DEBATT
Det läcker metangas från underjorden runt sjön SIljan genom sprickor skapade av ett meteoritnedslag, gas som går att använda för att i industriell skala. Men förbudslagstiftning från 2022 riskerar att omöjliggöra användning, skriver Annette Blyhammar, vd för Igrene.
Mitt i Sverige, runt sjön Siljan, läcker det metangas från underjorden genom sprickor skapade av ett meteoritnedslag, gas som går att använda för att i industriell skala tillverka vätgas och fast karbon och samtidigt minska de klimatpåverkande utsläppen. Problemet är att den förra regeringen år 2022 införde en lag som förbjuder ”utvinning eller med utvinning sammanhängande bearbetning av råolja, skifferolja eller naturgas”. Trots att Siljansgasen inte är fossil, utan bildas nere i djupet av mikroorganismer och därmed bör kallas biometan, finns en stor risk att gasen inte får användas utan fortsätter att sippra ut i atmosfären till ingen annan nytta än att bidra till växthuseffekten.
Bild: Siljansringen skapad av ett asteroidnedslag för ca 380 miljoner år sedan, syns tydligt uppifrån. Foto: NASA Earth Observatory.
AB Igrene förbereder tillsammans med det norska företaget SEID ett projekt där det läckande biometanet ska användas för att framställa vätgas och karbonpulver. SEID utvecklar en teknisk process kallad ColdSpark ® som använder så kallad kall pyrolys, en metod som går ut på att bryta bindningarna mellan kol- och väteatomer i metanmolekylerna genom att i en plasmareaktor beskjuta dem med elektroner. Den enkla metanmolekylen (CH4) delas i sina beståndsdelar – vätgas och karbon. Växthusgasen metan omvandlas alltså till två nya råvaror, utan att någon koldioxid släpps ut. Processen har stor potential eftersom vätgas och karbon är eftertraktade industriella råvaror samtidigt som den innebär faktiska minusutsläpp eftersom den läckande metangasen tas tillvara innan den kommer ut i atmosfären.
Att framställa vätgas genom pyrolys av metan är väsentligt mer ekonomiskt än att använda elektrolys av vatten, den teknik som planeras för att förse stålindustrin med vätgas. Den andra produkten, karbon, är en viktig råvara som används som färgämne, till armering av betong, i batteriframställning, inom livsmedelsindustrin och i medicinska sammanhang. Den karbon som vi idag använder till detta måste importeras, ofta från länder utanför EU.
Förbudslagen från 2022 motiverades på olika sätt utan någon begriplig helhet. För att skynda på klimatomställdnigen ”behöver det vidtas åtgärder mot utvinning av ämnen som har en negativ påverkan på hälsa och miljö”, vilket motiverade förbud mot utvinning av olja, kol och gas. Men eftersom inget samtidigt gjordes åt importen av samma råvaror, så kan förbudet inte tolkas som annat än en symbolisk markering snarare än som ett sätt att faktiskt motverka användningen av gas och olja.
I propositionen motiveras förbudet också med att ”det kräver även ett större fokus på att tillgodose utvinning som är nödvändig för den gröna omställningen”, men utan att det framkommer några samband mellan sådan utvinning och utvinning av olja, gas eller kol. Det slås också fast att de svenska tillgångarna på bland annat naturgas är mycket begränsade på grund av bristen på sedimentär berggrund, och att det allmänna försörjningsläget när det gällde energi är gott.
Båda slutsatserna var fel, gas kan förekomma i annat än sedimentära bergarter. Och vad gäller försörjningsläget så innebar Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina samma år en så fundamental förändring av försörjningsläget att regeringen redan våren 2022 borde ha dragit i handbromsen. Sammantaget är förbudslagen en illa genomtänkt symbolhandling som snabbt borde rivas upp.
Som Igrene tolkar förbudslagen går det att i mindre skala använda biometanet som råvara i en industriell process genom det undantag som finns i lagen. Det handlar om nödvändig utvinning av gas för att utvinna andra material.
De borrhål som Igrene och SEID planerar att använda finns redan och gasen kommer upp genom självtryck. Men det finns alltid en risk att lagen kommer att tolkas strikt och hindra all användning. Om produktionen dessutom ska skalas upp i en utbyggd produktionsanläggning, vilket är målet, räcker det inte med den gas som kommer upp via befintliga borrhål. Fler måste borras, något förbudslagen med största sannolikhet kommer att hindra. Lagen kan alltså få riktigt negativa konsekvenser, både för miljön och industrin. Att använda gasen kan lösa en rad utmaningar:
– Det läcker stora mängder av växthusgasen metan som driver på klimatkrisen. Med ny teknik kan metanet i stället omvandlas till vätgas och karbon och koldioxidutsläppen reduceras.
– Grönt stål kräver vätgas som kräver stora mängde el som kostar mycket pengar. Genom metangas som råvara kan vi producera vätgas till en mycket lägre kostnad. Karbonet, som samtidigt bildas, är en värdefull biprodukt som industrin behöver, bland annat i batteritillverkning. Sådant kol måste idag importeras från länder som Kina.
– Det säkerhetspolitiska läget visar riskerna med att vara beroende av råvaror och teknik från länder vi inte kan lita på. Därför borde det vara självklart att vi använder alla de egna resurser vi kan finna, och dit hör gasen under Siljansringen.
Gasen stannar inte i marken, den läcker hela tiden vilket påverkar klimatet utan att bidra med någon nytta. Den nybildas också hela tiden. Det är mer rationellt att använda den och samtidigt minska de naturliga utsläppen av metan. Förbudet var tänkt som en symbolisk markering, men kan få reella negativa konsekvenser, både för klimatet och industrin. Regeringen bör skyndsamt låta utreda en ändring av förbudslagen.
3 Kommentarer
3 Kommentarer
Nils-Åke Sandberg
21 februari, 2025: 2:00 e mI Siljanringens norra del har det borrats ett djupt hål för att få fram gas, för ganska många år sedan, som jag besökte och tog några foton på. Då hade det i Nyteknik föregåtts av ett antal reportage om Siljanringen och vad man trodde fanns därunder.
Igrene AB är bara ett av alla som passerat revy och försökt göra sig hörda.
När Taigan smälter blir det också utsläpp av metan så det här är inte någon isolerad process den är global. Men där gasen kommer upp kan man ju slå ner ett rör och använda den, behöver knappt synas och man har gjort det i gamla soptippar som täckts över och använt gasen. Hur vet man att gasen inte är fossil, det kan ju vara mikroorganismer som skapat även gasen som man borrat efter i havet. I oljelager har man noterat att mikroorganismer bildat gas som bryter ner oljan i dess beståndsdelar helt naturligt. Nedbrytningen tar gott om tid på sig, så man gjorde det fortare i raffinaderier.
Förbudslagen från 2022 kom till som alla andra lagar för att ingen brydde sig, vare sig i lag påhittar led eller riksdag. Den har nog ingen nämnvärd effekt på verkligheten, men kan spara in mycket ved från området som annars måste eldas. Den här processen pågår i varenda sophög och ibland tar högarna eld, speciellt dem som “Think Pink” lagt upp. Täck över och slå ner några gasrör istället för det tafatta och juridiskt konstgjorda sätt man agerar på idag. Ålderdomlig kolmila som idag med syretillförsel, är ingen smart lösning men kanske orsakad av påhittad lag inom EU resulterande i direktiv som sannolikt feltolkats. Utan syretillförsel och övertäckt bildas metan, lagar som bryter mot naturlagarna skapas ständigt och det blir alltid fel. Örfilas den här kategorin folk upp, kan det bli lite bättre på lagfronten samtidigt.
Men gräv där du står gäller även här och tyvärr har utdikade våtmarker täppts till och bildar nu ännu mer metangas så det är bara tokigt folk som ställer till det.
Tänker lite på Samerna som är beroende av renlaven i magra skogar som SCA hugger ner och laven försvinner. Så blir det alltid när ingen förstår helheten och alla tassar fram efter eget huvud. Om det nu är så att Samerna har rätt om att renlaven försvinner som indikerar mager mark, som plötsligt inte blir mager. Vad man inte vet är att den skog som huggs ner bara är halva kolsänkan resten blir kvar i marken. Vid skogsbrand brinner även det under jord upp. Man måste var lyhörd och lägga ihop ett och ett för att få till en översiktlig helhet som håller i alla väder. (Los Angeles området brinner både på ytan och under den.)
Det är därför ingen lyssnar på stuprörs vetenskap som inte tar reda på ens hälften av hela sanningen. (Kallas avgränsning bland forskare.) De dyker upp även på second opinion och skapar roande inslag för några och förvirring för andra.
SvaraÖverrepresentationen av el och elnätsinslag i second opinion visar på tendensen att lägga ut virtuella d.v.s icke existerande teoretiska lösningar och överrösta alla andra. Pressen från “Dumhets bekämpningen” måste öka lite till noterar jag.
Patrik
20 februari, 2025: 5:18 e mDet är konstigt att allla vill använda väte för att reducera järnmalmen när det fungerar bra med metangasen direkt. Då slipper man man förluster på vägen. Hela hybrit projektet skulle verka sunt om man beslöt sig för att använda metan och sedan addera väte när7om det blir ekonomiskt försvarbart.
SvaraStefan Fahlander
20 februari, 2025: 8:50 f mVarför utvinner vi inte våra egna gastillgångar?
Varför tillåter vi att klimatlobbyn och de rödgröna fanatikerna hindrar oss?
Att det finns gasförekomster runt Siljan vet man sedan länge. Hur stora de egentligen är vet dock ingen. Orsaken är att det inte provborrats tillräckligt för att undersöka det.
Vem vet? Kanske finns det gasreserver i Nordsjöstorlek där. Enda sättet att ta reda på det är att börja provborra i stor skala.
Att man en gång i tiden upptäckte de gigantiska fyndigheterna i Nordsjön berodde just på en lång serie av sådana borrningar. Det blev många tomma hål innan man slutligen hittade kommersiellt lönsamma fyndigheter.
Svara–
Igrene AB är faktiskt ett noterat bolag och kan köpas bland annat via Avanza. Just nu är aktien en ren lottsedel, men om något positivt skulle hända kan utvecklingen bli spännande. Just nu tycks det vara något på gång med aktien. Stor omsättning i antal och stark kursutveckling. Kanske några vet något som vi andra inte vet?