DEBATT
Förändringar behövs för att på mest effektiva sätt hantera ett elsystem i förändring – ett elsystem med mer förnybar elproduktion, med mer flexibilitet och en på sikt förväntat ökad efterfrågan på el. Svenska kraftnät har stor respekt för att det är utmanande för elmarknadens aktörer att anpassa sig. Det skriver Anna Jäderström, sektionschef Balansmarknader på Svenska kraftnät i en replik på Mats Nilsson.
I ett inlägg i Second Opinion (16 april 2025) skriver elmarknadsanalytikern Mats Nilsson om införandet av ett nytt sätt att balansera elsystemet, genom mFRR energiaktiveringsmarknad.
Balanseringen i Norden har från den 4 mars genomgått en stor förändring efter många års förberedelser. Aktivering av manuell frekvensåterställningsreserv (mFRR) sker nu på 15 minuter och baseras på obalansen i varje elområde.
Elmarknaden i stort är under kraftig utveckling. Det nya sättet att balansera bör därför inte bedömas enskilt utan måste sättas i relation till utvecklingen i sin helhet av marknaderna i Norden och hela Europa.
Mats Nilsson skriver att ”mFRR EAM förbättrar visserligen frekvensen i elnätet – men till vilket pris”. Här behöver förtydligas att anledningarna till införandet av mFRR EAM är många fler än att förbättra frekvensen i elnätet.
De förändringar som genomförs i Sverige, Norden och Europa handlar om att elsystemets samlade resurser ska användas mer effektivt, genom att marknadslösningarna mer korrekt speglar elnätets fysiska förutsättningar. Dessa förändringar behövs för att på mest effektiva sätt hantera ett elsystem i förändring – ett elsystem med mer förnybar elproduktion, med mer flexibilitet och en på sikt förväntat ökad efterfrågan på el. Allt detta som en del av den nödvändiga energiomställningen – samtidigt som en god frekvenskvalitet ska bibehållas.
I fjol infördes en ny metod för tilldelning av handelskapacitet (flödesbased kapacitetsberäkningsmetod) som avsevärt ökat kapaciteten på dagen före-marknaden. Handel på 15 minuter gör att fler resurser kan vara aktiva på elmarknaden och att vi kan få ut mer nytta av den infrastruktur som redan finns på plats. Nu är 15 minuters tidsenhet infört på balansmarknaden och på intradagmarknaden och den 11 juni planeras gemensam europeisk övergång till 15 minuter på dagen före-marknaden.
Samtidigt med övergången till 15 minuters balansering, infördes också områdesbaserad balansering, som säkerställer att driftsäkerhetsgränser kan beaktas samtidigt som vi får en förbättrad förmåga att hantera obalanser. Därmed blir vi inte blir lika beroende av överföringskapacitet och reserver i omkringliggande länder.
Vi på Svenska kraftnät har stor respekt för att det är utmanande för elmarknadens aktörer att anpassa sig till flera stora förändringar inom en relativt kort tidsrymd.
Vad gäller de ökade kostnaderna avseende obalanser så är de nivåer och den volatilitet som vi har sett sedan införandet bekymmersam. Vi måste komma ihåg att det är en kort tidsperiod – men en normalisering av situationen är på sikt nödvändig. Svenska kraftnät följer utvecklingen mycket noggrant och ser över vad vi kan göra för att underlätta för nya aktörer på marknaden och därmed förbättra likviditeten, hur vi kan förbättra algoritmen som styr handeln samt hur vi kan ge bättre möjligheter för aktörer att handla sig i balans.
För oss är det givet att införandet av mFRR energiaktiveringsmarknad den 4 mars inte är en slutpunkt, utan det kommer att krävas fortsatt utveckling av balansmarknaderna.
Mats Nilsson skriver vidare att ”Det är inte rimligt att reformer drivs igenom utan tillräckliga konsekvensanalyser, utan transparens, och utan att ta tillvara den kompetens som finns hos marknadsaktörerna.” Vi instämmer i att det vore orimligt – om så var fallet. Svenska kraftnät inledde dialogen om mFRR EAM i februari 2021 och har i fyra års tid haft ett stort antal aktörsmöten och även löpande mer informell dialog med aktörerna.
Konsekvensanalyser har också gjorts – de nordiska transmissionsnätsoperatörerna har exempelvis redovisat resultaten av parallelldrift, s.k. shadow operations, vid öppna webbinarier. Det är självklart för oss att elmarknaden inte fungerar utan marknadens aktörer och ett effektivt samspel mellan elmarknadens olika delar.
Det finns också konsekvenser av att inte genomföra förändringen, så som att inte möjliggöra handel på 15 minuter och inte öka flexibiliteten i elsystemet. Det är exempelvis viktigt att det finns incitament att öka likviditeten på balanseringsresurser i de elområden som idag har otillräcklig flexibilitet, för att kunna hantera de obalanser som uppstår. Om vi ska klara energiomställningen är det inte ett alternativ att inte göra några förändringar – även om de under en period kan medföra vissa negativa konsekvenser.
Att balansera elsystemet och att bidra till energiomställningen är två av Svenska kraftnäts viktigaste uppgifter. Vi arbetar för att skapa lösningar som ger en väl fungerande helhet och som genomförts i tid och som är tillräckligt långsiktiga för att skapa stabilitet framöver. Vår främsta uppgift avseende mFRR EAM är därmed nu att undersöka möjligheter till marknadsanpassning utifrån de konsekvenser som har uppstått.
Vi är tacksamma för alla synpunkter som kommer in på vårt sätt att sköta vårt uppdrag. En levande dialog med alla kunniga aktörer bidrar till vår möjlighet att fortsätta utveckla balansmarknaderna.
Kommentera
Obligatoriska fält är markerade med *