”Avgörande för Sverige som investeringsland”

”Avgörande för Sverige som investeringsland”

DEBATT
Sveriges överskott på fossilfri el till konkurrenskraftiga priser har länge lockat utländska investeringar som skapar jobb och driver innovation. För att behålla investeringsvilja och konkurrenskraft krävs fortsatt utbyggnad av elproduktionen och vindkraften är då avgörande. Det skriver ledare för en rad av Sveriges viktigaste aktörer inom svensk vindkraft.

Idag samlas företagsledare och beslutsfattare från hela världen på investeringskonferensen Join Sweden Summit i Stockholm. Sverige är ett attraktivt land för utländska direktinvesteringar. De senaste två åren har investeringarna uppgått till över 830 miljarder kronor. Business Sweden placerade 2024 Sverige som den fjärde största marknaden för utländska direktinvesteringar i Europa och på trettonde plats globalt.

Utländska direktinvesteringar är avgörande för Sveriges ekonomi och konkurrenskraft. De bidrar med kapital, ny teknik och innovationer som stärker näringslivet och skapar tillväxt. Idag sysselsätter utlandsägda företag nära 800 tusen personer i Sverige – nästan en fjärdedel av alla anställda i näringslivet. På så sätt leder investeringarna till ökade skatteintäkter samt nya affärsmöjligheter för svenska företag.

En anledning till att Sverige är ett attraktivt investeringsland är vårt betydande elöverskott. Framtidens industrier och teknikföretag, t.ex. produktion av fossilfritt stål, mer hållbara byggmaterial, kemikalier samt data- och serverhallar, efterfrågar alla stora mängder fossilfri, grön el till konkurrenskraftiga priser – snabbt. Ska vi fortsätta attrahera utländska investerare måste vi snabbt säkerställa följande:

Mer el – snabbt
För att nå regeringens planeringsmål om 300 TWh till 2045, och då möta industrins behov, behöver nära 7 TWh ny elproduktion tillkomma varje år; en takt Sverige inte har sett på flera decennier. Hastigheten är också avgörande: även om regeringens planeringsmål tar sikte mot 2045, behövs det väsentliga tillskott av ny el och en utbyggd nätinfrastruktur tidigare än så. Om inte utbyggnadstakten av elproduktionen ökar nu och sker systematiskt över tid riskerar stora internationella industrisatsningar att förläggas i utomlands.

Konkurrenskraftiga elpriser
Både svenskt och internationellt näringsliv efterfrågar inte bara stora mängder fossilfri el, den behöver också vara möjlig att köpa till konkurrenskraftiga priser. När vindkraften tillför el till systemet bidrar den till att pressa elpriserna, vilket stärker industrins konkurrenskraft. Utan stabila och konkurrenskraftiga elpriser riskerar företag att flytta sin produktion till marknader med bättre förutsättningar.

Energibolag fortsätter satsa i Sverige
Omställningen sker inte bara i Sverige, utan hela världen ställer om och elektrifierar. Länder som Polen, Tyskland, Frankrike och Storbritannien arbetar aktivt för att attrahera gröna investeringar med tydliga politiska signaler och gynnsamma villkor för ny elproduktion.

En fortsatt vindkraftsatsning det kommande decenniet är den lösning som bäst svarar på ovan behov. Landbaserad vindkraft kan producera mer el snabbast, till lägst kostnad. Därtill har havsbaserad vindkraft enorm potential och kan tillföra stora mängder el även när behoven är som störst, tack vare jämna och starka havsvindar. Där har regeringen också direkt rådighet över projektens tillstånd. Gemensamt för all vindkraft är att det går snabbt att bygga när tillstånden väl är på plats.

Sverige är och ska fortsätta vara de svenska och internationella företagens bästa vän. Men för att dessa de ska investera och växa i Sverige behövs långsiktiga spelregler, beslutsamhet och tydlig politisk riktning kring vindkraften. Därför föreslår vi:

Jämlika marknadsförutsättningar. Om regeringen fullföljer planerna på subventionerade kärnkraftsinvesteringar riskerar de att lägga en våt filt över andra investeringar. Med tanke på att det tar lång tid innan ny kärnkraft kommer på plats, kommer det inte finnas tillräckligt med el i närtid för att möta elbehoven. För att undvika den utvecklingen behövs ett helhetsgrepp där regeringen agerar för att ska skapa gynnsamma investeringsvillkor för all fossilfri elproduktion. Teknikneutralitet är en viktig del för att realisera de mest kostnadseffektiva lösningarna i tid.

Det nuvarande kommunala vetot skapar osäkerhet och bromsar viktiga projekt. Utredningar har redan pekat på lösningar, och vi uppmanarregeringen att snarast reformera vetotsom en del av ett större paket för att stärka incitamenten för kommunerna. Det är avgörande för att skapa stabilitet och förutsebarhet för projektutveckling vilket också har påverkar investeringsviljan positivt för framtida projekt.

Sist men inte minst spelar Försvarsmakten en viktig roll i Sveriges elektrifiering. Det behövs en tydligare styrning för att tillgodose dess behov och samtidigt möjliggöra vindkraftsexpansion. Försvarsförmågan behöver omfatta infrastruktur både på land och till havs, även för framtidens energisystem. Med tydlig planering och klara ramar kan vi både säkra vår energiförsörjning och försvarsförmåga.

Sverige har alla förutsättningar att bygga ut elproduktionen för att stå redo att möta, och bana väg för, den framtida efterfrågan. Det behövs då tydlig politisk riktning, bättre tillståndshantering och konkurrenskraftiga villkor för att locka de investeringar som krävs. Detta har vi även framfört till regeringen i de branschdialoger som ägt rum. Regeringen har en unik chans att visa vägen och skapa förutsättningar för framtidens energisystem – dessutom inför ögonen på företagsledare från hela världen som letar efter platser för etablering och tillväxt.

Daniel Badman, vd Svensk Vindenergi

Matilda Afzelius, vd RES Renewables Nordics

Cecilia Bergman, vd Ørsted AB

Charlotte Bergqvist, sverigechef Cloudberry Clean Energy

Per-Erik Eriksson, vd Arise AB

Magnus Hallman, sverigechef Deep Wind Offshore

Emma Sjöberg, head of legal Skyborn Renewables Sweden

Marcus Thor, styrelseordförande Freja Offshore

Per Witalisson, vd Eolus Vind

Emelie Zakrisson, sverigechef OX2

Peter Zachrisson, vd SR Energy

***

Foto: Eolus

5 Kommentarer
Av 11 företrädare för investeringar i vindkraft
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

5 Kommentarer

  • Kjell Eriksson
    20 februari, 2025: 6:48 e m

    Ett vinklat, orealistiskt och ensidigt debattinlägg.
    Var finns aspekter av de problem intermittent elproduktion från vindkraftverk ger? Lönsamhet, systemtjänster för nätstabilitet, miljöödeläggelse, lagring av el bland annat.

    Inlägg av detta slag kan enbart vilseleda den okunnige. Kanske en del av våra politiker kan ingå där?

    Svara
  • Sten Person
    20 februari, 2025: 9:50 f m

    Vad är det för fel på dessa människor?
    "Alla" vet om (inte minst Dan Sten Ohlsson, DI.se) eller Affärsvärlden, vilken svart hål vindkraften är.
    Knappa 5 miljarder i förlust 2024 TROTTS alla bidrag/subventioner och utbetalningar… till okunniga lokalpolitiker. Gänget ovan, påminner om Northvolt fast 5 år senare, allt skall bli så bra…. Är vindkraften så som vi känner den i Sverige, en bluff av större magnitud än Etanolen eller nämnda batteriföretag?
    Genom daglig pressbevakning så ser man igenom det mesta som beskrivs ovan – och då har vi inte ens kommit till Svenska kraftnäts vilja att exportera energi….. Mitt eget uppvaknande? Ser på hur värden minskar, banker drar in lån där vindkraften etablerar sig samt YT kanalen – hinderbelysning – visar med skrämmande tydlighet den lokala påverkan (ljus, blixtar, skugga, ljud, infraljud mm)

    Svara
  • Björn Christoffersson
    19 februari, 2025: 7:18 e m

    Inte med ett ord berörs vindkraftens svaghet – den ger ingen eller obetydlig el vid svag vind. Detta kräver någon form av lagringssystem när vindkraften växt så att vattenkraften och transmission systemen inte längre kan stå för sådan service. Sådant kostar pengar som kunderna måste betala, dvs det är inte säkert att vindkraften då blir billig.
    Detta vet alla av skribenterna, men de argumenterar bara för sitt eget och sina bolags bästa genom att på ett bedrägligt sätt endast lyfta fram vindkraftens fördelar.
    Inlägg som detta leder bara till mer polarisering och en mindre ingenjörs inriktad debatt i ett för Sverige viktigt tekniskt problem. Vad kan vi göra för att få en sakligare debatt?

    Svara
  • fredrik bruno
    19 februari, 2025: 7:55 f m

    Vilka större energislukande projekt eller industrier har flexibilitet nog att kunna anpassa sin konsumtion till det ojämna kraftutbudet som följer med vindkraften. Vätgas? Datahallar? Batterifabriker*? Elbilsladdning? Stegra eller Hybrit? Fastighetsuppvärmning/värmepumpar?
    Vattenkraften räcker inte för att överbrygga svängningarna om vi bygger ut den fossilfria energiproduktionen utöver vad vattenkraften kan kompensera för, dvs idag ca 12 à 15 GW.
    Räcker det då verkligen med batterilagring?
    Vi måste lösa problemet med den ojämna energiproduktionen först innan vi bygger fast oss i ett svajigt elnät. Så länge vi blundar för skillnaden mellan total energiproduktion och behovet av att kunna anpassa effekten till det för stunden rådande energibehovet har vi inte en realistisk lösning.
    Var står det att läsa i debattartikeln?

    Svara
    • fredrik bruno@fredrik bruno
      20 februari, 2025: 1:13 e m

      Elmarknadens priselasticitet är avgörande för om vi får ihop det. Med en ökning av inslaget av vindkraft sägs man få en ökad volatilitet, men samtidigt över tid ett lägre energipris. Den kortsiktiga priselasticiteten uppges vara låg och priserna bestäms mer på producentsidan än på konsumtionssidan. Och det uppges vara vindkraftens momentana produktion som är i huvudsak avgörande för den aktuella prisnivån.
      Men vad vi saknar är vindkraftsbranschens svar och åtgärder för att överbrygga svängningarna, här skulle man vilja se lite mer förslag på hur de skall tackla sitt ansvar för prisvariationerna. Det går inte att bara hela tiden tala om hur mycket elenergi man kan leverera över tid, det är en fråga om när och hur man klarar topparna och svackorna och den frågan får man inte sopa under mattan.
      Några länkar:
      https://www.researchgate.net/publication/307703934_Electricity_cost_effects_of_expanding_wind_power_and_integrating_energy_sectors
      https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1587226/FULLTEXT01.pdf

      Svara

    Prenumerera på artiklar


    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet