”Överför gasansvaret från Nordion till Svk”

”Överför gasansvaret från Nordion till Svk”

DEBATT
Nordion Energi har fysisk kontroll över en samhällskritisk infrastruktur i Sverige, skriver gasexperten Gustav Boëthius med anledning av nyhetsmagasinet Fokus uppgifter om kopplingar till Ryssland. Systemansvaret måste omgående överföras till Svenska kraftnät, menar Boëthius.

Nordion Energi är ett av Sveriges viktigaste energibolag. Genom det helägda dotterbolaget Swedegas innehar Nordion Energi systembalansansvaret för det västsvenska gasnätet, och är även dess TSO. Därmed har Nordion Energi fysisk kontroll över en samhällskritisk infrastruktur i Sverige. Då bolaget står för de fysiska leveranserna av gas till andra samhällskritiska verksamheter, exempelvis inom livsmedels- och dricksvattenförsörjningen, blir Nordion Energi dessutom en central aktör för Sveriges övergripande beredskap.

Bild: Nyhetsmagasinet Fokus granskar Nordion Energi. 

Vidare är Nordion Energi centralt placerat inom den svenska industrins gröna omställning. De industriverksamheter som idag har planer på att sänka sina utsläpp genom att gå över till vätgas är i princip hänvisade – närmast uppmanade – till att bli kunder hos Nordion Energi.

Därför är tidningen Fokus nyhet om strategi- och verksamhetsutvecklingchefens nära kopplingar till Ryssland en skandal. Varför detta utgör en stor risk för Sverige kan bäst förklaras genom att beskriva vad Nordion Energi egentligen gör, och vad begreppen ”strategi” och ”verksamhetsutveckling” faktiskt betyder i det här sammanhanget.

En verksamhetsbeskrivning
Nordion Energi presenterar sig ofta som ett innovativt och högteknologiskt gasbolag, men i själva verket är affärsidén enkel och gammalmodig. Nordion Energi äger stålrör som ligger nergrävda i marken, och mot de rören har man kopplat flödesmätare. Gas färdas i en riktning, pengar färdas i den motsatta, och av pengarna tar Nordion en andel. Mellanhandsupplägget är egentligen inte mer komplicerat än så.

Som TSO ansvarar Nordion Energi för systemets drift. Företaget upprätthåller en reparationsorganisation som kan åtgärda fel, om sådana skulle uppstå. Nordion Energi har också detaljerad information om systemets fysiska svagheter. Fokus avslöjande innebär att Ryssland kan ha haft en möjlighet att få tillgång till informationen om de svagheterna.

Systembalansansvaret är Nordion Energis mest kvalificerade uppgift. I sak går den ut på att se till att lika mycket gas som matas ut ur nätet av kunderna matas in igen från annat håll. Denna roll, och regelverket bakom den, gör att Nordion Energi får en intim relation med sina kunder och en detaljerad insyn i deras verksamheter. Avslöjandet innebär att också Ryssland nu kan ha fått den här insynen.

Slutligen företräder Nordion Energi Sverige internationellt, bland annat i den europeiska samarbetsorganisationen för transmissionsnätsoperatörer för gas, ENTSOG. Organisationen hanterar känsliga frågor kring Europas gasförsörjning som Nordion Energi får detaljerad insyn i. Fokus avslöjande aktualiserar frågan om även Ryssland nu kan ha haft en ingång i dessa fora.

Nordion Energis strategiska arbete
Vad är ett strategiskt arbete? I sak kan det beskrivas som en arbetsprestation som inte nödvändigtvis är omedelbart lönsam, men som sannolikt är gynnsam på längre sikt eller som i övrigt undanröjer risker för verksamheten. Investeringar i försörjningstryggheten för gasleveranserna är ett tydligt exempel på en strategisk arbetsuppgift.

Enligt min mening har Nordion Energi sedan krigets utbrott agerat i strid mot den strategiska logiken. Trots upprepade sabotage mot gasledningar i Sveriges närområde har bolaget valt att inte skaffa en LNG-terminal för att säkra den västsvenska gasförsörjningen. Detta är ett strategiskt investeringsbeslut som är nödvändigt för Sveriges samhällssäkerhet, och är något som Nordion Energis finska motsvarighet var snabb att göra efter Rysslands invasion av Ukraina. Men av någon oklar anledning har detta beslut uteblivit hos Nordion Energi.

Här kan man ställa sig Ciceros klassiska fråga: Cui bono? Vem gynnas av detta? Att den svenska gasförsörjningen förblir sårbar gynnar inte Nordion Energis kunder. Det gynnar heller inte Sveriges säkerhet. Ej heller gynnas Nordion Energi, då bolagets affärer skulle kollapsa vid ett sabotage mot Sveriges enda gasledning. De enda som rimligen kan gynnas av detta är aktörer som har ett intresse av att det svenska samhället är sårbart, och att gasröret förblir en akilleshäl.

Strategichefen haft ett avgörande inflytande i LNG-frågan, och Fokus avslöjande innebär att Ryssland kan ha haft möjlighet att få inflytande kring det beslutet.

Nordion Energis verksamhetsutveckling
Från Niclas Sigholms intervjuer med Nordion Energis vd Hans Kreisel (avsnitt 1 och 2) framgår det med tydlighet att det är vätgasverksamheten som ligger i fokus för Nordion Energis utvecklingsarbete. Här är planen att göra gasbolaget till den centrala mellanhanden i norra Sveriges gröna omställning. Detta uppmärksammades nyligen i en artikel i Dagens Nyheter,  där Nordion Energis kontakter med svenska företag förefaller vara närmast obegränsade.

För att kunna utveckla en storskalig verksamhet kring gasleveranser behöver Nordion Energi samla in affärsinformation om sina tilltänkta kunders verksamheter. Sådan information är mycket detaljerad, och den har naturligtvis tillgängliggjorts chefen för verksamhetsutvecklingen. Fokus avslöjande innebär att Ryssland kan ha haft en möjlighet att få tillgång till den informationen.

Några logiska slutsatser från Fokus avslöjande
Chefspersonen i fråga har arbetat på Nordion Energi sedan bolaget grundades och sitter i bolagets ledningsgrupp. De nära banden till Ryssland kan knappast ha undgått bolagsledningen, då de i sammanhanget är uppenbara. Det kan knappast heller ha undgått de ryska underrättelsetjänsterna att en sådan person är strategisk chef på Sveriges största gasbolag. En sådan sak missar man helt enkelt inte.

Från de experter som Fokus har talat med framgår att en person med så nära kopplingar till Ryssland aldrig skulle godkännas i en klass 2-granskning av Säkerhetspolisen. Den logiska slutsatsen av den samlade informationen blir därför att Nordion Energi har underlåtit att göra en säkerhetsklassning av chefstjänsten för strategi- och verksamhetsutveckling, trots att behovet av detta har varit mycket tydligt.

Överför gasansvaret till Svenska kraftnät
Beskrivningen av Nordion Energis verksamhet och Fokus avslöjande ger en sammantagen bild som är oacceptabel. Hur denna situation har kunnat uppstå på Nordion Energi måste nu granskas av en oberoende utredare. Dessutom borde samma utredare analysera hur detta uppenbara missförhållande har kunnat undgå Energimyndigheten, som har tillsynsansvaret i frågan om energisektorns säkerhetsskydd.

Vi kan förstås inte veta om Ryssland haft tillgång till Nordion Energis information, och om de kunnat påverka känsliga processer inom bolaget. Det här handlar om att det helt klart funnits en sådan risk, och situationen illustrerar den stora risken med att låta ett privat bolag inneha TSO- och systembalansansvarsrollen för Sveriges gasförsörjning, som inte tar säkerhetsfrågan på allvar.

I de andra nordiska länderna har staten det grundläggande ansvaret inom gassektorn, och den vägen måste nu även Sverige gå. TSO- och systembalansansvaret måste omgående överföras från Nordion Energi till Svenska kraftnät.

Av Gustav Boëthius
Gasexpert
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet