEC-länder och USA. Enligt EU-kommissionen uppgår kostnaden till omkring 500 miljarder euro per år, vilket motsvarar nästan tre procent av unionens BNP. Det är en kostnad vi i dagsläget inte kan undvika, men som visar hur mycket vi har att vinna på att minska vårt beroende. Ju snabbare vi bygger upp vår egen energiproduktion, desto fler resurser kan stanna i Europa och bidra till investeringar, jobbskapande och långsiktig tillväxt här hemma.

Men det handlar inte bara om att producera mer el. Utbyggnaden av sol- och vindkraft har redan undvikit fossilimport för över 59 miljarder euro i Europa på bara fem år. Och enligt det internationella näringslivsuttalande som UNEZA lanserat i samband med IEA:s toppmöte, ger förnybar energi och energieffektivisering fördelar som vida överstiger utsläppsminskningar. Det sänker kostnader, skyddar företag från prischocker och bygger konkurrenskraftiga ekonomier. Sol- och vindkraft har bidragit till att sänka grossistpriser på el och förbättrat prisförutsägbarheten för industrin.

Potentialen är mycket större: Med dagens teknik kan upp till 78 procent av industrins energianvändning bli elektrisk och med ny teknik som är på väg kan nästan all industriell energi komma från el. Samtidigt växer elproduktionen snabbare än vår förmåga att ta emot den. Det är elnäten som sätter gränsen. I dag hindras utbyggnaden av förnybart, elektrifiering av industrin och etableringen av ny teknik inte av brist på ambition, utan av brist på elnätskapacitet.

Det europeiska elsystemet är fragmenterat, nationellt styrt och präglat av regleringar som belönar kortsiktig lönsamhet snarare än långsiktig systemnytta. Incitament saknas för investeringar i digital styrning, flexibilitet, lagring och smartare användning: allt det som ett resilient system faktiskt kräver.

Vi måste börja se elnäten för vad de är: strategisk infrastruktur för ett konkurrenskraftigt Europa. Så länge vi ser dem som en nationell angelägenhet, kommer vi fortsätta suboptimera investeringar och kapacitet. Europas elsystem är gränsöverskridande till sin natur och vår strategi måste bli detsamma.

Det här är också en industriell möjlighet. När vi bygger nästa generations elsystem, med AI-styrning, smarta nät, flexibilitet och lagring, skapar vi inte bara utsläppsminskningar. Vi bygger Europas nästa exportindustri. Här finns potential till tiotusentals nya jobb i uppbyggnaden, men också långsiktig sysselsättning i ett system vi själva äger, driver och förfinar. Och det är här, i Europa, vi måste utveckla tekniken, inte bara för att möta våra egna behov, utan för att bygga industriell självständighet och bli ledande på en global marknad.

Detta är ett av huvudbudskapen i den rapport som tidigare premiärministern Mario Draghi nyligen presenterade på uppdrag av EU-kommissionen. I rapporten nämns energi över 700 gånger och definieras som en nyckelfaktor för Europas framtida konkurrenskraft. Den europeiska konkurrenskraften vilar i dag på vår förmåga att ställa om effektivt.

För att lyckas måste vi använda elnätet bättre och snabbare. Varje ledig kilowattimme ska nå den som behöver den. Varje investering i flexibilitet och smartare styrning är en investering i Europas säkerhet. Varje ny gränsöverskridande koppling är en investering i vår gemensamma välfärd.

När världens ledare samlades i London för IEA:s toppmöte stod Europa inför ett vägval. Energiomställningen är inte längre bara ett klimatprojekt. Säkerhet och konkurrenskraft har blivit akuta drivkrafter, men de pekar i samma riktning som klimatmålen. För att lyckas krävs ett elsystem som möjliggör både omställning och tillväxt. Det stora strömavbrottet i Spanien och Portugal var en påminnelse om att elnätet inte bara är teknik, utan den kritiska infrastrukturen bakom Europas säkerhet och tillväxt. Utan det når vi varken våra klimatmål, vår energisäkerhet eller vår industriella styrka.

Av Axel Holmberg
VD Ingrid Capacity
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

Prenumerera på artiklar


Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet